Azië - India - Rondreis India en Nepal - Tenslotte

Tenslotte...
Tekst en foto's: Tjitske en Wiebe Idsinga
Reistijd: februari - maart 2003

India - Nepal

 

     
 

India - Tenslotte...


 

India is verslavend, het is fascinerend, zoals al die Rajasthaanse vrouwen in hun felgekleurde sari’s in die groene graslanden. India is ook verstikkend, als gevolg van de uitlaatgassen van de vele motorriksja’s.
 


In India heerst een enorme armoede, maar je ziet ook een overlevingsdrang op jonge leeftijd, schoenpoetsertjes, het zijn nog maar kinderen... die haveloze jongen, een straatschoffie, die met zijn t-shirt die treincoupé reinigt in ruil voor een aalmoes... hun trucs om geld te verdienen, nooit kunnen wisselen... of je naar een winkeltje brengen om commissiegeld te ontvangen van de eigenaar, terwijl jij daar helemaal niet naar toe wilt.
 


Er zijn nog slangenbezweerders...

Een land vol rituelen... het sati-ritueel, waarbij de vrouw, de weduwe, zich werpt op de brandstapel van haar overleden echtgenoot, officieel al in 1829 door de Britten afgeschaft, komt officieel niet meer voor.

Toch beweren tongen dat in sommige plattelandsdorpjes... ???


India heeft een unieke architectuur, onder de Mogols ontstonden prachtige bouwwerken, zoals het Rode Fort in Delhi, de Taj Mahal in Agra, de verlaten stad Fatehpur-Sikri.
 
Soms moet je betalen om foto’s te maken, dat geldt ook voor sommige gebouwen... soms mag je wel fotograferen, maar dan weer niet filmen, soms moet je proberen, het maar niet te begrijpen.

India is beroemd om z’n stoffen, de vele gouden sieraden, de dansen, begeleid op de sitar en fluiten, het land kent vele, vele feestdagen.

En de prins op het witte paard? Ja, hoor, die vind je in India! Op de dag van de bruiloft haalt de bruidegom, gezeten op zijn witte paard zijn bruidje op...

Het eten in India... het is een goede reden om het land nog een keer te bezoeken, het is overheerlijk, spicy, dat wel, vaak met pepers, vlees of vegetarisch, zeer gevarieerd, maar pas op voor de groentes, vaak gewassen in onzuiver water, dikwijls leidt het tot... DELHI-BELLY, een mooie naam voor... nou ja, dat zal nu wel duidelijk zijn, nietwaar?
 

En Nepal?


 
Nepal is een koninkrijk vol contrasten, een land van tempels, tijgers, en hoge, hoge bergen. Tot de jaren vijftig werden nog buitenlanders geweerd, het geeft het land iets mystieks.
 
Nadat die grenzen open gingen, waren de eerste bezoekers de bergbeklimmers, in de jaren zestig waren het de hippies, en hoewel bezit van hasj officieel verboden is, wordt het je nog steeds overal aangeboden.

Acht van de tien hoogste toppen op aarde liggen binnen de grenzen van dit land, het barst er van de natuurgebieden, de wildreservaten.


Veel Nepalese tempels met die meerdere daken doen Chinees of Japans aan, Nepal beweert echter het eerste ontwerp te hebben bedacht.
 

In de vallei van Kathmandu vind je wel drie Durbar Squares, Koningspleinen, Hindoes en Boeddhisten bezoeken vaak dezelfde tempels...

En ook al kun je overal mailen, internetten...

Kathmandu en omgeving doet nog Middeleeuws aan, zoals Patan en Bhaktapur.


Een reis door Nepal is een reis terug in de tijd…
 

Op 19 maart zijn we weer thuis. We kuchen, we hoesten en proesten, de stem is wat rauw... verder een hoofd vol herinneringen.

Dit was India, dit was Nepal, hehe, de trip is voorbij, onze eerste reactie thuis was, hehe, gelukkig, het zit erop, beide zijn we kilo’s afgevallen, allemachtig, wat een reis!

 

Meer reizen van Tjitske en Wiebe


 
Wiebe