Amerika - Canada - Rondreis Marloes en René - Yoho NP - Salmon Arm - Hope - Vancouver

Yoho NP - Salmon Arm - Hope - Vancouver
Tekst en foto's: Marloes en René
Reistijd: mei - juni 2009

Canada

 

 

Yoho NP - Natural Bridge

 
 
Woensdag 3 juni - Van Lake Louise naar Yoho NP
Omdat we gisteren vanaf de Lake Louise Gondola hadden gezien dat de het meer voor een groot deel ijsvrij was. Vandaar trokken we er vandaag extra vroeg op uit. Eenmaal bij Lake Louise aangekomen bleek het meer vandaag in het geheel van ijs ontdaan. Verbazingwekkend hoe dat in een tijdsbestek van ca. drie dagen kon gebeuren.


Nu was te zie zien hoe het gehele meer uit turquoise water bestond. Omdat het nog vroeg was was ook het licht mooi voor het maken van foto’s. Na een kort bezoek aan het meer was het tijd geworden om weer uit Alberta terug te keren naar British Columbia, naar
Yoho National Park.

We waren in de veronderstelling dat we met het passeren van de

staatsgrens ook een tijdzone zouden passeren. Echter bleek later dat, in tegenstelling tot bij de noordgrens van Alberte en British Columbia (tussen Mount Robson NP en Jasper NP), in dit deel van British Columbia Mountain time van toepassing. 
Deze tijd loopt dus gelijk met de tijd in Alberta. Pas bij Golden zouden we de tijdsgrens passeren.

Vanaf Lake Louise zijn we via
the Kicking Horse Pass (hwy 1) naar Yoho. De weg die door de gelijknamige vallei met rivier loopt is het decor van een van de moeilijkste stukken bij het aanleggen van de spoorlijn van de Canadian Pacific Railway in ca. 1880. Deze spoorlijn is dan ook goed te zien vanaf de snelweg. Hierdoor zijn de enorm lange (wel kilometers) goederentreinen regelmatig zichtbaar.

Het, relatief rustige, park staat o.a. bekend om zijn ongerepte natuur met ruige hellingen, watervallen etc. Tevens is het een belangrijke vindplaats van fossielen uit het Cambrium (ca. 500 miljoen jaar geleden) deze zijn te vinden in de
Burgess Shale (zie ook www.burgess-shale.bc.ca). De fossielen die hier

worden gevonden zijn vooral bijzonder omdat ook de weke delen van organismen zijn terug te vinden in de fossielen. Hierdoor is dit gebied een van de belangrijkste bronnen voor onderzoek naar de oorsprong van het leven in de wereld. Aangekomen in Yoho NP hebben we als eerste het Yoho National Park Visitors Centre aangedaan. Hier troffen we op de parkeerplaats een enthousiaste motorrijder waarmee we aan de praat raakte.


Hij had een videocamera op het stuur van zijn motor geplaatst waarmee hij beelden maakte en op een website (
www.adventuremotorcycleroutes.ca) plaatst. Hij had al vele trips door Noord-Amerika gedaan. Na wat informatie te hebben opgedaan, aan de Parks of Canada desk, over het park en een kijkje in de souvenier shop, Friends of Yoho, met allerlei mooie boeken over dit veelzijdige gebied zijn we naar het nabijgelegen dorpje Field gereden.

Dit is een uitermate knus dorpje dat herkenbaar is aan zijn oude watertoren. Na een geweldige lunch, van o.a. bizon vlees, in een café/restaurant annex kruidenier en tabaksshop hebben we het dorpje verkent en zijn we de camping gaan zoeken.
 
De
Kicking Horse Campground was als enige open in dit deel van het jaar. De
camping lag iets buiten Field en was, hoewel relatief prijzig, zeer netjes met leuke plekken vlak aan de Kicking Horse River en tussen hoge bergtoppen. Nadat we een leuk plekje op de camping hadden gevonden was het tijd om een ritje naar de Natural Bridge en Emerald Lake te rijden. Helaas was de weg naar de 245 meter hoge Takakkaw fall (een van de hoogste watervallen
in Canada), toch wel een hoogte punt van het park voor ons, onbegaanbaar doordat deze nog zwaar besneeuwd was.

Niet ver van de camping is the Natural Bridge, een door erosie gevormde rotsen brug over de Kicking Horse River op een schitterende en fotogenieke plek. Een stukje verder lag het vredige Emerald Lake waar we heerlijk hebben rond gewandeld.

Donderdag 4 juni - Yoho NP: Wapta Falls en relaxen bij Emerald Lake
Vandaag weer een uitermate zonnige en warme dag, prima dus voor een bos wandeling naar de
Wapta Falls door een koel dicht bos. De wandeling van ca. een half uur door een door een gedeeltelijk dicht bebost woud van 2,4 kilometer was erg mooi hoewel we op sommige stukken toch wel spijt hadden dat we geen bear spray bij ons hadden.


Misschien zijn wij stadse wijsneuzen maar in onze ogen is dit toch een uitermate geschikt leefgebied voor de zwarte beer, we kwamen onder weg dan ook verse voetafdrukken van een groot roofdier tegen. Gelukkig bleef het een rustige en ontspannen wandeling naar de waterval.

Hier valt, de inmiddels flink toegenomen (ca. 150 meter) breed, Kicking Horse River een val van ca. 30 meter. Na de wandeling hadden we een lunch en relax middag aan Emerald Lake gepland.

Toen we bij het meer aankwamen vielen we met ons neus in de boter, er was een eland (
moose) aan de andere zijde van het meer gesignaleerd. Dit dier is de grootse hertensoort, tot wel 800 kg, en over het algemeen erg schuw. Helaas liep de batterij van onze camera net op dit moment op zijn laatste benen, een nadeel van een reeks povere campings zonder elektriciteitsaansluiting. Maar gelukkig konden we er nog net een foto uitpersen

Na een korte wandeling vonden we een mooie plek aan het water om tijdens de lunch het machtige dier met de verrekijker te observeren. Na de lunch hebben we heerlijk van de zon genoten aan het meer.

Na verloop van tijd werd het zelfs te warm en besloten we om verder op de camping wat te lezen en te ontspannen

Vrijdag 5 juni - Van Yoho NP naar Salmon Arm
We hadden onze planning aangepast zodat we wat langer in de Rockes te kunnen blijven maar vandaag is helaas de dag aangebroken dat we dit overweldigende gebied moeten verlaten.


 


Vandaag moeten er kilometers gemaakt worden. Maar gelukkig kunnen we dit in een rustig tempo doen waarbij we oog voor de omgeving kunnen blijven houden.

Het plan van vandaag is om op weg naar het westen (via hwy 1) een kijkje nemen in
Glacier National Park en ons verder te laten verrassen met wat de rit ons gaat bieden.


Al snel nadat we in alle vroegte waren vertrokken, vanaf  Kicking Horse Campground, bereikten we het Glacier NP (niet te verwarren met het gelijknamige park in Montana, Verenigde Staten) hier hebben we het informatie centrum bezocht. Al snel nadat we onze weg hebben hervat bereiken we Golden, een stadje waar niet al te veel te beleven valt. Wel vonden we er een

enorme Husky (benzinestation) voor een sanitaire stop en konden we even een kop koffie drinken.

Tijdens het vervolg van onze reis merkten we dat we langzaam de bergen achter ons laten. We rijden nog voornamelijk bergafwaarts, door een mooi groen landschap dat steeds vlakker begint te worden. Als we tegen de middag in
Revelstoke aankomen is het landschap nog hooguit heuvelachtig te noemen.

Het was inmiddels goed warm geworden, het wordt met de dag warmer. In de hoofdstraat van het stadje vonden we een geschikt restaurantje (Bad Pauls) waar we in de tuin een hamburger aten.

Nadat we onze weg hadden vervolgd kwamen we, ergens tussen Revelstoke en Sicamous,
Crazy Creek tegen. Een klein parkje met een mooie waterval als middelpunt. Na een korte stop vervolgden we de weg naar Salmon Arm waar we een kleine camping vonden aan de rand van Shuswap Lake net buiten Salmon Arm. Direkt nadat we ons plekje aan het meer te hebben ingenomen doken we in het meer om verkoeling te zoeken na de reis van vandaag. Deze middag hebben we benut om te ontspannen en de avond verder met een barbecue en onze Nederlands sprekende Duitse buren doorgebracht.


Zaterdag 6 juni - Van Salmon Arm naar Hope
Na het ontbijt, bij de golf club van Salmon Arm, vertrokken we verder in de richting van Vancouver. Vandaag moesten we weer redelijk wat kilometers afleggen. Allereerst via highway 1 naar Kamploops.

Op de heenweg, richting Wells Grey NP, hadden we deze stad ook aangedaan. We waren niet van plan om dezelfde weg, naar Cache Creek, die we op de heenweg hadden gereden nogmaals te rijden. Vandaar dat we via de driebaans snelweg (hwy 5) vlot naar Merritt reden. Vanuit Merritt zijn we via een een 60 kilometer lange smalle weg door een uiterst droog landschap met vele indianen reservaten, naar Highway 1 gereden. Via deze snelweg kwamen we in de
Fraser Valley die we in de richting van het zuiden volgden. Na een heerlijke rit door de vallei kwamen we uiteindelijk in Hope aan.

Dit kleine stadje heeft een groot aantal inwoners met banden naar Nederland, veelal zuivelboeren.

In de plaatselijke supermarkt verkochten ze dan ook een aantal typisch Nederlandse producten als Wilhelmina pepermunt. Na boodschappen te hebben gedaan zijn we op zoek gegaan naar een geschikte camping.

Het sanitair van de stadscamping, aan de Fraser River, was niet echt uitnodigend waarop we besloten om de Tom Tom te raadplegen voor een alternatieve camping. Deze bracht ons uiteindelijk bij de Wild Rose waar we hartelijk werden ontvangen door de eigenaren welke al redelijk op leeftijd waren. We konden gebruik maken van het internet om contact op te nemen met het thuisfront en de plek die we kregen toegewezen was mooi. Maar nog belangrijker de sanitaire voorzieningen waren simpel maar prima en schoon,
je kon er van de vloer eten. Na ons onder de douche opgefrist te hebben informeerden we bij het echtpaar of er een restaurant in de buurt was. Ze konden ons melden dat er een prima restaurant op loopafstand was. Na een korte wandeling kwamen we
uiteindelijk bij een Husky benzinestation aan. In Canada hebben de meeste benzinestations een restaurant(je) dit was echter niet ons idee van een lekkere maaltijd en we besloten om de RV te pakken naar Hope. Daar vonden we een sushi restaurantje, Kibo Sushi. Hier hebben we heerlijke sushi en andere gerechten gehad en dat voor een prijs waar je in Nederland nog geen simpele maaltijd kan krijgen.

Zondag 7 juni - Van Hope naar Tsawwassen
Vanuit Hope vertrokken naar Tsawwassen naar camping Park Canada, deze camping ligt op korte afstand van Canadream waar we morgen de RV moeten inleveren, zucht.

Vanaf Hope is Vancouver niet ver meer over een breede highway. Alleen hier is het een stuk drukker dan we tot nu toe hebben meegemaakt, ondanks dat het

zondag is. Onderweg in Chilliwack hebben we de Walmart bezocht en even geluncht. Terwijl we er rond reden zagen we een Pet & Car Wash, een vreemde combinatie. Toch was het zo, er bleek inderdaad een ruimte te zijn om je huisdier te wassen.

Al met al hebben we de RV een goede wasbeurt gegeven in de carwash. Hij had het wel verdiend, tijdens de reis heeft hij de nodige insecten opgevangen. Na de wasbeurt zag hij er weer een stuk beter uit. Met een schone RV verder op weg richting Vancouver.

Door het drukke verkeer in de voorsteden van Vancouver naar Canadream. Daar hebben we alvast de koffers opgehaald bij

Canadream, en naar de camping Park Canada gereden. Deze camping werd ons aangeraden door een Duits stel wat we eerder hadden ontmoet tijdens onze reis. Deze camping zou dichtbij CD liggen zodat je de ochtend van het inleveren van de camper niet lang hoefde te rijden door de ochtendspits van Vancouver.

Aangekomen op de camping, Parkcanada, zijn wij ons rot geschrokken, de camping had meer weg van een autokerkhof dan van een camping. De afgelopen weken waren we natuurlijk zoveel natuurschoon gewend dat deze camping bijna pijn deed aan je ogen. Maar goed, het was de laatste nacht en we kwamen dan ook niet helemaal voor de gezelligheid alleen, we hadden wat werk te doen.

Toch maar gebleven op deze camping omdat er ook werk aan de winkel was, namelijk het schoonmaken van onze camper en het inpakken van de koffers.

Nadat het werk klaar was en hadden gegeten hebben we met de RV in de omgeving van Tsawwassen rond gereden en een beetje rond gewandeld in de rijke buitenwijk.

Maandag 8 juni - Inleveren RV en Vancouver

Vroeg uit de veren, de laatste spullen bij elkaar gepakt en op naar Canadream om afscheid te nemen van onze RV. Iets voor 8 uur stonden we op het terrein van Canadream waar we als eerste werden geholpen, de RV werd nagekeken op schade en na het nodige papierwerk konden we een taxi nemen naar ons hotel.

Na een taxirit van zeker 45 min kwamen door het drukke stadsverkeer we aan down town Vancouver bij ons hotel het Hyatt Regency, hartje downtown aan Burrard Street. Heerlijk, een geweldig ruime kamer, met heerlijke bedden en een mooi uitzicht over de stad vanaf de 21e verdieping. Een ook eindelijk weer een volwaardige douche, niet dat we in de RV en op de campings iets te kort zijn gekomen, sterker nog het heeft zeker ook zijn charmes. Maar dit is toch ook wel weer lekker.
 

Na een verkwikkende douche zijn we de stad gaan verkennen, ook nog even langs de tourist information voor informatie over fietsverhuur omdat we de volgende dag naar en door Stanley Park wilden fietsen. Maar vandaag even heerlijk shoppen en van het stadse leven genieten.
Vancouver is een zeer relaxte stad hoewel het de grootste stad aan de west kust van Canada is is ademt het een rustige sfeer maar toch veel gezellige bedrijvigheid. Daarbij komt het dat de stad heerlijk schoon en opgeruimd is, zoals de rest van West Canada trouwens. Denken wij dat bij on in Nederland alles schoon is toch vind je hier de overtreffende trap. Tevens zijn de mensen hier net zo vriendelijk en behulpzaam als in de rest van de gebieden die we deze reis hebben aangedaan.

Na een lunch nabij het waterfront, een mooi gebied met moderne architectuur waar vele cruise schepen aanmeren. Verder de stad verkend en geshopt, ook even tijd voor een Belgisch biertje (Leffe) op een terras. In de stad was er een tentoonstelling van Rembrandt en Vermeer, toch een beetje Nederland zo ver van huis. Tegen de avond vertrokken we met een onbemande subway, met een station direkt naast het hotel, naar China Town.


Daar aangekomen troffen we een wijk waar de sfeer, met vele gebruikende junks en groepen jeugd op straat, niet erg aangenaam was. Dit hadden wij niet verwacht van een wijk die zelf door de tourist information als toeristengebied wordt aanbevolen. Hoewel wij in Rotterdam het één en ander zijn gewend, hadden we niet het idee om de wijk verder uit te spitten en besloten we om via Gas Town, het oudste deel van de stad, terug richting down town te lopen.

In het aanpalende maar rustigere Little Tokio hebben we maar weer eens sushi gegeten, we konden er geen genoeg van krijgen. Na een heerlijk toetje en expresso bij een authentieke Italiaan in Gas Town besloten we rustig naar het hotel terug te wandelen om vroeg naar bed te gaan. Morgen wilden we weer veel doen in deze geweldige stad.
 

Dinsdag 9 juni - Vancouver en Stanley Park

Vandaag weer vroeg opgestaan om na een heerlijk uitgebreid ontbijt rustig naar de fietsenverhuur te wandelen. Nadat we beide een hippe city bike hadden uitgekozen krijgen we er een verplichte helm. Pfff, fietshelm??? Wij Nederlanders zijn zowat op de fiets geboren, maar goed, toch maar opgezet. Volledig opgetuigd zijn we Stanley Park in gereden. Dit stadspark op een paar kilometer (ca. 1.5) vanaf down town is groter dan New York’s Central Park en bied een recreatie mogelijkheid voor miljoenen mensen (toeristen en lokale mensen) per jaar.

Al snel arriveerde we bij het Vancouver Aquarium waar we de drie dagen oude baby beluga van moeder Aurora mochten bewonderen. De beluga is een middelgrote witte walvis die in de noordelijke zeeën voorkomt. Hierdoor was het ook enorm druk in het aquarium, hele schoolklassen waren op de baby afgekomen.


Na een kort bezoek vertrokken we uit de drukte, op de fiets het park in. Er is een mooi fietspad om het park aangelegd, éénrichtingsverkeer tegen de wijzers van de klok in. Het was een heerlijk rustig tochtje bij een lekkere temperatuur. Veel locals waren in het park aanwezig om van de standjes en het groen te genieten.

Na de fietstocht hebben we de bus terug naar down town genomen (moet je ook geprobeerd hebben). Na een korte rit hebben we in het centrum geluncht en zijn we weer de stad in getrokken. Ditmaal hebben we het te noorden van down town gelegen West End (de buurt rondom Davie Street) op zoek naar oude LP’s. Dit is een alternative wijk met veel aparte winkeltjes maar helaas niet kunnen vinden wat we zochten.
 

Woensdag 10 juni - Terugreis

Tja, en dan komt het moment dat de terugreis eraan komt, vandaag dus. Helaas is het al weer zover, het gaat altijd weer sneller dan je voor mogelijk houdt. Maar we mogen niet klagen, we hebben de vakantie van ons leven gehad hier in dit geweldig mooie land. Vele unieke ervaring opgedaan, walvissen gezien, beren in hun natuurlijke omgeving zien rond struinen en dan het landschap, oneindig mooi. Elke keer weer denk je dat het niet mooier kan maar na een paar kilometer reizen overtreft telkens weer je verwachtingen.

Vandaag ging de wekker weer vroeg, zoals vaker deze vakantie. Even wakker worden onder de douche en naar het ontbijt, nog even een heerlijke verse gerookte zalm en naar wens klaar gemaakte omelet. Gelukkig hadden we gisteren de koffers al gepakt dus we hadden niet veel werk. De koffers van de kamer gehaald en in een taxi gestapt voor de deur van het hotel. De chauffeur was een indiër, compleet met tulband, zoals je ze vaak ziet in het straatbeeld van Vancouver, aan de hand van vragen die tijdens ons bezoek zijn gerezen vertelde hij ons meer over de stad en het land.

Ruim op tijd op het luchthaven aangekomen, na de douane controle door Amerikaanse beambten (wat een bromsnorren) omdat we via Chicago vlogen, nog even op de luchthaven rond gekeken. De vlucht naar Chicago 0’Hare verliep vlot. We hadden echter niet veel tijd tussen de twee vluchten zodat we flink moesten haasten over de luchthaven. Dat valt niet mee want het is de tweede grootste luchthaven van de wereld. Gelukkig kwamen we aan op dezelfde terminal als waar we van vertrokken. Nog even een pizza bij de Domino’s en een paar hot wings omdat we inmiddels een flinke honger hadden gekregen. Snel het vliegtuig in en snel nog voor het opstijgen, want dat bleek nog wel even te duren, de snacks naar binnen gewerkt.

De reis verliep goed, hoewel we toch redelijk moe waren van de hele reis lukte het ons niet om in het vliegtuig te slapen. Jammer, want dan duurt zo’n overtocht best lang.

Op Schiphol bleken onze koffers de snelle overstap niet te hebben gered, die kregen we de volgende dag nabezorgd, maar we werden warm onthaald door Marloes haar moeder die samen met ons met de trein terug naar Rotterdam mee reisde. De komende dagen stonden in het teken van uitrusten van de gehele reis en de jetlag. Maar dat hadden we er graag voor over.


Naar de website van Marloes en René - Bearjam


 


Marloes en René