Homepage

China - Dianmeer - Longji
Tekst en foto's: Frans en Marina Snaaijer
Reistijd: april 2006

     
 

 

 
           

Beijing - Chinese muur

Xian - Chengdu

Xichang - Lugu lake

Xiaoyoha - Lijiang

Dali - Kunming

Yangshuo - Li rivier

           

Hotpot en De Huating tempel

We hebben er zelf om gevraagd en dat hebben we geweten: HOTPOT! Al vaak gezien hoe groepjes Chinezen gezellig zaten rond de hotpot. Een grote ronde pan, hevig pruttelend met rode bouillon. Vrolijkheid alom.

Daarin kook je even het vlees en de diverse groenten, met lepel of stokjes, maakt allemaal niets uit.

Het was echt HOT, iedereen zat met een rooie kop hevig te transpireren, te hoesten en te proesten. Het (lichte) bier konden ze daarom niet aangesleept krijgen. Zo werd het dus ook bij ons een vrolijke en gezellige bende.

De bestemming is dit keer de Westelijke heuvels buiten de stad aan het Dianmeer.
Met de kabelbaan naar 2285 m. Van daaruit langs een uit de rotswand uitgehakt voetpad, met veel trappen naar beneden gelopen.

Dianmeer

De gezellige HotPot met Jiang  
Via de drakengrot en pal langs de bergwand met mooie uitzichten over het Dianmeer en de stad Kunming. Halverwege de berg bevindt zich de Huating tempel.
We lopen via de eerste tempel met 4 grote hemelwachters naar de hoofdtempel.
Buiten de enorme Boeddha's in het midden bestaan de wanden rondom uit 500 beelden van Arhats dit zijn eigenlijk de


Huating tempel.

discipelen van Boeddha.
Ze waren in diverse posities en hoedanigheden, zeer kleurrijk van onder tot boven tegen de wanden aan gebeeldhouwd. Zeer uniek! Maar we waren een beetje moe en we hadden het al in een half uur bekeken. Hebben daarna lekker een uurtje in de schaduw bij de vijver gezeten met super grote kikkers, karpers en schildpadden.


Wand met Arhats

Om 16.00 uur naar de luchthaven waar het vliegtuig vertraagd bleek. Om 19.00 uur opgestegen naar Guillin. Vandaar nog 2 uur met de bus naar Longji. Dit lijkt een gezellig stadje. Om 23.30 uur met 8 mensen nog wat gaan eten en drinken. Bij de kapper zaten nog mensen in de krullen en op hun beurt te wachten. Aan een tafeltje naast ons vierde een jongen zijn 25e verjaardag. Wij weer Happy Birthday gezongen en kregen prompt 3/4 van de lekkere taart aangeboden. Gezellig toch!


Longji en de Yao


24-04-06 maandag
Rondrit in de omgeving van Longji
Longshen  is een gemoedelijk plaatsje tussen de groene heuvels.

Het is hier wel warm maar het heeft ook geregend.
Wat broeierig dus.
Om 10.00 uur in de bus om langs de rivier verder de heuvels in te rijden. Veel terrasvormige akkers. De bruine houten huizen van de Yao minderheid vormen een eenheid in de natuur.
We stopten bij zo'n piepklein dorpje en zijn wat rondgelopen tussen de huizen en de akkertjes door. Men liet zich niet zien en niemand stoorde zich aan ons.


Bij het schooltje was het speelkwartier. We mochten daar wat rondlopen, ook in de klassen. De kinderen waren heel nieuwsgierig en gingen snel in de banken zitten om die rare mensen te bekijken.
We hebben nog Berend Botje en Vader Jacob voor ze gezongen.
Ze waren te verbaasd en te verlegen om zelf een liedje te zingen.
De juffen en de meesters waren nergens te bekennen.

Schoolklas in Longji

 
De dorpjes aan de overkant van de rivier zijn meestal alleen te bereiken over wiebelige hang/loopbruggen.

De YAO vrouwen hebben heel lang haar, soms tot op de grond, dat op een speciale manier wordt opgestoken. Tijdens een showtje in een ander dorpje deed iemand voor hoe dat in zijn werk ging.
 

Ook werd er wat voor ons gezongen.
Deze dracht met hun plooirokken tot net boven de knie en rode jakjes zie je overal lopen en ze werken er gewoon mee op het land.
De vrouwen legden uit hoe zij hun mannen versierden.

 Het kwam er kort op neer dat zij leuke mannen gewoon in de kont knepen om dat duidelijk te maken. Blijkbaar vonden ze onze mannen erg leuk, zij werden onder grote hilariteit en veel kreten van de YAO vrouwen tot aan de bus in hun achterste geknepen.
Met fluitmuziek (van de mannen) werden wij het dorpje weer uitgeluid.
Het begon plots te stortregenen, dus hebben we maar wat langer geluncht.
Er stond nl. nog een wandeling op het programma van 1 1/2 uur. Toen het droog was zijn we via de hangbrug de rivier overgestoken en een (wat glibberig door de regen) geplaveid pad gevolgd, langs de bergen, door de bosrijke omgeving. In de diepte stroomt de rivier. De apen die er ook moeten zitten lieten zich niet zien. Door de gladheid liepen mensen met degelijke sportschoenen te glijden, wij op onze Teva-sandalen hadden er gelukkig weinig last van.

Bij de volgende hangbrug (prima plek voor een Bungi-jump) weer overgestoken. Daar wachtte de bus weer en zo terug naar het hotel.


Glibberige hangbrug

25-04-06 dinsdagDe Rijstterrassen van Longji
We verlaten Longji om 10 uur (met de koffers) en rijden langs de rivier verder de heuvels in. We zijn op weg naar het beroemde Terrassengebied van Longji


De Rijstterrassen van Longji

Het is een groot kontrast met de dichtbevolkte steden vanwege de prachtige natuur en de vele rijst-terrassen.

De bus wordt halverwege de route geparkeerd en we lopen nog ongeveer 20 min., alleen met handbagage naar het plaatsje Longji Titian.

Dit plaatsje is alleen met een smal voetpad omhoog te bereiken.
Rond de bus is het in no-time een drukte van belang, veel Yao vrouwen met rugmand willen heel graag onze handbagage naar boven dragen en er staat zelfs een batterij draagstoelen te wachten.
Maar dat is natuurlijk in onze ogen alleen voor invaliden en daar zijn wij veeeeel te fit voor!
De Chinese toeristen laten zich wel graag in zo'n stoel naar boven dragen.

We zullen hier 1 nacht blijven in een guesthouse. De omgeving is echt prachtig. Het lijkt of de smalle terrassen zich als een spiraal om de bergen gevormd hebben, steeds hoger met op het topje een heel klein terrasje (zoals een mooi geschilde appel).


De draagstoelen van Longji

Om een uur of 2 zijn we naar boven gelopen naar een nog hoger gelegen uitzichtpunt. Een wandeling van 2 uur. Helaas was het wat bewolkt en door de vochtigheid wat heiig. Daardoor zullen de foto's de werkelijkheid niet kunnen weergeven.
Maar wat we hier gezien hebben zullen we niet snel vergeten.


indrukwekkend landschap

De dieptes, de vergezichten en de houten huizen her en der tegen de bergen geplant, hier en daar wat arbeiders werkend op het land en het diepe groen van bomen en struiken afgewisseld met de terrassen was werkelijk indrukwekkend.

's Avonds op het terras (groot balkon) met z'n allen gegeten en in m'n uppie wat nagezeten om te luisteren naar de geluiden van kikkers en krekels.


Zicht vanuit onze hotelkamer

 

Vrouwen van Longji

 

Toen was er opeens een enorme knal en was alles pikdonker! Bliksem en onweer verstoorden de stilte, maar bij kaarslicht hebben we het toch nog even gezellig gemaakt.

't Was echt een TOPDAG!


Naar Yangshuo en de Li rivier


Marina

293.10.11.07

printversie