Europa - ItaliŽ - Van Lago Maggiore naar Toscane

ItaliŽ - Van Lago Maggiore naar Toscane
Tekst en foto's: Frank en Anita
Reistijd: juli - augustus 2005

 

 

 

Toscane - San Gimignano

 
Woensdag 20 juli

Activiteit:
Reisdag van 900 km. van Nederland naar het Lago Maggiore. Rustig tent opgezet met voortent, zonder luifel.
Camping Continental Lido aan het meer van Mergozzo (Lago Maggiore).

Weer: Onderweg goed weer. Op de plaats van bestemming zonnig, boven de 30 graden. 's Nachts ca. 25 graden.
 


Op camping Continental aan het Lago Maggiore

Voor het eerst ís nachts vanaf thuis vertrokken om 04.15 uur.   Afhankelijk van de wachtrij voor de Gotthardtunnel (17 km lange tunnel) zouden we besluiten of we overnachten in Zwitserland voor de Gotthard of in Italie voorbij de Gotthard.We luisterden steeds naar de verkeersinformatie in Zwitserland, de Gotthardtunnel werd gelukkig steeds niet genoemd. De reis ging voorspoedig.

Om 13.25 uur stonden we stil voor de Gotthardtunnel. Maar na 5 minuten konden we al doorrijden.Het bleek dat we nog geen honderd meter voor de ingang van de tunnel stil stonden. Om 13.45 uur waren we aan de andere kant van de tunnel. Dus de tunnel stelt zo niets voor.

Voorbij de Gotthard gingen we, vanuit de auto, bellen naar campings in ItaliŽ. Het viel ons erg tegen dat er zo weinig plaats was op de campings, dat is toch wel een groot verschil met Frankrijk.
 
De camping waar we naar toe reden kon ons niet beloven dat er plaats was. We reden  er toch maar heen. Om ca. 16.00 uur waren we op de camping. Er was plaats maar we moesten maandag 25-7 vertrekken. En we hadden een mooi plaatsje tegenover de tennisbanen en babydisco. De camping zit goed vol met vooral Nederlanders. Voor ons is dat geen bezwaar, we zoeken toch allemaal de betere campings op met goed sanitair. Fijne zwemgelegenheid aan het meer van Mergozzo.

Nadeel: de muggen! We werden gewaarschuwd door onze buren dat we ons in moesten smeren voordat het begon te schemeren. We hadden ons ingesmeerd maar iedereen is flink gestoken. Ik had de volgende ochtend 38 muggenbulten op mijn rug.

Wederom bekenden uit Asten gezien en gesproken. Mira, het klasgenootje van Rick, was er samen met zus Anouk en de ouders.


... dobberen op en in het lago ...

 
Donderdag 21 juli
Activiteit: Zwemmen, varen en niets doen.
Weer: Zonnig, boven de dertig graden.
Lekker gezwommen en met het bootje gevaren

 
Vrijdag 22 juli
Activiteit: Wandelen in de bergen nabij Zwitserland (Zermatt).
Weer: Zonnig boven de 30 graden, enkele wolken.
 


Grensgebied ItaliŽ - Zwitserland


Op weg naar Macugnana

Via een , volgens de kaart, gevaarlijke weg zijn we naar Macugnaga gereden. Dit ligt nog in Italie maar hemelsbreed ca. 15 km. vanaf Zermatt. Hier hebben we de stoeltjeslift genomen naar ca. 2000 meter. En vanaf dat punt zijn we gaan wandelen, met de bergschoenen aan, richting de gletscher.

Mooie tocht door de ruige bergen.  
 
Zaterdag 23 juli
Activiteit: Winkelen en bezoek aan Stresa.
Weer: Zonnig, boven de 30 graden.
 
Stresa is een mooie badplaats voor de wat rijkere mensen. Mooie hotels, zoals in Cannes, en mooi centrum in oude stijl.
 
Zondag 24 juli
Activiteit: Zwemmen en niets doen.
Weer: Bewolkt, met af en toe zon. Temperatuur boven de 25 graden.
 


Boulevard van Stresa

Helaas valt het weer tegen waardoor het zwemmen ook niet zo geweldig is. Als je uit het water komt is het koud. De weersvoorspellingen zijn dat het de komende dagen nog steeds bewolkt blijft.

We besluiten om maandag verder te gaan naar Toscane.
 
Maandag 25 juli

Activiteit: Reisdag naar Toscane (ca. 450 km.).
Camping Mugello Verde in de plaats San Piero a Sieve
(ca. 30 km. boven Florence.).
Weer: Om ca. 5 uur ís nachts een regenbuitje. We kunnen de tent dus niet droog inpakken. Bij vertrek bewolkt maar naarmate we verder naar het zuiden gaan neemt de temperatuur toe en de bewolking verdwijnt.
 


In de blauwe cirkel vinden we het dorp San Piero a Sieve

Om ca 10.15 uur vertrokken. Tent nat ingepakt.
 
Om ca. 15.00 uur op nieuwe camping. Slaaptent opgezet met luifel.

Het vinden van een camping valt niet mee, of ze zijn vol of ze hebben niet de voorzieningen die wij willen. Maar we hebben er toch 1 gevonden die er volgens het campingboek goed uitzag.

Bij aankomst valt de camping (in een bos)  tegen. Wel mooi zwembad, sanitair oud en vies, veel vaste plaatsen waar Italianen wonen (ziet er rommelig uit).
 
 
Dinsdag 26 juli
Activiteit:  Bezoek aan Florence.
Weer: Zonnig. Temperatuur boven de 35 graden.
 
Doordat er een bruiloftfeest was in het restaurant van de camping, die door ging tot ca. 3.00 uur, hadden wij een hele slechte nachtrust. Deze camping moeten ze schrappen uit de campinggids. Het is te duur in verhouding tot de voorzieningen en wordt ook gebruikt voor feesten die niets met de camping te maken hebben, waar de gasten wel last van hebben.

Bezoek gebracht aan Florence, de auto geparkeerd nabij het centrum, in een parkeergarage. Je moet je snel aanpassen aan de stadsrijstijl van de Italianen anders kan je geen enkele straat oversteken en heeft je auto binnen 5 minuten een deuk. De stad is in 1 woord schitterend. Het was heel druk, er stonden hele lange wachtrijen voor de Duomo en de Uffice. De kinderen hadden moeite met de hitte. Wij moeten hier eens terugkomen in het voor- of najaar en dan de belangrijkste gebouwen gaan bezoeken.


Piazza della Signoria. Op de achtergrond: Uffizi gallery


's Avonds besluiten we om naar de ďsuperĒcamping te gaan net onder Florence. We willen er op tijd zijn omdat ze telefonisch geen toezeggingen doen of er plaats is.
 
Woensdag 27 juli
Activiteit: Reisdag (70 km.) naar Camping Norcenni Girasole Club in de plaats Figline Valdarno, ca. 30 km. ten zuid oosten van Florence.
Weer: Zonnig. Temperatuur 38 graden.
 
Tent opgebroken, om ca. 10.15 uur vertrokken.

Om ca. 11.30 uur zijn we op de camping in Figline Valdarno. Er is plaats voor ons en wij hebben het meteen naar onze zin.

Luxe camping, 6 zwembaden, wildwaterbaan, 4 restaurants, goed georganiseerd, heel goed sanitair dat wordt schoongemaakt gedurende de spitsuren (en zelfreinigende WC-brillen). Driekwart van de camping is Nederlands. Je ziet hier trouwens veel vouwwagens. Totaal zijn er ca 4000 mensen aanwezig op de camping.


In de blauwe cirkel ligt Figline Faldarno ongeveer


Het merendeel van de gasten zitten in gehuurde stacaravans, huisjes of tenten. De toerplaatsen waar wij gebruik van maken is maar een klein onderdeel van het totaal.
We bouwen de tent compleet op, slaaptent, voortent en luifel. 
 
Donderdag 28 juli
Activiteit: Zwemmen, niets doen en winkelen.
Weer:
Zonnig. Temperatuur boven de 35 graden.


Zwemmen.
Esther gaat iedere avond om 21.00 uur naar minidance en aansluitend met Anita naar de show. Om 22.30 uur is dat afgelopen.

 
Vrijdag  29 juli
Activiteit: Naar Siena en San Gimignano.
Weer:
Zonnig. Temperatuur boven de 35 graden.
 


De Duomo in Siena

Siena bezoek aan de kerk, aan de rand van de stad, het plein (bekend van de paardenraces) en de Duomo. Esther en Rick vonden het leuk om de kerk en vooral de Duomo van binnen te zien. De Duomo is ook zeer mooi. De Duomo van Florence schijnt niet zo mooi te zijn als de Duomo van Siena.

San Gimignano is een mooi toeristisch dorpje met zijn middeleeuwse gebouwen en vele torens.

De terugweg ging niet volgens de route die we van te voren gepland hadden.

De Italianen geven maar slecht de richting aan. Dat doen de Fransen toch beter. Omdat we geen zin hadden om veel om te rijden hebben we wat wegen binnendoor gepakt en zijn we gaan rijden m.b.v. onze Michelin wegenkaart.


Het markante plein van Siena

 
Hierdoor kwamen we door verrassende dorpjes, bochtige, smalle, steile en onverharde wegen. Het was echt rally rijden maar uiteindelijk zijn we toch weer op de camping gekomen.
 
Zaterdag 30 juli
Activiteit: Zwemmen, winkelen en niks doen.
Weer:
Zonnig. Temperatuur boven de 35 graden.
 
Gezwommen in de Lagune (waterpark) en steeds van de wildwaterbaan afgegaan met en zonder band.   
 
Zondag 31 juli
Activiteit: Zwemmen en niks doen.
Weer:
Zonnig. Temperatuur boven de 30 graden. Het koelt 's avonds meer af als normaal.
 


Eťn van de vele zwembaden

Gezwommen in de Lagune maar voortijdig vertrokken omdat het zo hard waaide. De lagune ligt bovenaan op de camping, op het hoogste punt van de berg, het waait daar ook het hardste.

Maandag 1 augustus
Activiteit: Naar Pisa en Lucca.
Weer: Zonnig, temperatuur boven de 30 graden.
 


Fietsen in Lucca

De route naar Pisa verliep niet vlekkeloos, doordat er een file stond op de snelweg richting Florence. We hebben weer binnendoor weggetjes genomen, deze keer waren ze allemaal verhard.

Pisa bezocht: de scheve toren, de duomo, bapterium.

Rick, Esther en Anita hadden de toren groter verwacht.


Pisa: dť toren

   
Binnendoor naar Lucca. In Lucca 4 fietsen gehuurd en over de stadsmuren gefietst en een stukje door de middeleeuwse stad. De fietsen hadden alleen handremmen. Rick en Esther hadden daar veel moeite mee.

Dinsdag 2 augustus
Activiteit: Voortent en luifel afgebroken. De rest van de tijd wat gezwommen.
Weer: Zonnig, temperatuur boven de 30 graden.
 
De dag er na vertrekken we richting Nederland. We zoeken dan een camping aan het Meer van Lugano, dus nog voor de Gotthardtunnel.
 
Woensdag 3 augustus
Activiteit: Reisdag (400 km.) naar overnachtingsplaats Melano, ca. 10 km. onder Lugano, gelegen aan het Lugano meer:
Camping Monte Generoso.

Weer: Zonnig, temperatuur in Melano boven de 25 graden.
 


Lago di Lugano in het Zwitserse Tessin

Tent in Figline afgebroken. Op het moment dat we alles ingepakt hadden begon het een beetje te regenen (te druppelen).

Om 09.15 uur vertrokken.
Slaapgedeelte opgezet in Melano met de rug in de wind. De camping is niet al te groot met goed en net sanitair en ligt langs het spoor en de snelweg.

ís Avonds en ís nachts gaat het harder waaien. Wij, Anita en Frank,  hebben hier een slechte nacht gehad, weinig geslapen door voornamelijk de harde wind en trein. De kinderen slapen overal doorheen, die merken nergens iets van.

Donderdag 4 augustus
Activiteit: Reisdag 900 km. naar huis.
Weer: Bewolkt.
 

Ca. 09.30 uur vertrokken, om 21.00 uur thuis.

Wij stonden om 10.45 uur stil voor de Gotthard en om 11.15 waren we er door heen. Mijn conclusie is dat de Gotthardtunnel door de weeks geen probleem is maar blijkbaar alleen in het weekend.

Kinderen houden het reizen goed vol. Ze hebben niet geslapen in tegenstelling tot Anita: die heeft bijna constant geslapen.

Over bochtige wegen in de bergen worden Esther en Anita wel eens misselijk maar het is niet zo ernstig dat ze moeten overgeven.


Gotthardtunnel

 
Afsluiting

ItaliŽ is een fijn land om op vakantie te gaan. De mensen spreken, naast Italiaans, net zo goed Engels als wij, het eten is er goed, de prijzen voor eten en drinken wijken niet veel af van Nederland.

Nadeel is dat je bijna verplicht bent te reserveren bij een goede camping omdat deze snel vol zijn. Het vinden van een camping gaat in Frankrijk gemakkelijker (meer campings). In Frankrijk zijn de campings veel goedkoper maar eten en drinken (terrasjes en restaurants) zijn weer veel duurder. In Frankrijk vormt de taal een veel groter probleem dan in ItaliŽ omdat Fransen nauwelijks Engels spreken.

Met de nadelen van ItaliŽ kunnen we wel leven, dus volgend jaar wederom geen Frankrijk maar ItaliŽ.

De kinderen hebben zich goed vermaakt op de camping, vooral Esther. Je merkt dat ze ouder worden en steeds meer zelfstandig dingen kunnen gaan doen. Het zwemmen stond op nummer 1. Rick is een echt waterratje.

Kortom, het is een fijne vakantie geweest in een warm gebied (Toscane), met prachtige steden en dorpen.
 


Terug naar de startpagina van ItaliŽ
Frank