Europa - Duitsland - Eifel en Our - Vulkaaneifel

Een reis door de natuurparken Eifel en Our
Tekst en foto's: Jolande Rommens
Reistijd: juli - augustus 2008

Duitsland - Vulkaaneifel

 

 

Schalkenmehrener Maar

 
 
30 juli 2008 - De Vulkaaneifel

Deze keer eens richting Duitsland na een aantal dagen Luxemburg. Helaas hebben we nog niet veel informatie van Duitsland en we weten dan ook weinig wat er te beleven valt. Wat ik van te voren wel van internet had weten te plukken was dat er een prachtig gebied met vulkaanmeren moest liggen. Maar waar precies liggen die dan?
 


Wat voor soort lavabrok voel je?

We gaan eerst naar het Gaytalpark omdat daar meer informatie zou zijn te vinden en dat klopt. We kopen een kaart van de Süd Eifel. Daar staan alle bezienswaardigheden op van de hele Eifel streek. We bestuderen de kaart en zien een touristische route liggen via Manderscheid naar Daun. Onderweg in Gillenfeld moeten we de Maaren (zo heten die vulkaanmeren) echt wel tegen komen.

We plannen een bezoek aan het Maarmuseum in Manderscheid gelijk in als startpunt. De kinderen vinden dit museum erg leuk. Er zijn veel activiteiten voor ze en met name de quiz door het museum die zelfs Nederlandstalig is, doen ze fanatiek.
 
Maaike gaat als een detective door het museum om alle vragen uit te pluizen. Kars vindt de fossielen die je onder de vergrootglazen kan bestuderen erg interessant. Aan het einde van de quiz kan je deze weer inleveren bij de ontvangst. Ieder mag een knuffelsteentje (gepolijst edelsteentje) uitzoeken.

We bezoeken diverse maaren. Het Holzmaar is rustiek, stil, sereen.
 


Het meer toeristische Schalkenmehrener Maar


De lavabom...

Het Pulvermaar vinden we ook, maar door de dichte bebossing en steile helling zien we er weinig van. Een echte toegang kunnen we niet vinden.

Het Schalkenmehrener Maar is heel toeristisch en er ligt een camping aan. Als je er in wilt zwemmen moet je er voor betalen. Het is evenwel ook erg mooi om te zien.

We rijden langs Strohn om de lavabom
(die eigenlijk geen bom is maar meer een soort lava sneeuwbal) te bewonderen. Indrukwekkend deze kolos.
 


De geiser in Wallenborn

We willen een stuk wandelen in de omgeving maar het is te warm en het is een open pad zonder veel beschutting.

Na Daun (wat overigens ook nog een prachtig vulkaanmuseum heeft) rijden we terug over Wallenborn, want daar zit een koud water geiser die ik beslist wil zien. Zo'n geiser is heel bijzonder voor deze streek.

Het is een flinke tocht vanuit Körperich en we vertrekken dan ook snel nadat we een planning hebben gemaakt. Ook vandaag is het weer heerlijk weer. Iets koeler maar volop zon. Onderweg komen we een klooster tegen dat we ook nog een bezoekje waard vonden.
 


"Brubbel" had er zin in


31 juli 2008 -
Een dagje Eifelpark bij Gondorf

De dag stond in het teken van de kinderen. Na alle cultuur en natuuruitstapjes vonden we het tijd voor een dagje pret en beesten.
 
Het Eifelpark in Gondorf heeft van beide te bieden en is goed voor een dag plezier en vertier. Het park ligt prachtig in een mooi bosrijk natuurgebied met vele rode zandsteenformaties. Dit is voor mens en dier aangenaam.

De paden zijn echter stijl en het is aan te raden om met de Rodelbaan of met het treintje naar boven te gaan en naar beneden te lopen langs de attracties en het wildpark.


Wij deden het andersom... we wisten toen nog niets van het treintje helaas. Dat hebben we geweten. Het was een bloedhete dag en de steile paden in het natuurpark waren een aanslag op de conditie. Volgens mij ben ik die dag alleen al een kilo afgevallen.
 


Steenbokken op het rode zandsteen


Wie wil er nog een beer voeren?


De zweefmolen van het Eifelpark


En we kwamen dan ook aardig bezweet en moe boven aan. Bovenin ligt een indianendorp, een speeltuin en wat attracties zoals een kleine achtbaan en zweefmolen. Als je naar beneden rodelt over de Rodelbaan dan zal je weer terug naar boven moeten, wil je nog via het dierenpark gedeelte lopen.
 


De hertjes eten uit je hand

Hier vind je de bruine beer (met jong), roofvogels, herten, zwijntjes, moeflons, steenbokken, murmeltieren (een soort grote marmot) en de lynx. Allemaal dieren die van nature voorkomen of voorkwamen in de regio.

Het dierenpark is ruim opgezet en je wandelt door de leefgebieden heen als een soort wandelsafari. Hierbij passeer je telkens wildroosters. Alleen de bruine beer en andere roofdieren zitten in hokken die niet publiek toegankelijk zijn, natuurlijk. Voor de herten, everzwijnen en beren kan je voeder kopen uit automaten (1 euro, 2 euro). Dit voederen is met name voor de kids erg leuk om te doen. Al zagen we wel dat de beren meer voer hadden dan ze lustten. De hertjes daarentegen eten onbeperkt en letterlijk uit je hand.
 

De reuzenglijbaan met de vrije val was erg populair bij de kids. Dit is een bijzondere glijbaan die ik nog niet eerder ergens gezien had. Ook Clown Ollie viel in de smaak met zijn Lutsche. Wij noemden hem later Ollie met de lollie. Toen we terugwaren op de camping hielden de kinderen een watergevecht... het was ook zo warm.
 

 

Naar het Ourtal
Jolande