Homepage

Filippijnen - Zuid Leyte
Tekst en foto's: Reni Rhebergen
Reistijd: april 2008

 

 

 

Cebu

Zuid Leyte

Camiquin

Balisac

 

Na onze dol-fijne ervaring zijn we doorgevaren naar de 2e duikstek van de dag. En daarna door naar ons resort op Zuid-Leyte, bij het plaatsje Padre Burgos.
Het resort ligt schitterend, maar vanwege de bezetting zijn ben ik o.a. uitgeweken naar een huis aan de weg. Hier slaap ik op de bovenste etage, terwijl onder mij het Filippijnse gezin woont. Ik heb een eigen kamer en deel de badkamer, het toilet en het grote balkon. De mensen zijn erg vriendelijk en runnen naast de verhuur van de kamers ook een sari-sari-store (een soort kruidenierswinkel) aan de weg.

’s Avonds weer een hapje gegeten met elkaar in het resort en lekker genoten van de zonsondergang. Natuurlijk moesten daar even foto’s van geschoten worden.

9 april
Na het ontbijt zijn we rond 9 uur uitgevaren naar het eiland ‘Lima Sawa’. In het Tagalog (de officiële taal van de Fillipijnen) betekent dit ‘vijf vrouwen’. Het eilandje ligt een klein uur varen.van Padre Burgos.


Plein op het kinderdorp

Langzaam ga ik ook steeds meer andere dingen onder water waarnemen. Kleine diertjes zie je immers niet zo snel met mijn geringe duikervaring. Na de duik zijn we naar een plekje gevaren waar we met elkaar hebben gebarbequed. De plek was lekker rustig en we keken uit over de zee.

Verder waren er een soort hutjes, waar we gezellig in konden zitten en relaxen. Van hieruit doorgevaren naar de 2e duikstek, waar ik zelf heerlijk aan boord ben gebleven en lekker heb genoten van alles om me heen.

Rond half 4 waren we terug bij ons resort. En dit keer geen ‘hinay hinay’ (wat zoiets betekent als ‘rustig aan’ in het Tagalog) want om kwart over 4 werden we opgehaald om naar het kinderdorp te gaan. Dus even snel opfrissen en omkleden en klaar in de startblokken om weg te gaan.

Jurgen Schneidt kwam ons (samen met twee Duitse vrienden, die even over

waren) met de bus van het dorp ophalen. Met zijn allen achterin en gezellig naar het dorp. Het was een kort ritje van ca. 10 minuten. We hadden het eigenlijk makkelijk kunnen lopen, maar ach, gemak dient de mens moeten we maar denken.

Het kinderdorp ligt iets hoger gelegen in Padre Burgos en is omringd door een hek . Het ziet er van buitenaf erg verzorgd uit, een soort resort-achtige indruk. Op dit moment wonen er 91 kinderen.

Jurgen vangt hier de kinderen op, die misbruikt, verwaarloosd, mishandeld zijn. Maar ook kinderen, welke te vondeling zijn gelegd of waarvan de ouders zo arm zijn, dat ze van Euro 2 per maand moeten rondkomen.

Naast de opvang zorgt de stichting ‘Kinderhilfe Philippinen e.v.’ ook voor de bouw van scholen, ziekenhuizen en kinderopvang. Daarnaast probeert de stichting operaties voor de kansarmen te bekostigen.

Helaas is er meer vraag dan dat er geld gegeven kan worden en moeten er keuzes gemaakt worden. Voor Jurgen is dit niet altijd even makkelijk.


Kind uit het kinderdorp

Het was duidelijk dat hij met hart en ziel probeert te zorgen voor ‘zijn’ kinderen en de omgeving, waar zij zich in bevinden. Een bewonderenswaardige man! Na de uitleg en rondleiding door het dorp was iedereen van de groep behoorlijk onder de indruk
en stil (wat best wel genoemd mag worden, omdat wij een aardige praatgrage groep zijn). Het was leuk te merken, dat de kinderen er tevreden, gezond en gelukkig uit zagen.

Ik ben blij, dat ik dit project met eigen ogen heb mogen zien en een steentje heb mogen bijdragen. Een druppel op de gloeiende plaat, maar het is en blijft wel een druppel waar iets mee gedaan kan worden!


13


Lion fish

10 april
Ik heb geslapen als een os en werd dan ook pas om kwart over 8 wakker. Snel aangekleed en naar het resort gelopen, ontbeten en de boot op.

Ondanks de lichte stroming verliep de eerste duik lekker. Helaas hebben we de white tipped shark niet mogen zien, maar het rif was ook hier weer erg mooi.

Nadat we allemaal weer aan boord waren, zijn we naar onze lunchplek gevaren. Het strand was hier bezaaid met kinderen. Je kunt duidelijk merken, dat het hier zomervakantie is.
Een groep kinderen kwam naar de boot gezwommen en we waren min of meer dé attractie van de dag.

Omdat het gebied waar we vandaag hebben gedoken een reservaat is, dienden we te betalen aan de beheerder. Op deze manier wil men de riffen en hun natuur beschermen.
Dit kan geen kwaad, want in het verleden werd er veel gevist met dynamiet.
De 2e duik was in Napantal. In eerste instantie hadden we de stroming mee, maar later kwam er een down-current. Deze had ik iets te laat in de gaten, waardoor ik wat traag reageerde op de aanwijzingen van Eric. Dus wat sneller door mijn lucht heen vanwege het gepeddel en getrap ;)


Padre Burgos

11 april
Vanmorgen zijn we om ca. 9 uur vanaf Padre Burgos vertrokken met onze boot naar het volgende eiland, waar we gaan overnachten. Dit eiland, Dinagat, ligt ten oosten van Zuid-Leyte. Ook onze bemanning was er nog nooit geweest, dus ons eerste echte avontuur! We zullen op zoek moeten naar accommodatie en zullen ook kijken, waar we kunnen gaan duiken.

De duik op weg naar Dinagat ging lekker en ook hier weer veel koraal en visjes. Misschien me toch maar eens verdiepen hoe het e.e.a. heet. Na de duik heerlijk gerelaxed met een boek en natuurlijk, hoe kan het ook anders, in slaap gevallen. Dit laatste lijkt wel een groepshobby te worden; we vechten elkaar nog net niet van de bankjes af ;)
De 2e duik was nabij Dinagat en ook deze was weer lekker.

Vervolgens zijn we op weg gegaan naar een plaatsje, waar iets van een accommodatie te vinden was. Uiteindelijk zijn we aangekomen in Tolero. Hier heeft het merendeel van de groep geslapen in het wijkcentrum.
Er werden bedden voor ons geregeld en we hebben gegeten bij de Barangay-chief (het hoofd van de wijk).

Hij heeft nl. een soort van eethuisje aan zijn woning. Een alleraardigste man, welke een soort van gezag uitstraalde op een natuurlijke manier.

Zoals gewoonlijk bestond het eten uit rijst, vis en kip. En aan niks zit een smaak. Groenten kennen ze in de Filippijnen nauwelijks, wat best jammer is. Als toetje kregen we een jonge kokosnoot. Heerlijk! Er wordt trouwens van jonge kokosnoten gezegd (en het zou ook bewezen zijn door onderzoek), dat zij het verouderingsproces tegen gaan. Daar zullen we er dus veel van moeten eten … ga ik er straks weer jong en strak uitzien ;)

In het buurthuis waren onze bedjes opgemaakt. De bedjes bestonden uit min of meer een plank met 4 poten, door Tim meteen gedoopt als “Filippijnse Auping”. Ook waren er kussen en dekens voor ons klaargelegd. Nadat we waren geïnstalleerd, deed onze security de rolluiken voor de ramen en de deur.


Slaapplek

En daar lagen we, totaal afgesloten in onze Auping.
Ik was in elk geval blij, dat we niet op de boot sliepen (enkelen van de groep wel), want het regende behoorlijk.

Nu lagen we toch aardig droog (sommige plekken vertoonden wat lekkage) en beschut en werd er de wacht over ons gehouden. Een mooie ervaring, welke ik zo weer over zou doen.

12 april
Vanmorgen was ik lekker vroeg wakker, zo rond kwart over 5. Ik ben op de verdieping boven onze bedden lekker een boekje


Onze bedden

gaan lezen. Naar buiten gaan was geen optie, want dan zou er een rolluik omhoog moeten en was iedereen wakker geweest.
Alleen René heeft zich niet laten weerhouden en is via het raam en een richel naar beneden gesprongen, om zo toch even rustig zijn ochtendwandelingetje te gaan doen.

Nadat iedereen wakker was en klaar voor vertrek hebben we


Straatbeeld vanuit onze slaapplek

afscheid genomen van onze security, de dames, welke de  bedden e.d. verzorgd hadden en natuurlijk de Barangay-chief.
Door onze boot werden we opgepikt bij de haven van Tolero en zijn we op weggegaan naar de 1ste duikstek voor vandaag. Op deze duik ook weer veel koraal, maar weinig grote vissen. Nog steeds hopen we op whalesharks en manta’s.


Eten in Libjo18

Alhoewel we het gevoel krijgen, deze niet te gaan spotten tijdens onze trip. Maar hoop doet leven, zeggen ze toch?

De 2e duik heb ik overgeslagen en heerlijk op de boot gelegen en gekletst met nog een afhaker van de 2e duik. Ook zo’n moment is leuk, want je leert elkaar toch steeds meer kennen.

’s Avonds hebben we geslapen in een dorpje, genaamd Libio. We sliepen hier in een pension; een gang met kleine kamertjes, gezamenlijke douche en toilet, een soort eetzaal en we hadden zelfs een balkon, die uitkeek over de zee en de haven. Met zijn allen in een eettentje aan de straat gegeten. Dit is een soort van verlengde woonkamer van de mensen en kun je uit verschillende pannen gerechten bestellen. Op kleine bordjes worden deze gerechten dan naast je

 bord gezet en met een pan rijst op tafel kun je beginnen met eten. Ook hier vond ik het eten niet echt smaakvol, weinig kruiden en soms moest ik het met bier wegspoelen. Wat het eten betreft kan ik de Filippijnse keuken niet aanbevelen.
Geef me dan toch maar de Indonesische. Maar het sfeertje en alles eromheen gaf wel een prettig gevoel.

13 april
Rond half 6 was ik wakker. Dus maar de tas gepakt en lekker op ons balkon de stad (lees: haven) tot leven zien komen.

Ondanks dat het zondag is, wordt er hier en daar wel gewerkt in dit voornamelijk katholieke land.

Om half 9 zijn we aan boord gegaan van de Barracuda 5 en vertrokken we richting Padre Burgos op Zuid-Leyte. De eerste duik hebben we gemaakt op de 2e duikstek van gisteren.

Het koraal is in het verleden door het dynamietvissen vernietigd, maar je ziet dat de natuur zich weer langzaam aan het herstellen is. Aangezien dit voor iedereen een onbekende duikplek was, hebben we de plek vernoemd naar onze kapitein: Macky’s rocks.
Bij aankomst in Zuid-Leyte heb ik met Grardy nog een duik rond de boot gemaakt, vlak voor de kust. We zijn daar op max. 3 meter geweest, want we konden er ook niet dieper.Daar heeft ze me kleine zeedieren laten zien, zoals


Decorated crab

gobi’s en razorfishes. Deze laatste zou ik zelf echt totaal over het hoofd gezien hebben; ze lijken zo op blaadjes. Het wemelde er ook van de zeesterren en zee-egels. Ook hebben we nog een decorated crab gezien. Al met al een leerzame duik.


Zeester

Ook deze avond met de bemanning gegeten, maar dit keer bij het highway restaurant. Het licht viel alleen uit en we hebben dus zeer romantisch bij kaarslicht gegeten. En toen we klaar waren … floep… het licht weer aan. Alsof ze het erom deden ;)

Met een lokaal busje zijn we naar ons resort gereden, want het huis en het resort van de eerste paar nachten op Padre Burgos zaten vol. Dit resort is vrij luxe in aanleg en ziet er verzorgd uit. Hier deelden Bart, Grardy, Bram en ik een kamer. Terwijl zij zich nestelden, ben ik nog even een biertje gaan drinken met Dylan en René. Hoe meer je elkaar gaat kennen, hoe diepgaander soms ook gesprekken kunnen worden op bepaalde momenten. Daar kan ik dan ook best wel van genieten, omdat je meer te zien krijgt van elkaar dan alleen die buitenkant. Uiteindelijk was het ‘eventjes een pintje pakken’  wat langer geworden dan gedacht en lag ik rond middernacht in bed.


Verder naar Camiquin

 
 Reni
 

454.02.07097