Homepage

Filippijnen - Camiquin
Tekst en foto's: Reni Rhebergen
Reistijd: april 2008

 

 

 

Cebu

Zuid Leyte

Camiquin

Balisac

 
14 april
Alweer mijn 10e vakantiedag; ik zit praktisch al op de helft. Wat gaat de tijd snel, helaas!

Vanmorgen rond 6 uur op en mijn tas gepakt. Vandaag verlaten we namelijk Zuid-Leyte en gaan we naar het eiland Camiquin. Samen met Bram hebben we van ons resort naar het resort van Gunter gelopen. Een kleine 3 km, waarbij naast zin natuurlijk

ook onzin voorbij kwam. Bram vond namelijk dat hij het gevoel van Borneo kreeg. En omdat hij daar nog nooit geweest is, natuurlijk heel bijzonder! Maar zijn stelling is: “Dare to dream!” En daar kan ik hem niet anders dan gelijk in geven.

Tijdens het lopen voel je het klimaat meer en zie je het leven van de bevolking. Ik vraag me steeds meer af waar de mensen van leven. In het plaatsje waar we sliepen en aten bij de Barangy-chief, vertelde men ons, dat van de 8000 inwoners er 800 een baan hadden. Dus hoe de rest leeft en waarvan, dat weet ik niet. De mensen zijn bezig, maar met wat?

Bij Gunter weer lekker ontbeten en afscheid genomen van onze Henk. Hij gaat a.s. dinsdag weer aan de slag in Thailandse

 vestiging van het bedrijf, waar hij voor werkt, en zal kort daarna weer naar Nederland vliegen en voorlopig blijven. Wel jammer, dat hij al weg moest, want we vonden het een aardige en geschikte vent. Rond half 10 voer onze boot uit.

De overtocht duurde zo’n 5 uur, waarvan ik ca. 2 uur de groepshobby (lees: slapen op een bankje, al dan niet in de kajuit) heb uitgeoefend.

Vlak voor Camiquin, in de buurt van White Island, hebben we gelunched en hadden we de mogelijkheid voor een duik. Hierna zijn we aan land gegaan en de komende paar nachten verblijven in het resort “Secret Cove”. Daar lekker een (redelijk warme) douche genomen, de was gedaan (wat niet in de badkamer mocht, zo las ik achteraf toen ik mijn lenzen weer in had) en daarna wat gegeten en gedronken.

Lekker het mandje opgezocht en geslapen als een roos.

15 april
Opvallend hoe vroeg je hier wakker bent, wederom tussen 5 en 6 uur.


Lunch aan boord wordt schoongemaakt

In Nederland draai ik me zeker nog een keer om, maar hier wil ik ook meteen opstaan. Heerlijk gewoon! Zo heb je echt wat aan je dag en het is totaal niet vervelend. Na het ontbijt zijn we rond 9 uur uitgevaren naar onze eerste duikstek voor vandaag.


Zeeslak

Daar heb ik met Grardy gedoken om de onderwaterfotografie wat meer onder de knie te krijgen. Ik heb het e.e.a. uitgelegd gekregen over de witbalans, welke camerastanden mogelijk zijn en dat ik me best aan rots en dood koraal kan beet houden. Al met al zitten er volgens mij wel goede foto’s tussen.

Na de duik zijn we teruggegaan naar het resort en hebben we lekker gelunched. Het eten is hier goed, zeker de aardappel- en komkommersalade zijn aanraders.

Vervolgens zijn we op de boot gestapt en op weg gegaan naar “Old Vulcano”, vlakbij “Sunken Cementary”. Hier liggen lavastenen onder water, welke begroeid zijn met koraal. Er was dus veel te zien, want ook vissen komen hier blijkbaar graag. Na 50 minuten


Onderwaterleven

kreeg ik het er wel koud en ben lekker op de boot weer gaan opwarmen. ’s Avonds weer met elkaar gegeten (pizza Hawaii is aan te bevelen bij “Secret Cove”) en rond half 11 zocht iedereen zijn mandje weer op.

16 april
Vandaag was er een niet-duik-dag. Na het ontbijt mijn spullen verhuisd naar de kamer van Bram, want deze nacht was mijn kamer al geboekt. De rest van de dag heb ik al lezend en slapen in het resort rondgehangen. Mijn dag was het blijkbaar niet,


Woning

voelde me niet zo. Op zich wel jammer, want het eiland biedt wel veel mogelijkheden. Zo zijn er cold- en hotsprings, vulkanen, dorpjes en watervallen. En met een brommertje, te voet of per mountainbike kun je deze aandoen. Wel jammer, maar wellicht in de toekomst ooit nog eens?

17 april
Vanmorgen zijn we iets na achten uitgevaren en op weg gegaan naar Alona Beach op Bohol, onze eindbestemming. Tevens de plaats waar ook onze track begon.

Alvorens we aan land gingen hebben we een lekker duik gemaakt. Per bootje werden we vervolgens van onze banka naar het strand gebracht. Na de tassen aan land te hebben gebracht, zijn we lekker wezen lunchen bij BJ. Het resort, waar ik de komende 3 nachten verblijf, ligt naast Oasis en heet Pyramide.

De hut, welke ik deel met Bram, is erg luxe. Boven staan er 2 twijfelaars met goede matrassen, beneden een ruime badkamer met warme douche en een eigen veranda. De tuin in het resort is leuk aangelegd, mits je de touwen om de paaltjes naast 't pad wegdenkt. Snel de spullen neergegooid en een duik genomen in het zwembad. En terwijl Dylan, Bram en ik van het koele water

genoten, zijn we na een lang beraad tot de conclusie gekomen dat mannen mini-koelkastjes hebben. Afrikaanse mannen hebben dan het Amerikaanse model ;)

’s Avonds met enkelen heerlijk wezen eten bij Christiano, een bekende van Eric, René en Tim. Deze Italiaan is getrouwd met een Filippijnse en runt een goed Italiaans restaurant.

18 april
Rond 9 uur zijn we uitgevaren met de Barracuda 5. Vlakbij Cabilau zijn we wezen duiken. De duik van mij was op het diepste gedeelte 20 meter en ik ben na al de gemaakte duiken tot de conclusie gekomen, dat het tussen het oppervlak en de 12 meter het mooist is. De kleuren komen beter tot hun recht en door de zon komt er een mooie gloed door het water.


Onderwaterleven

Ook nu was de duik weer succesvol voor mij, 60 minuten. Ik ga het dus echt nog eens goed leren;)! Op de boot even ons lunchpakket gegeten, wat geslapen of wat gezwommen. En na 2 uur op de boot weer een lekker duikje gemaakt.


Uitdelen schoolboeken

Op elke duikstek zie je veelal hetzelfde soort koraal, toch kan de diversiteit aan vissen en klein spul wel heel verschillen. Het blijft boeien en gaat het niet vervelen! Heerlijk!

’s Avonds met de bemanning een hapje gegeten bij ‘Oasis’ en daarna lekker mijn bed in gekropen.

19 april
Vanmorgen moesten we om 8 uur klaar staan om uit te varen, maar let op, dat is wel PMT (Philippines Maybe Time). Uiteindelijk zijn we tegen 9 uur vetrokken. Op ca. 20 minuten varen ligt het eiland Balicasag. Hier staat wel een aardige stroming, maar toch heb ik de duik gemaakt.

Zodra ik beneden bij de drop-off was, moest ik eerst in het zand gaan liggen tot 

iedereen er was. Via het zand zijn we moeizaam (vingers vastprikken, vooruittrekken) tegen de stroming in naar het rif gezwommen. Vanaf daar met de stroming mee langs het rif en dat was best wel lekker. Weinig doen en veel zien in een korte tijd ;) Zo kwam er een barracuda langs en hebben we wel 6  schildpadden gezien. Best trots op eigenlijk, want dit soort duik was

toch mijn angst. De middagduik heb ik niet gemaakt, omdat ik nog behoorlijk moe was van de eerste.

Rond 15 uur waren terug bij ‘Oasis’. Eerst even lekker wat gedronken en toen nog even in het zwembad van mijn resort gehangen. Een lekker warme douche genomen en om half 7 klaar staan bij ‘Oasis’.

Hier werden we opgehaald door de vrouw van de Barangay-chief en zaten we met zijn tienen in een klein pick-upje op weg naar de Barangay, waar we schoolboeken zouden overhandigen.
Bij het basketbalveld was het behoorlijk druk met de mensen uit de wijk. Nadat onze namen een voor een waren voorgelezen moesten we ons ook presenteren. Wat voelde ik me opgelaten.
Een voor een werden de kinderen opgeroepen om hun pakketje op te halen.


Kinderen bedanken voor de bijdrage

En daarna kwamen ze langs ons lopen, kregen we een handje en een verlegen “Thank you”. Aangezien het 161 kinderen waren, duurde dit dus wel even. Het is hier blijkbaar de gewoonte om het zo groots en met veel vertoon aan te pakken.


Pipefish

Liever was ik naar een school gegaan en had gezien hoe de klassen waren  (en dan terloops de schoolboeken neergelegd). Na afloop was er een basketbalwedstrijd, waar we nog even naar hebben gekeken. En toen weer in het pick-upje terug naar Alona Beach. Na het eten nog even naar de “Oops bar” geweest. Rond 2 uur vond ik het wel welletjes en ben naar mijn hut terug gegaan.

20 april
Vandaag was de dag dat Dylan, Tim en Randy naar Nederland vertrokken. Na het ontbijt hebben we afscheid van hun genomen. Over 3 dagen ben ik zelf degene, die het land zal gaan verlaten.
Moet er nog even niet aan denken.

Na hun afscheid mijn tas gepakt en van het resort “Pyramide” ben ik in “Lost Horizon” getrokken. Hier zal ik tot de laatste dag overnachten. Verblijven doe ik gewoon bij “Oasis”, waar ik de rest van de dag heb doorgebracht.


Onderwaterleven

Lekker gemasseerd bij het zwembad, drankje erbij, boekje erbij … zo kom ik de dag wel door.


Verder naar Balisac

 
 Reni
 

455.02.07.09