OceaniŽ - AustraliŽ - Rondreis Barry en Emmely - Noord Westen en Sydney

Noord Westen en Sydney
Tekst en foto's: Barry Meuleman en Emmely van Ommen
Reistijd: oktober - november 2006

AustraliŽ

 

     
 

Dit verslag is een onderdeel van de wereldreis die op 29 oktober 2006 in AustraliŽ begon


Heet, heter, heetst 2-12-06
We zitten nu heerlijk in een airco internet cafť in Kununurra vlak bij Lake Argyle. Het is heet! s' Morgens uit bed vaak al tussen 6:00 en 7:00 uur want dan is het al niet te harden in de bus maar buiten eigenlijk ook niet. Het is dan in de ochtend al 35 graden


Druk op de weg

of zo. Rond 10:00 uur zitten we elke dag al op zo'n 45 graden en dat blijft het de hele dag en s' avonds koelt het slechts af naar wederom zo'n 35 graden. Slapen is dus zweten en met de deuren en ramen open. We eten dagelijks warm brood met lekkere lauwe jam of pasta want als we onderweg zijn helpt niets ook niet een koelbox.
Vaak echter is de volgende roadhouse 200 km of meer.
Dan het drinken dat is meer dan lauw zeg maar rustig warm; warme cola, ranja of water.
Onderweg kopen we koud water en dat is echt genieten.
Boter hebben we al weggegooid want dit was een dunne plas olieachtige smurrie geworden.
We doen dus niet al te veel meer want het is simpelweg te heet en je wordt vooral in een park met kloven etc geroosterd. Toch wel het een en ander te vertellen dus :

In Broome zijn we na het typen van ons laatste verslag naar Cable beach gegaan het beroemde strand. Het was erg rustig en er waren hoge golfen dus zwemmen. Een aparte gewaarwording is dan toch dat de oceaan zo warm is. Moeilijk voor te stellen maar het water is zeker 30 graden schatten we dus je koelt niet echt af maar je kunt er dus wel moeiteloos de hele middag in

liggen zonder het koud te krijgen. Gaaf in de hele hoge golven gezwommen, mee gesleurd worden.

s' Avonds besluiten we uit eten te gaan wat we sinds Sydney niet meer gedaan hebben. Heerlijk gegeten en wederom alleen want nadat de andere tafel leeg liep was er niemand in het restaurant.
Het blijkt zo tegen the Wet season dat er nauwelijks toeristen zijn en we zijn veelal alleen in de parken etc.

In Broome kunnen ze echter een hele Wet meemaken zonder regen en dus alleen maar de hitte!!
De volgende dag weer verder richting het noorden.
We rijden een stukje om naar Derby aan de kust waar we de beroemde Boab prison tree bezoeken.
Een boom van 14 meter omtrek waar ze vroeger gevangenen in vasthielden die lopend op doortocht waren naar de gevangenis.


Boab Prison Tree

Ook hebben we in Derby een post van de Flying doctors bezocht, interessant en erg belangrijk voor de mensen in de outback/bush gebieden. Daarna doorgereden tot Fitzroy Crossing een gehucht in the middle of nowhere met erg veel dronken aboriginals....
De camping stelt niets voor en er is zelfs geen beheerder of kantoor te ontdekken dus we gaan maar gewoon staan.


Termietenheuvels zie je overal

Tijdens een bakkie koffie begint het ineens te donderen en bliksemen en waait alles over de camping. We denken de eerste tropische bui mee te maken maar er valt niets en na 10 minuten is alles overgewaaid.

We blijken in de naastgelegen pub te moeten inchecken en betalen dus alsnog voor deze butcamping met wc's die in geen tijden zijn schoongemaakt....Als ik s' avonds moet plassen ligt er iets fel groens in de pisbak,


Het "zeepje" in de wc

een zeepje denk ik van afstand en let er niet verder op.  Tijdens het plassen beweegt het "zeepje" plotseling en ik schrik me uiteraard rot. Het blijkt een enorme knalgroene kikker te zijn die net een warme douche van mij heeft gehad wat hem overigens


Geikie Gorge

niet veel uit lijkt te maken want hij blijft gewoon rustig zitten.
Bij nadere inspectie van de rest van het toiletgebouw blijkt dat er op elke richel en in elke douche/wc van die groene jongens zitten. We besluiten de kikker vergadering maar te laten en niet te douchen want we weten niet of ze giftig zijn.

De volgende morgen zijn alle frogs verdwenen richting de rivier en kunnen we rustig douchen. We gaan voor we weer verder rijden eerst naar de Geikie gorge 18 km van Fitzroy. We zijn al heel vroeg op pad maar dat helpt niet veel want tijdens de korte wandeling door de kloof is het gewoon te heet en kunnen we niet al te ver lopen.

Wel erg mooi en ruig en wederom is er helemaal niemand op 2 rangers na die alle verwijsborden al weghalen omdat het park binnenkort dicht gaat voor de Wetseason die echter droog en heet is; vreemd.....

Drijfnat komen we bij de bus aan en stappen in om heerlijk in de airco alleen nog maar te rijden vandaag. Afstanden afleggen is nu een zegen omdat dit de enige mogelijkheid tot verkoeling is.
We willen graag de Bungle bungles zien in Purnululu NP maar in Halls Creek blijkt zelfs het visitor centre al gesloten te zijn voor de Wet. Bovendien mag je het park alleen in met een

4WD die hoog boven de weg ligt en het park is ook nog eens 4 dagen gesloten voor onderhoud van de weg.
Balen want dit is echt het hoogtepunt van West australie en de bijenkorf achtige rotsen zijn pas in de jaren 80 ontdekt.


Drooggevallen rivier door de hitte

Maar met onze bus kon het dus zowiezo niet en de tours zijn domweg te duur dus ook dit park gaan we niet zien na eerder al Karijini. We blijven in Halls creek en liggen de middag in het zwembad op de camping.

Van Halls Creek rijden we de volgende dag naar Kununurra en zijn al voor 7:00 uur op pad zodat de auto het nog trekt. Al snel blijkt dat dit een van de mooiste ritten tot nu toe wordt.

Het landschap is bergachtig en erg ruig. De bergen hebben richels van water wat hier ooit miljoenen jaren geleden langs stroomde. Het waren toen riffen in de oceaan.
De weg slingert voor de verandering om de bergen en dat is ook wel weer eens leuk na al die rechte stukken.

Dit is het echte AustraliŽ; heet,ruig, ondoordringbaar buiten de wegen maar ongelooflijk mooi en indrukwekkend met

mooie muziek op de mp3 spelers genieten we volop en tuffen er op een rustig gangetje door om niets te missen.
In Kununurra zitten we op een camping in het dorp. Mooie schone camping en het allerbelangrijkst ; na dagen eindelijk weer een campkitchen met koelkast!!! Direct alles er in laden en al watertanden bij de gedachte aan koud drinken straks!!!
We liggen de hele middag in het zwembad en kletsen met een Duits en een Australisch meisje; gezellig en heerlijk zweetloos.

Eind van de middag gaan we naar een NP dat direct aan de rand van het dorp ligt. Apart zo dicht bij en zo mooi. Een beetje de Bungle bungle range in het klein. Hoge rotswanden met 2 kleurige richels.

We wandelen omhoog naar een uitzichtpunt en kijken daar uit over de kloof aan de ene en de stad aan de andere kant met ondergaande zon.

Een prachtig klein park wat ons aangenaam verrast je zou er lopend vanuit de stad naar toe kunnen en toch voelt het zo in zo'n kloof met enorm ruige rotswanden of je heel ver van de bewoonde wereld bent.


Mirima NP bij Kununurra

Vandaag besluiten we nog een dag in kununurra te blijven omdat de camping aan Lake Argyle 70 km verder al dicht is  voor de Wet. We rijden heen en weer om het stuwmeer te zien en zijn ook hier helemaal alleen. Het is erg mooi maar er loopt geen weg voorbij de stuwdam waardoor je slechts een klein deel van het meer kunt zien.
Ook is de hitte ondraaglijk bij de lookout dus na een cappucino die we zelf maken want er is hier helemaal niets te doen rijden we maar weer terug naar Kununurra waar we nu dus in het internet cafť zitten en de rest van de middag weer in het zwembad gaan zitten. Morgen rijden we naar Katherine zo'n 500 km verder dus dat wordt wel een lange rit maar wel lekker koel! Tot later.

Crocs!! 7-12-06
We zijn gisteren al in Darwin aangekomen, ruim op tijd dus want we vliegen dinsdag 12-12-06 terug naar Sydney.
Na het vorige verslag zijn we dus naar Katherine gereden waar we op een camping met groot zwembad hebben gestaan.


De eerste tropische onweersbui

Een zwembad is inmiddels al wel een van onze wensen op een camping want anders is het niet te doen in de hitte. In het zwembad s'middags is er een groep aboriginal kinderen van rond de 14 - 15 jaar.

Hun leraar blijkt een Nederlander te zijn die al 40 jaar in Australie woont. Hij kon nog prima nederlands en we hebben de hele middag gekletst terwijl we lekker in het zwembad zaten. De kids waren erg nieuwsgierig wat de leraar nu toch voor rare taal sprak, erg leuk.

s' Avonds na het eten zowaar een regenbui met flink onweer en bliksem. Nog een mooie foto gemaakt met de bliksem er op!

De volgende dag zijn we naar Nitmiluk NP geweest waar je de Katherine gorge hebt. Na aankomst eerst een wandelingetje naar een lookout over de kloof gedaan waar we totaal drijfnat boven komen.

Het is om 10:00 uur al zo gigantisch heet dat andere wandelingen geen goed idee zijn. We besluiten een kano te huren voor de middag en gaan zelf de kloof in peddelen. Dit was echt fantastisch en veel koeler doordat je onderweg gewoon naar de kant roeit en gaat zwemmen. Er zijn wel freshwater crocodiles in de kloof maar die zijn vrij schuw en niet agressief als je ze niet stoort dus zwemmen is toegestaan en hebben we dus ook gedaan ondanks dat het toch wel spannend blijft!
We hebben 4 uur doorgebracht in de kloof en veel vissen, roofvogels, vogels etc gezien maar helaas geen zoetwater krokodillen....

We hadden op de parkeerplaats nog een AustraliŽr ontmoet en een deel samen met hem geroeid, was erg leuk. Hij was ook verpleger dus Em en hij konden wat uitwisselen over de invulling thuis en hier in de (aboriginal)communities waar hij werkzaam is.

Na de kanotocht naar een ander deel van het park gereden nml Edith falls. Dit is een waterval die in 3 delen naar beneden valt verdeeld over 3 meertjes. Aan het grootste en laagst gelegen meer kun je kamperen en er was slechts een ander stel en voor de rest werd de camping bevolkt door wallabi's. Leuk om na een tijdje weer eens deze dieren te bewonderen.

De volgende morgen een wandeling gemaakt langs alle 3 de meren en


Katherine Gorge

watervallen. De wandeling was erg mooi maar ook hier waren de vliegen echt ontzettend irritant. Ze proberen eigenlijk elke stop, lunch of wandeling te verpesten. De hele wandeling zitten ze in je neus,oren, ogen en mond terwijl je ook nog zweet als een


Yellow Water in Kakadu NP

onwijze dus dat is toch jammer in zo'n mooie natuur. We genieten wel onderweg maar je wordt toch ook wel heel erg sacho van die schijtvliegen!!

Na de wandeling heerlijk zwemmen in de grootste pool en wederom geen crocs gezien....
We hadden besloten om nog iets om te rijden door Kakadu NP ipv direct naar Darwin.

In Kakadu park s' middags een aboriginal culturule centre bezocht, erg interessant om meer te leren over de leefwijze en gebruiken van deze mensen. Camping met zwembad gevonden en wel het grootste bad tot nu toe dus perfect!

De volgende dag boottocht over de Alligator river en Yellow water.  Dit was echt het hoogtepunt van het bezoek aan Kakadu. Enorm veel soorten (water)vogels gezien en ook eindelijk krokodillen en wel de saltwater crocs, dit is de agressieve en grotere soort.

Echt gaaf om ze van zo dicht bij ( een meter ) naast de boot te zien zwemmen. Enorme joekels en hier ga je dus ook zeker NIET het water in!! Ook nog een sea eagle gezien prachtig wit/zwart en de op 1 na grootste roofvogel van Australie.
De natuur en de dieren waren ongelooflijk mooi op deze tocht en een van de hoogtepunten van de trip Down Under.....

Na de tocht weer heerlijk in het busje met de airco voluit en dus op weg naar Darwin! We zitten nu dus in een internet cafe in Darwin en hebben dus eigenlijk al het eindpunt bereikt maar we gaan nog naar een NP hier 115 km vandaan en slapen daar nog een nacht dus er komen nog wat extra km bij!

Toch wel een mijlpaal in de reis om na zo'n enorme afstand vanaf Sydney hier aan te komen. De bus heeft het prima gedaan. We zullen jullie later de totale km's wel doorgeven daar sla je van achterover......


Een "salty" in Kakadu

Back in Sydney! 14-12-06
We zitten inmiddels alweer 2,5 dag in Sydney. We hebben Darwin nog tijdelijk geruild voor Litchfield NP 115 km ten zuiden. We zijn hier 3 dagen geweest. Het is een park met meerdere watervallen en kraakheldere meertjes en beekjes.
Overal kun je zwemmen in het heerlijke (zoete) water en dat hebben we ook veelvuldig gedaan. Je zwemt in een meer waar je


Wangi Falls - Zwemparadijs!

de bodem kunt zien en uitkijkt tegen een enorme hoge rotswand waar 2 watervallen afkletteren; geen slechte zwemplek!!

We hebben echt genoten, heerlijk om de hele dag te kunnen afkoelen in het water ipv zweten in Darwin waar je vanwege de box-yelly fish (soort kwal) de zee niet in kon......

We stonden de 1e nacht in Litchfield op een camping waar we weer de enige gasten waren en de beheerder had ook al 3 dagen geen gasten gehad en kwam dus maar direct een praatje maken! Heerlijk rustig en allemaal Wallabi's om onze bus.

De 2e dag zijn we weer naar de wangi falls ( de heerlijke zwemplek zoals net beschreven ) gegaan en zagen honderden Bats ( fruitvleermuizen ) in de bomen hangen.

Ze waren behoorlijk groot en erg gaaf om te zien. Eind van de dag naar Batchelor gereden en een camping gevonden met zwembad.
Nog leuk gekletst met een Zwitsers echtpaar van in de 60 die ook zelf met een busje rondreden, toch stoer op die leeftijd!
Na Litchfield NP hadden we nog geen zin om naar Darwin terug te gaan dus zijn we naar Berry Springs gegaan. De naam zegt het al ; weer natuurlijke bronnen met watervallen en heerlijk water en nu nog meer tropische planten.
Mooie picknick weides er omheen dus we hebben hier de hele zondag doorgebracht. Op een camping in Berry Springs overnacht.

De volgende dag zijn we dan weer naar Darwin gegaan. We hebben hier voor een hostel gekozen om onze laatste nacht door te brengen. We hadden een waardeloze nacht achter de rug met hitte en zeker 25 muggen in de bus. Bijna geen oog dicht gedaan en onder de bulten.

Als we s' morgens in Darwin dus in het hostel aankomen en ook nog een kamer met airco hebben gaan we direct even pitten.

s' Middags kijk ik gelukkig toch nog een keer in de vluchtpapieren voor de vlucht naar Sydney en komen we er achter dat we niet s'middags om 13:30 vliegen maar al vannacht om 1:30!!!  Enorm blij dat we even keken anders hadden we onze vlucht gemist.


Litchfield NP

Je haalt hier de data en tijden nog wel eens door elkaar omdat je niets moet. We zijn ook vaak vergeten welke dag het is en het dagboek biedt dan uitkomst.....
Snel bellen met de Wicked vestiging in Darwin of we de bus kunnen droppen en dit blijkt geen probleem.

Ik ga snel naar de wasstraat om hem te wassen en uit te zuigen want dat is verplicht en was ook wel nodig ook. In de brandende zon heb ik deze klus gedaan en ik heb van de hele reis nog niet zo gezweet. Het liep in straaltjes van mijn hoofd zo de bus in dus uitlappen was geen probleem!!

We hadden dus het hostel voor een nacht geboekt maar moesten het dus al s' avonds verlaten.

Om 20:00 uur gaan we nog even slapen en om 23:40 gaan we met een shuttle bus richting vliegveld waar we na vertraging pas om 2:15 opstijgen op weg naar Sydney. Na een tussenstop in Brisbane van 1,5 uur komen we s' morgens 11:30 plaatselijke tijd in Sydney aan en hebben we weer 3 tijdzones doorkruist, dit keer in de lucht.
Nu dus weer in Sydney en we hadden een kamer besproken in hetzelfde hostel als het begin van de reis dus dat is erg leuk.

We hebben wat gewandeld door de stad, Em is naar de kapper geweest, vandaag naar Manly Beach geweest een half uur met de ferry door de Sydney harbour wat erg mooi was. Verder relaxen en heerlijk slapen in een echt bed want het busje had dunne kussens dus dat lag wel wat hard.

Zoals belooft het definitieve aantal km : 12962 km!!
De bus heeft het prima gedaan en we hebben hem toch met een beetje weemoed achtergelaten in Darwin.
Het is een geweldige trip geweest en we zijn erg nieuwsgierig hoe ons busje in nieuw Zeeland er uit zal zien!


Berry Springs


De reis gaat verder naar Nieuw Zeeland


Barry en Emmely

Snelkoppelingen in volgorde van de wereldreis

AustraliŽ

Nieuw Zeeland

Fiji eilanden

ArgentiniŽ

Chili

Bolivia

Peru

Ecuador