Afrika - Gambia - Beeldverslag - Bakau - Tanji - Makasutu

Bakau - Tanji - Makasutu
Tekst en foto's: Arie van der Zalm
Reistijd: januari - februari 2008

Gambia

 

     
 

Bakau


 

Bakau is een kleine plaats met ongeveer 30.000 inwoners. Garnizoensstad. Hier heeft Jaja Jammeh, de huidige president, de coup gepleegd. Hier is het Independence Stadium dat ruimte biedt aan 28.000 personen, maar ja zo precies kijken ze daar niet naar, soms zitten er ook 10.000 of zelfs 15.000 personen meer in. Aan de kust ligt Cape Point, meer voor de toeristen of zij die een beetje meer geld te besteden hebben dan 25 euro per maand. Verschillende ambassadeurswoningen zijn hier gevestigd. Bakau is ook een communicatiestad, hier is het televisie- en radiostation en verschillende kranten.
 

     
En in Bakau is natuurlijk de krokodillenvijver. Van dit water zou een heilzame werking uit gaan. Onderweg naar de krokodillenvijver. De ingang
van de krokodillenvijver.
       
       
Hier is een klein museum over bekende oorlogsveteranen... ...en werktuigen en trommels etc. van vroeger. Ik heb niet het idee dat het personeel op je zit te wachten. De wasplaats.
 


Er is zelfs een plaats waar je je kunt wassen met dit water. Vele vrouwen die na 4 jaren nog geen kind hebben komen zich daarom hier wassen om de vruchtbaarheid te bevorderen. En wil je zakelijk succes hebben: even een beetje wassen met het water uit de krokodillenvijver en alles is toppie. Heb je darm of maagklachten? Een glaasje drinken en het zal helpen, of je hebt echt een probleem. En voor de rest zoals overal aan de kust, visserij en alles wat er mee samen hangt.
 
       
Dit zijn geen comfort woningen. Als je dit zo ziet... ...dan kun je geloof ik zeggen dat wij het zo slecht nog niet hebben. De pier, maar niet die van Scheveningen. Hier moet je niet verder gaan, zoals je ziet is het op plaatsen zelfs doorgeroest.
       
       
Oude koelkasten doen hier nog goede diensten met een beetje ijs er in. Barracuda. Ook hier moet je oppassen dat je je nek niet breekt. Op de pier kun je verse vis meteen meenemen. Pas op dat je er niet doorheen zakt.
 

Tanji


 
Tanji is een vissersdorpje aan de Atlantische kust, dat hoofdzakelijk leeft van de visvangst. In Tanji wonen mensen van de Wolofstam en het grootste deel van de mannen hier is visser. 's Nachts wordt er gevist en 's ochtends worden ze door de vrouwen opgewacht die de vangst binnen halen. Maar je moet hier niet denken aan moderne fabrieken of zo. Hier wordt de vis met hout gerookt, kijk maar naar de foto's en het is zeker geen werk waar je oud bij wordt.
 

       
Op het strand liggen koelkasten met ijs, hier wordt de vis zolang in bewaard. Een deel wordt geŽxporteerd, een ander deel is bestemd voor de binnenlandse markt en eigen gebruik. De vis wordt hier gerookt of deels als diervoer verwerkt. De vrouwen zorgen voor genoeg hout.
 
     
Maar als je hier 's morgens rond 8 uur komt, dan val je van de ene verbazing in de andere. Deze taferelen zijn gewoon met geen woorden te beschrijven, daarom wil ik het ook niet proberen. Maar bekijk deze foto-impressie.
     
     
     

Rond deze plaats is ook nog een lokale markt. Dus kijk je ogen uit zoals wij dat gedaan hebben.

     
 

Makasutu Culture Forest


 
       
Makasutu Culture Forest is in Gambia een mooie eco-toeristische bestemming. Dit 1000 hectare grote gebied grenst aan de Mandina Bolong (rivier). Dit ecosysteem herbergt een gevarieerd aanbod aan wild. U vindt hier veel verschillende vogels, leguanen en troepen bavianen. Als je Makasutu bezoekt word je begeleid door een gids. Hij vertelt je de geschiedenis en de mythen. Ook brengt u een bezoek aan Makasutuís lokale Marabou (medicijnman).
       
       
       
Met kanoís vaar je door de kalm stromende kreken van de Mandina Bolong rivier. En je ziet de lange mangrovewortels aan de rivieroevers. Die weelderig begroeid en bezaaid zijn met krabben en andere rivierbewoners. Men ziet verschillende vogels b.v. de Afrikaanse aalscholvers.
       
       
Bootjes van de vrouwen die bij eb oesters gaan plukken. Het is gewoon prachtig. Het zou 45 minuten duren maar na 25 minuten leggen wij weer aan. Deze jongeman zou eigenlijk helpen bij het aanleggen, maar na 3 keer roepen geeft de gids het op. Dan lopen wij met de gids door het bos en hij vertelt over de bomen, planten en dieren die hier leven.
       
       
Kleine boodschap. Hier loop je onder de mangrovewortels. Wij hadden wel pech. We hebben niets gezien van de dierenwereld om ons heen. Ze waren er even niet. Alleen de bavianen bij de lunch. Een palmwijntapper beklimt een palmboom op de manier waarop zij dat al eeuwen doen.
 
Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om de Zum-Zum te proeven, direct van de bron (alcohol houdende palmwijn). Ook wel bekend als Jungle Juice.

Dit gebeurde omdat ik altijd nieuwsgierig ben en eens ging kijken in het hutje waar de palmwijn werd gehaald en zo zag ik hoe het afgevuld werd. Toen ik dit gezien had (zie foto) had ik zo iets van "even niet".

Even een bekertje vasthouden voor op de foto, maar dat was het dan ook.
 
     
Deze dame is al een paar uurtjes bezig met het voorbereiden van het eten wat overigens heerlijk smaakte. Tijdens de lunch kun je in het prachtige buitenverblijf van Makasutu Afrikaanse gerechten eten zoals domoda. Toen wij begonnen te eten, kwamen moeder en dochter binnengewandeld.
     

Er wordt muziek gemaakt: de traditionele dans- en djembť (trommel) show. Ook word je uitgenodigd om mee te doen, wat heel leuk was. De prijs is best pittig, 750 Dalasi p.p. (ongeveer 21 euro), alles inclusief. Maar je wordt wel iedere keer gevraagd te betalen of met een mooi woord "tip te geven". Zoals bij de maraboutman, bij de palmwijn, na het eten voor de vrouwen die gekookt hebben en daarna ook voor de groep die muziek maakt en danst.

Dat je de gids een tip geeft die 4 uur met je onderweg is, vind ik normaal. Dit zijn in ieder geval prijzen die de Gambiaanse bevolking niet kan betalen. Die zijn al blij als ze dat in de maand hebben.
 

Verder naar Jufureh - James Island


 
Arie