Europa - BelgiŽ - Kempen

Belgische Kempen
Tekst: Charles Julien sr.
Reistijd: 2005 - 2006

 Postel - Mol - Balen - Geel - Kasterlee

 

boerderij

     

Start Belgie

Geel

Kempen

Scheepslift Strťpy - Thieu

 
Dit wordt een verhaal zonder jaartallen en andere cijfers. Het gidst u door een mooi maar ook gezellig stukje Vlaanderen, vlak over de grens met Nederland. Het stukje land waar ik als Nederlander nu bijna 12 jaar woon en verliefd op ben geworden. Niet alleen op het land, ook op de volksaard, van de rustige en bescheiden Kempenaar. Genoeg gezeurd!

We vertrekken zo mogelijk vanuit Eindhoven, over de snelweg richting Antwerpen - Turnhout. De eerste afslag na Eindhoven is Eersel. Die nemen we.
 


De sfeervolle Markt van Eersel

In Eersel zelf is een heerlijke markt, vol antieke huisjes en legio terrasjes waar het goed genieten is op een zonnige dag.

Nu nemen we richting Postel en rijden langs een supercamping die bij veel Nederlanders zeer geliefd is.

Daarna wordt het weggetje pas echt mooi. Rustig rijden is hier de boodschap. De fietsers rijden een stukje verder langs de weg over een bospad. Door de bomen is het zo donker dat de verlichting aan moet om gezien te worden. Op verschillende plaatsen zijn ruimten met bankjes en ijscowagentjes. Vooral aanbeden door fietsers (er zijn hier veel fietsroutes).

Even over de grens zijn verschillende grote horecabedrijven met speeltuin, enorme terrassen en zelfs een met eigen golfterrein. Verder gaat het door de mooie bossen en uiteindelijk komt Postel in het vizier.
 


Abdij Postel - binnenplaats

Zomer of winter, het maakt hier geen enkel verschil: druk is het er altijd. Merendeels bezocht door Nederlanders. Postel dankt zijn bekendheid niet alleen aan de natuur en de fietsroutes, maar ook aan de  Abdij van Postel. Parkeer hier de wagen, ga het poortje door en begeef u op het pad der monniken. U hebt vrij toegang om in het kloostercomplex te dwalen. Niet in de gebouwen, wel in het parkachtige buitengebied, binnen de kloostermuren. Langs het klooster is een ruime sortering aan terrasjes en ook het Belgisch frietkot ontbreekt hier niet. Parkeren levert  geen enkel probleem op.


Postel - Ingang kloostercomplex


Wie vanuit Tilburg is vertrokken, gaat eerst naar het Nederlandse Reusel en volgt dan het bord naar Postel. In Reusel bij de rotonde rechtsaf, na 100 meter linksaf. Een minder mooie, maar toch leuke weg om te rijden. Het krioelt langs deze route van de flitskasten.

Na Postel de richting Mol en Balen nemen. Over een prachtige bosweg gaat de weg verder. Oppassen voor de fietsers, die willen nogal eens afwijken van hun rechte pad, wegens breed uitgroeiende struiken en bomen.
 
Wat gaat het worden? Een bezoekje aan de pannenkoekenboot of de Kleppende Klipper?

Beide schepen liggen op oogafstand van elkaar in het kanaal van Bocholt naar Herentals. Ieder aan een andere oever. Voor de pannenkoeken neem je na ongeveer 5 km. de afslag rechtsaf, richting Dessel. Na ruim1 km. staat de pannenkoekenboot in linkse richting aangegeven. Na twee minuten bent u er. Meer dan genoeg parkeerruimte.

Voor het vervolgen van de route gaat u dezelfde weg weer terug. Dan niet afslaan naar Postel, maar naar Balen - Mol. De reiziger die iets meer wil consumeren is rechtdoor gegaan sinds het vertrek uit Postel en beide groepen komen nu bij een aloude Baileybrug.

Veel van die dingen zijn er niet meer, maar deze curiositeit hangt nog boven een ontstellend oud sluizencomplex. Het is echt de moeite waard om eens uit te stappen en kijk bij de sluizen, vooral ook naar het grote hoogteverschil van het water. Vlakbij is een parkeerplaats bij de Kleppende Klipper.
 


De Kleppende Klipper

Een leuk schip waarvan in de zomer veel te zien is op het water.

Voor de kinderen zijn beide schepen een ruige sensatie, voor de ouders of grootouders een heerlijk, ongewoon rustpunt.


De pannenkoekenboot


Gaan we weer terug de weg op, dan vervolgen we in de richting Balen. Hier naderen we de bekende camping en Sunpark Kempense Meren. Voor het Sunpark ga je rechtdoor tot voor het eerste stoplicht. De anderen slaan snel rechtsaf naar de Zilvermeren, Zilverstrand, enz. Alles staat uitstekend aangegeven. De camping hier is zeer geliefd bij de Nederlanders. De niet-kampeerder gaat nu naar Mol centrum waar gezellig gewinkeld kan worden.
 


Markt in Geel - Oud gemeentehuis

Volg dan de borden naar Geel, 7 a 8 km. westwaarts. In Geel de borden centrum volgen en u komt uit op de oergezellige markt van Geel.

Buiten  enkele bankgebouwen waar de geldautomaat uitnodigend lonkt, is bijna de hele markt ťťn al terras. Hier zijn zoveel horecabedrijven, dat een opsomming onbegonnen werk is. Keus genoeg, voor iedereen.

Het oude gemeentehuis is dit moment gerenoveerd. De toeristische dienst heeft er weer zijn intrek ingenomen. Boven kunt u in geweldig mooie zaaltjes een wisselende expositie bewonderen. Er zijn in Geel twee monumentale kerken en het gasthuismuseum.

Zie de speciale pagina Geel.

Vanuit Geel zijn er in noordelijke richting 3 mogelijkheden:

1. Richting Retie, Domein Prinsenpark. Natuur- en  wandelgebied (gratis )
2. Richting Kasterlee, dan linksaf naar Bobbejaanland
3. Richting Kasterlee, Netherust

Wij kiezen voor Netherust. Even voor de bebouwde kom rechtsaf. Het staat uitstekend aangegeven. Dit pretpark zouden wij Nederlanders 'n uitspanning noemen. Er is van alles te doen. Er kan een kajak gehuurd worden. Er is een minigolfbaan en mijn favoriete bezigheid daar is snookergolf.
 


Snookergolf. Voor jong en...

Dat is golfen met een biljartkeu. Een wandeling over het voetpad langs de rivier de Kleine Nete is ook erg leuk. Er is een prachtig uitzicht op de soms stuntelige kajakvaarders die of tegen de stroom op moeten roeien of er vanzelf dobberend op terug varen. Het is een rustig stroompje.

Dan is er nog een zeer flexibel terras. Al naar gelang de drukte groeien de tafels en stoelen steeds mee.


...oud. 87 jarige sport-oma


Terwijl de ouders van een welverdiende pint genieten kunnen de kleintjes zich amuseren is de speeltuin. Hier kan de contente dagjesmens zich uren zoet houden.

Terug richting Eersel kan op twee manieren:

a. Via de snelweg, richting Turnhout dan Eindhoven  Totaal 85 km.
b
. Binnendoor van Kasterlee via Retie weer naar Postel en dan Eersel. Totaal 80 km.

 

Routekaartje: Eersel - Eersel 80 km.


 


Charles sr.