Homepage

Buls Bay en Auguste Eiland
Tekst en foto's: Kristine Hannon
Reistijd: januari 1998

     

 

 

 
       

Start Antarctica

Ushuaia - Drake Passage

King George eiland

Livingston- en Deception eiland

Metchnikoff point - Melchior eiland

Petermann- en Cuverville eiland

Buls Bay - Auguste eiland

Drake passage en Kaap Hoorn

     
Vrijdag 23 januari:

Op om 07 uur en wake-up call om 07u30. Vandaag is het een historische dag!
Ik vertel over de microfoon dat wij vandaag aan land gaan in Buls Bay. Dit is de plek waar Adrien de Gerlache en enkele expeditieleden een achtdaagse tocht hebben ondernomen naar de top van de Solvaybergen en daarmee de eerste waren die kampeerden op Antarctica. Om dit te herdenken willen wij hier 100 jaar later een landing maken.


Buls Bay. Eerste geregistreerde landing sinds Adrien Gerlache

Maar mijn volgende mededeling is van nog grotere historische waarde. Deze namiddag zetten we voet aan wal op August Eiland. Op 23 januari 1898, dag op dag 100 jaar terug, was dit het eerste eiland waar Adrien de Gerlache voet aan wal zette.
Wij zijn de eersten na hem, die hier onze voetsporen zullen achterhalen.
Niemand is hier in die 100 jaar geweest.

Onze eerste landingsplaats bereiken we na een tocht langs de Danco kust waarbij we Brabant Eiland volgen tot net ten noorden van Kaap d’Ursel.
Hier aan de oostzijde ligt de 2 mijl brede Buls Bay.
We landen op relatief klein strand in een smalle baai, omringd door gletsjer die vroeger verder in zee uitmondden. Hoewel deze landing niet spectaculair is, is hij toch om een andere reden uniek.
Navraag bij de IAATO en de National Science Foundation wees nadien uit dat wij de eerste toeristen

waren die een landing maakten in de Buls Bay, en onze landing is geregistreerd!

We varen verder richting Auguste Eiland. Ik volg de zoektocht op de brug. Kapitein Andrey haalt er de Russische zeekaarten bij, maar daar staat het eiland niet op aangeduid. Op de Amerikaanse zeekaarten is de positie verkeerd aangegeven.

Het wordt dus zoeken, want het is niet de bedoeling op een verkeerd eiland terecht te komen.
Een bijkomende moeilijkheid is dat dit gebied nooit bevaren wordt en er op de kaarten bijgevolg geen waterdieptes worden aangeduid. Bij het voor anker gaan moet de kapitein zorgen dat bij het draaien van het schip met de stroming, we niet vastlopen.

En dan is het zover.
Eerst gaat de RTBF met de Baron en de barones in de zodiak. Iedereen kijkt gespannen naar de geëmotioneerde zoon van Adrien. Wat moet er in je omgaan als je dit mag meemaken? Vervolgens vertrekt Matthew met de ‘ Gerlache ‘-champagne, waarmee we deze gebeurtenis zullen verheerlijken.

Als iedereen aan land is vraag Kapitein Andrey me waar we de vlag zullen planten. Ik vertel hem dat dit niet mijn beslissing is maar die van de Baron.
Maar logisch gezien hoort hij op de top te staan.
Terwijl de Kapitein met zijn GPS de juiste positie bepaalt (64°03’Z, 61°37’W), vraagt hij me of er soms een kunstenaar aan boord is.


Globale ligging Auguste eiland

Hij wil graag een schets van het eiland en Patricia is vereerd dit te mogen doen. We klimmen allemaal naar boven op de top waar we als echte paparazzi een kring maken rond de Baron en de 2 russen die de vlaggenstok ineen steken.

Dit is werkelijk een ontroerend moment en er rollen toch een paar traantjes over mijn wangen.
De Baron hijst de vlag en poseert er ter ere van zijn vader.
Ik spoor de Barones aan plaats te nemen naast haar man en zijn ontroering te delen. Ook de kapitein en Julio zijn erg fier, zonder hen was dit niet mogelijk geweest.
Nonkeltje is nog te gespannen om ten volle te genieten.
Dit was een zeer vermoeiende expeditie die alles vergde van zijn organisatietalent.
Er kon zoveel fout gaan. Maar dit is ook de kroon op zijn werk al zal hij daar eigenlijk maar thuis van kunnen genieten. Ook deze historische landing staat nu geregistreerd als eerste toeristische landing ooit!
Bij de afdaling moeten we opletten voor spleten in de sneeuw, en voor verraderlijke ijsbruggen.

Exacte plaats wordt bepaald...

Baron de Gerlache jr.

Bioloog Louis Beyens was wat afgedwaald van het pad en verdween plots tot zijn schouders in de sneeuw!
Aan de voet van het eiland wacht Matthew ons allemaal op met een glas champagne, gekoeld in het ijs. We kruipen dicht bij elkaar voor de groepsfoto’s en heffen het glas op Adrien de gerlache.
 

Groepsfoto op een historische plaats,

het kleine
Auguste eiland


Hier eindigt eigenlijk onze reis want vannacht zetten we terug koers naar het noorden, richting Drake Passage en kaap Hoorn.

Jaren later vertelde Kapitein Andrey, die ondertussen mijn beste vriend is geworden, dat onze cruise voor hem één van de meest emotionele reizen was.
Hij en Julio droegen de volledige verantwoordelijkheid en zij riskeerden in de problemen te geraken indien dit verkeerd afliep. De drie uitzonderlijke landingen waren dan ook een nieuw hoofdstuk op hun palmares.

De terugweg via Drake Passage en Kaap Hoorn


Kristine

278.12.10.07

printversie