Homepage

Engeland - Schotland
Cairngorms National park
Tekst en foto's: Sabine en Luc Dejonghe

 

 

Cairngorms National park

Westkust tot aan Applecross

Eiland Sky en het Zuiden

Lake district - terug via Dover

Na de eerste kennismaking met Schotland in 2006, ging het dit jaar terug die richting uit. Opnieuw werden de diverse B&B's vooraf geboekt, net zoals de ferry's.
We overnachtten 1x op de ferry, 11x in Schotland, 2x in het Lake District en 1x bij kennissen nabij Doncaster.


Schotland 2008: Dag 1   overzichtskaart
Op maandag 21 juli was het dan zover. Voor de 2de keer gingen we de plas over richting Schotland. Dit keer hadden we gekozen voor de overzet met Superfast Ferries

Iets voor 14u werd de motor gestart en hielden we nog even halt bij de familie in Ardooie. Omstreeks 15u draaiden we dan de E403 richting Brugge. Vandaar verder naar Zeebrugge.

Net voor we het terrein van Superfast Ferries opreden, werd de tank nog gevuld en dronken we iets in de bijhorende shop. Daar stonden verschillende motoren geparkeerd, waarvan er enkele eveneens naar Schotland trokken.
Eens ingecheckt werd de wachttijd afwisselend binnen en buiten overbrugd en


Wachten tot we de ferry opmogen

zagen we de rij motoren aangroeien tot zo'n 50 stuks. Die varieerden van oldtimer tot recent en komend uit oa België, Duitsland, Zwitserland, Italië, Frankrijk, UK,... Intussen een gesprek begonnen met een motorrijder die reeds verschillende keren Schotland


Een deel van de motoren op één rij

had bezocht met de motor, maar het nu met de wagen deed om er vooral te wandelen samen met zijn echtgenote.

Zij hadden net als ons de eerste nachten een B&B geboekt in Braemar. Op de boot zelf werd de eerste groep motoren in een lange rij dwars langs de wand vooraan geparkeerd, terwijl de 2de groep op de kop van de ferry stond.

Met de nodige bagage gingen we eerst op zoek naar de cabine, waar we meteen de nodige problemen hadden met de sleutelkaart.

Met de hulp van een bemanningslid konden we er dan toch in om andere kledij aan te trekken. Eens op zee werd snel duidelijk dat het niet bepaald een rustige overzet zou worden. We trokken eerst naar het restaurant om een tafel te bespreken, waarna we de bar opzochten.

Daar kwamen we in gesprek met een Vlaamse liefhebber van het Schots voetbal en er jaarlijks op vakantie ging. Tijdens de maaltijd begon Sabien meer en meer last te krijgen van de dansende boot zodat de maaltijd snel werd afgerond en we terug  
naar de slaapcabine gingen. Zij bleef er de rest van de avond, terwijl ik af en toe naar de bar ging. Ondanks dat er behoorlijk wat volk mee was, bleef het rustig in de bar. Dat er blijkbaar nog mensen last van hadden zag ik aan 3 motorduo's naast mij, waarvan één van de dames er bleekjes uitzag.
Omstreeks 23u trok ik dan voor de laatste keer naar de slaapcabine.


Dag 2  routekaart 2

Na het ontwaken omstreeks 5u30 en het opfrissen, bezocht ik de bar waar er verschillende lagen te slapen (vooral mensen die zo'n slaapzetel hadden geboekt). Eveneens zag ik enkele bekenden voorbij komen (de voetbalfan, het Italiaans koppel met de GS,...).

Iets later maakte ik een praatje met één van de motorrijders die de vorige avond naast mij zat. Hij was afkomstig uit het nabije Roeselare en reed net als wij met


Kust in zicht

een FJR, terwijl zijn kompanen elk met een Triumph reden. Hij had hen leren kennen tijdens een reis in Frankrijk en zo besloten om samen naar Schotland te gaan. Door het feit dat ik alleen moest ontbijten (Sabien hoefde niks), besloot ik gewoon iets te


Zicht op Edinburgh

eten in de bar en het ontbijtbuffet over te slaan.


Omstreeks 9u ging ik samen met Sabien naar buiten op het dek zitten en kregen iets later het gezelschap van het zestal. Terwijl we gezellig wat zaten te praten, hoorde ik plots mijn naam afroepen en moest ik me melden bij de infobalie.

Met het idee dat er iets met de motor was gebeurd gingen we


Forth Rail Bridge

tot daar, doch ze wensten gewoon een kopie te nemen van onze tickets (geen idee waarom). Daar we intussen de kust terug in zicht kregen, besloten we onze motorkledij aan te doen voor we terug naar het dek gingen.
Plots kwam daar iemand op een doedelzak spelen. Achteraf bleek het een Vlaming te zijn, die muziek wilde maken op het


Glenclova

moment dat we onder de bruggen vaarden. Samen met verschillende anderen trokken we naar het bovenste dek om dat moment mee te maken en klonk er inderdaad doedelzakmuziek.

Hierna haalden we de bagage op en wachtten op de toestemming om naar de autodekken te gaan. Eens van boord, gingen we net als verschillende anderen opzij staan om de GPS te monteren en de eerste route te openen.

Reeds snel voelde het links rijden terug gewoon aan en ging het naar Dunfermline en de A823. Die werd gevolgd richting Crieff tot we net voor Muirton een binnenweg kozen naar de B8062.
Via Dunning en Forgandenny (B935) komen we in Bridge of Earn aan de A912.
Die volgden we even naar Aberargie om zo


Onderweg bij Glendoll

aan de A913 te komen. Die bracht ons naar Newburgh, waar we vervolgens binnendoor langsheen de Firth of Tay reden tot aan Balmerino Abbey. De weg vervolgend naar Newport-On-Tay konden we de A92 op, om zo via de Tay Road Bridge in Dundee te komen. Ondanks de GPS ging ik hier toch even verkeerd, maar kon via een iets verder gelegen rondpunt snel op de goede


Onze B&B in Braemar

route terug komen. De A929 volgend kwamen na een omlegging via de A90 aan de A928. Die volgend oa doorheen Glamis kwamen we in Kiriemuir. Vanaf daar volgden we de B955 waarvan het laatste deel langsheen de River South Esk loopt. Bij de splitsing volgden we de linkse weg om na het dwarsen van de rivier bij het plaatselijk hotel te komen. Hier kozen we de linkse doodlopende single road naar de enkele kms verder gelegen parking.

Hier wandelden we even rond, maar het gebouwtje (waarvan we dachten dat het een shop was) was nog in aanbouw. Vervolgens weer tot aan het hotel om vanaf daar  terug de rivier te volgen maar nu langs de andere oever.

Voorbij Cortachy kozen we een binnenweg naar de B951 om zo  aan de A93 te komen. Die volgden we naar Braemar.
Daar hadden we dezelfde B&B geboekt als 2 jaar terug.

Na het omkleden trokken we naar het centrum om iets te gaan eten in de bar van het Fife Arms Hotel.
Toen we na de maaltijd nog wat rondwandelden, zagen we het Vlaamse koppel die eveneens in Braemar logeerde.

Dag 3  routekaart 3
Vandaag bleven we in de omgeving van Braemar. Als eerste doel stond Balmoral (het kasteel van de Queen) op het programma. Dit kan je slechts enkele maanden in het jaar bezoeken. Naast de tuin, de stallen met de verzameling koetsen kan

je in het kasteel enkel de Ballroom bezoeken. Eveneens kan je enkele uitgestippelde wandelingen doen op het domein, waarbij je een mooi uitzicht krijgt op het kasteel en de tuin vanuit de hoogte.

Het domein met het kasteel werd door Prince Albert (echtgenoot van Queen Victoria) aangekocht in 1852. Meteen werd beslist een nieuw kasteel te bouwen, omdat het bestaande niet meer voldeed aan hun eisen.

Op 28 september 1853 werd de eerste steen gelegd door de Queen. Nadat het huidige kasteel klaar was in 1856, werd het oude afgebroken. Men kan nog enkel een steen zien, die de plaats van de toenmalige hoofdingang markeert.

Omstreeks 14u verlieten we het domein en reden terug richting Braemar via de A93. Na enkele kms reden we een kleine weg op naar Ballachlaggan, maar die


Balmoral Castle

bleek iets verder afgesloten. We keerden terug naar de hoofdweg en volgden die tot in Braemar. Vanuit het centrum volgden we vervolgens de mooie weg langsheen de River Dee. Iets voorbij Muir dwarsten we de rivier via een brug en hielden er halt op een


Rivier Dee

behoorlijk volle parking. Vervolgens ging het op dezelfde manier terug naar Braemar.

Van daaruit reden we naar het Glenshee Ski Centre via de smalle weg langsheen Clunie Water tot we na enkele kms aan de A93 kwamen. Aan het ski centre wandelden we wat rond en bekeken oa de stoeltjeslift en enkele figuren in de omgeving.


Monument in het centrum van Braemar

Na het nuttigen van een drankje ging het via de hoofdweg terug naar de B&B. In het Centrum staat een monument bestaande uit één van de 2 Pegasus-motoren. Dit herdenkt het neerstorten van de bommenwerper Wellington R1646 samen met zijn 8 bemanningsleden op 19 januari 1942 tijdens een oefenvlucht in het gebergte nabij Braemar. Het wrak en de lijken werden pas een maand later ontdekt bij toeval.

Na het shoppen in het centrum kwamen we het bekend koppel tegen (die hadden enkele wandelingen gedaan in de omgeving) en besloten om samen te gaan eten in de bar van het lokaal hotel.

Dag 4  routekaart 4
Vandaag ging het terug via de A93 tot nabij Balmoral, waar we de B976 opdraaiden tot aan de A939 (brugje over de Gairn).


Glenbuchat Castle

Die volgen we tot aan de splitsing met de A944 om via deze weg aan de A97 te komen. Iets verder draaiden we links een smalle weg naar Glenbuchat Castle.

Het kasteel werd gebouwd in 1590 door John Gordon en zijn vrouw Helen Garnegie en bleef eigendom van de Gordons tot in 1738. Toen kwam het in handen van Lord Braco.
Halfweg de 20ste eeuw kwam het vervallen kasteel in handen van Historic Scotland. Het is een mooi voorbeeld van een Z-kasteel, bestaande uit één hoofdgebouw en op 2 digionaal gelegen hoeken een kleiner gebouw.

De A97 volgend voorbij Kildrummy Castle en Mossat kwamen we nabij Parkside waar we de B9002 verder volgden tot aan de A941.

Daar werd aangegeven dat de weg richting Dufftown onderbroken was.

Toch maar opgereden en nabij Bridgend konden we niet meer verder. Daar een binnenweg op naar de A920, die terug uitkwam aan de A941. Die volgden we doorheen het centrum van Dufftown om via de Glenfiddich Distilliry en Balvenie Castle aan de
B9014 te komen. Aangekomen in Keith even de A95 op tot aan de B9018 die ons verder bracht naar Cullen aan de kust.

De kustweg volgend oa doorheen Buckie kwamen we aan de B9104, die reden we eerst rechts op tot aan Spy Bay, vervolgens terug gekeerd tot aan de A96. Iets voorbij Lhanbryde draaiden we rechts de B9103 op naar Lossiemouth.

Daar wandelden we rond aan de haven en aten iets nabij het visserijmuseum. Vervolgens verder rijdend rond het centrum tot aan de B9135 die ons tot aan de A941 bracht, die volgden we richting Elgin tot we aan Spynie Palace kwamen.

Na het bezoek reden we naar Elgin om via de ring aan de B9010 te komen. Die volgden we tot nabij Dallas, vanwaar we binnendoor naar de B9102 reden. Die bracht ons samen met de B9138 tot aan de A95. Zo kwamen we iets verder


Cullen met het oude viaduct

aan de B9008 die we volgden tot aan de splitsing met de B9136. Via deze weg kwamen we aan een binnenweg die langsheen de Glenlivet Distillery liep en terug uitkwam aan de B9008 richting Tomintoul.
Net voor dit stadje hielden we nog even halt aan een infobord over de streek. Vanaf daar ging het via de A939 terug naar Braemar voorbij het "Lecht Ski centre" en nabij Cock Bridge zicht op Corgarff Castle.

Dag 5 routekaart 5
Na het ontbijt werd de motor gestart om naar onze volgende bestemming te rijden. Via de A93 richting Perth tot we aan de B950 kwamen, die bracht ons naar de A924. Die volgend kwamen we in het centrum van Pitlochry.
Na het dwarsen van River Tummel konden we de parking van het Festival Theatre oprijden.


Dam in Pitlochry

De dam werd gebouwd tussen 1947 en 1951, zo ontstond Loch Faskally met een lengte van 5km. Terzelfde tijd werd de zalmtrap gemaakt zodat de zalm nog steeds naar Loch Tummel kon om kuit te schieten

2 van de treden zijn voorzien van een glas, waardoor de bezoeker de zalm kan bekijken. er is eveneens een teller geplaatst die het aantal zalmen aangeeft.


Zalmtrap in Pitlochry

Vanaf daar konden we tot aan de rivier wandelen en de dam met de bijhorende Fish Ladder bezoeken. Na een stop aan de cafetaria vervolgden we de weg tot aan de A9. Hier liep het even volledig fout met de route, de zumo viel plots volledig uit.


Loch Tummel

Verder rijdend bleek na het heropstarten dat ik reeds een behoorlijk stuk te ver zat en niet meteen kon terugkeren.

Toen we eindelijk de A9 konden verlaten keerden we terug via de B8079 & B8019 naar Pitlochry. Daar terug de A9 op en dan de juiste afslag naar de binnenweg richting Foss. Langsheen River Tummel en het gelijknamig Loch kwamen we aan de B846.


Tummelbridge

Na het dwarsen van de rivier hielden we halt op de parking om de oude brug te bekijken. Net als 2 jaar terug verlieten we de B846 snel en kozen de binnenweg om aan de B847 te komen, die volgden we tot in Trinafour. Vandaar terug binnendoor naar de A9. Na een tankstop in Dalwhinnie en een koffiepauze op een parking nabij de B9150, kwamen we aan de A86.


Ruthven Barracks

Doorheen het centrum van Kingussie reden we naar de Ruthven Barracks aan de B970.

Het eerste kasteel op deze plaats werd in 1229 gebouwd en na zware beschadiging in 1451 heropgebouwd in 1459. In 1689 werd het tijdens de eerste Jacobits opstand zwaar beschadigd. Na de Jacobits opstand van 1715 werd beslist op 4 strategische plaatsen zoals hier barakken te bouwen.
Er verbleven 120 manschappen en vanaf 1734 eveneens 28 paarden.

De B970 verder volgend kwamen we doorheen Feshie Bridge en Doune in Aviemore. De B9152 bracht ons naar de A95, die we wat later ruilden voor de B9153 om zo aan te komen in Carrbridge.
Daar reden we de A938 op tot we de A9 terug opkonden naar Inverness.
Eens doorheen het centrum (via oa de A82) ging het via de A862 naar Beauly

waar we de Priory bezochten. We volgden de weg tot aan de B9169 om na het dwarsen van de A853 terug aan de A9 te komen. Via de brug over de Cromarty Firth naar Tain, waar we de 2de B&B hadden geboekt.
Na het avondeten in een lokale pub, wandelden we nog wat rond in het centrum, en langs de A9 tot we zicht hadden op de brug over Dornoch Firth en voorbij de Glenmorangie Distillery.
 

Verder naar de Westkust

Luc en Sabien

432.10.02.09