Europa - Portugal - Madeira

Madeira
Tekst en foto's: Coen en Els van Schie
Reistijd: juni 2011

Portugal - Madeira

 

 

 

 

Een prachtig eiland in de Atlantische Oceaan vlakbij Portugal


19/06/2011 - Vandaag is het zover! Vandaag vliegen we naar Funchal, de hoofdstad van Madeira. Dave heeft ons afgezet bij Hal 3 en het is gezellig druk op Schiphol. We zijn duidelijk niet de enige. Bij de controle hebben we nog een beetje gehannes met het gewicht van de koffers en moeten nog het een en ander anders inpakken, maar dan is het eindelijk zover. Al snel zitten we boven de wolken en het is prachtig.
 


Quinta Splendida

De landing is spectaculair. Het vliegtuig moet een hele bocht maken om op de landingsbaan te kunnen landen. Prachtige landing.

Op Funchal Airport staat er een busje klaar van Arke die ons naar Quinta Splendida brengt. Het is prachtig weer en een heerlijke temperatuur. We zijn de enige uit het busje die op deze locatie gaan logeren. Het is een prachtige voormalige bananenplantage. Het hotel en de appartementen liggen rondom een heel mooi zwembad met palmbomen. Het appartement geeft uitzicht op de Atlantische Oceaan. Hier zullen we ons wel gaan vermaken en gaan snel de koffers uitpakken. Het is nog vroeg en hebben de dag nog voor ons en kunnen ons gaan oriŽnteren.

De hostess van Arke komt ons uitleg geven over het wel en wee van het eiland Madeira.

We kunnen hier wandelen langs de levadaís, Funchal met vele parken en musea bezoeken, genieten van het mooie weer en nog veel meer...

20/06/2011 - We zijn al vroeg op en Coen gaat verse broodjes halen bij de bakker. De bakker zit vlak om de hoek buiten de plantage. Heel handig. Het is natuurlijk prachtig weer en dat zal zo de hele vakantie blijven. Heerlijk. Na het ontbijt lopen we even door de tuin en maken de eerste fotoís van de mooie bomen en planten die hier staan. Ons plan is om naar Funchal te gaan lopen. Nou het bleek al snel, dat het plan volslagen onzin was. De afstand is te ver en het is hier heel steil.
 
Je kunt deze afstand helemaal niet lopen en pakken de bus. De busrit is een attractie op zich en deze bus gaan we iedere dag gebruiken. We passeren diepe ravijnen en rijden al slingerend langs de oceaan naar beneden. In Funchal stappen we uit waar de meeste mensen uitstappen. We lopen richting boulevard. Het is gezellig hier. We gaan linksaf en lopen een heel stuk de boulevard af om vervolgens weer terug te lopen door een smal steegje waar allemaal gezellige restaurantjes zijn. Overal mooie wit gedekte tafels. Hoe zal het eten hier smaken?

We hebben ook de bekende overdekte markt ontdekt, de Mercado dos Lavradores. Het geheel is een enorm kleurrijk gebeuren. Op de vismarkt, die zich ook hier bevindt, zijn we getuige van de bewerking van de verse vis door de vissers. De bekendste vis van dit eiland is de Espada. Ook grote tonijnen worden hier in kleine stukken gesneden.


Funchal


In Funchal rijden ook veel taxiís. Wel handig. Je kunt ook een taxi voor de hele dag huren met chauffeur. Deze rijdt dan langs alle mooie uitzichtpunten van Madeira. Wij nemen vandaag de kabelbaan en genieten van een mooi uitzicht op Funchal. Eenmaal boven wacht ons het leuke dorp Monte.
 


 


Monte


 


21/06/2011 - Vandaag besluiten we om de dag bij het zwembad door te brengen. Eerst een beetje bijkomen van alle eerste indrukken. We zijn hier 2 weken dus alle tijd. Ideaal, lekker bij het zwembad. Coen gaat hier iedere dag zijn baantjes zwemmen om zijn gebroken schouder beter te laten herstellen. De eerste baantjes vielen niet mee, maar al snel ging het beter. Ik lig heerlijk op mijn ligbedje en geniet. Ook hebben we Wifi bij het zwembad en kunnen nu goed gebruik maken van de iPad.

Het uitzicht op de Atlantische Oceaan is prachtig. Wat een luxe. Na het eten lopen we nog een rondje tuin, het avondlicht doet de bloemen mooi uitkomen en ideaal voor het nemen van fotoís.

22/06/2011 - We zijn al vroeg wakker en zien de zon al aan de hemel staan. Dat belooft een mooie dag te worden. We nemen na het ontbijt weer de bus naar Funchal om daar een stadswandeling te maken. Op deze wandeling passeren we alle belangrijke gebouwen van Funchal en de mooie stadsparken.
 
 


 

 

Funchal


 


 


 

   
Funchal is de hoofdstad van Madeira en hier wonen ook de meeste mensen van het eiland. Het eiland is verdeeld in noord en zuid. In het zuiden schijnt de meeste zon en in het noorden regent het vaker. Hier zijn dan ook kilometers levadaís aangelegd. Dit zijn irrigatiekanalen die nog door de slaven zijn uitgehakt. Hierlangs stroomt het opgevangen regenwater naar het zuiden. In het zuiden kunnen ze dit regenwater goed gebruiken. Je kunt ook mooie wandelingen maken langs deze levadaís en dat zullen we dan ook wat verder in de week gaan doen.

23/06/2011 - Vandaag een bijzondere dag. We gaan op de Atlantische Oceaan varen met een grote catamaran en op zoek naar dolfijnen en schildpadden. Vreselijk spannend allemaal. Ik heb natuurlijk een enorme watervrees en kan helemaal niet zwemmen. Er is ons verzekerd dat deze catamaran gladjes door het water glijdt en niet gaat schommelen. Ik overwin mijn angsten omdat ik toch de dolfijnen heel graag wil zien. We gaan het doen.
 

Catamaran
 
Dolfijnen

Het varen op de catamaran is heerlijk en het schommelen valt reuze mee. Al snel zien we de eerste dolfijnen. Ik ben al mijn angsten vergeten en wil alleen nog maar fotoís maken en filmen. Nou dat filmen is totaal mislukt. Ik zette de camera uit als ik moest filmen en zette de camera juist aan als er niets te zien was. Toch een beetje de zenuwen denk ik. Coen heeft gelukkig nog een aantal fotoís kunnen maken van de dolfijnen. Je moet wel snel zijn. Ze zijn zo weer onder water maar het is een geweldige ervaring om deze dieren zo in de de natuur te zien. We hebben ook nog twee schildpadden gezien. Geweldig.
 


 


Genieten op de catamaran


 


24/06/2011 - Vandaag vertoeven we weer een dagje aan het zwembad. De zon is zo heerlijk. De temperatuur op dit eiland is constant 25 ŗ 26 graden in de maand juni en voelt weldadig op je huid. We hebben het een en ander mee naar beneden genomen vanuit ons appartement waaronder ook de iPad natuurlijk. Kan ik even gezellig Skypen met onze kindertjes.

We kunnen ons vandaag ook even verdiepen in de wandelingen die we nog willen maken. Er zijn echt heel veel wandelingen te doen, maar we weten niet of we dit wel met zín tweetjes kunnen doen. We besluiten om eerst met een gids mee te gaan en bellen de hostes om ons aan te melden.

25/06/2011 - De zon komt op. We hebben besloten om toch samen zonder gids alvast een levada tocht te gaan lopen. Een makkelijke tocht denken wij.
 
 

 

     

 

Levada Ribeiro Frio

 

   
     
We vertrekken al vroeg met de bus naar Funchal. Daar stappen we op een volgende bus naar Portela en daar start onze wandeling langs de levada. De bus moet aardig klimmen en de natuur wordt steeds mooier. We zien een stuk uitgebrand bos. Waarschijnlijk een bosbrand geweest. Na aankomst zijn we duidelijk niet de enige die deze wandeling willen maken. Het is een van de mooiste levadaís van Madeira. Licht en schaduw worden gefilterd door de laurierbomen en heidestruiken waar we onderdoor wandelen en waar de forellen zwemmen in de levada.

We hebben het gehaald. Onze eerste levada tocht. Een mooi ervaring. Het is hier in het noorden van het eiland wel iets kouder en een beetje mistig. We nemen een taxi samen met nog een wandelaar terug naar Funchal.

26/06/2011 - Het is vandaag zondag. We lopen naar het dorpscentrum van Canico en verbazen ons over de drukte op het dorpsplein. Er is gewoon markt en de bewoners kopen hun groente en fruit. Het is gezellig.
 
Na ons rondje langs de markt nemen we weer de bus naar Funchal. Vandaag gaan we naar Camara de Lobos. Een pittoresk vissersdorpje. We wandelen de hele boulevard langs en we zien wel hoe ver we komen. Als het te ver wordt pakken we de bus onderweg. We genieten van de mooie wandeling langs de boulevard. Er is van alles te zien.

Onderweg passeren we een fort. Daar gaan we een kijkje nemen. Het entreť geld mag je zelf bepalen. Fort of St. Josť geeft een mooi zicht op de Atlantische Oceaan.

Het is nog best ver lopen naar ons vissersdorpje Camara de Lobos. Het laatste stukje doen we met de bus. We zien bij aankomst een kleurig geheel van vissersbootjes. In het oude centrum wordt muziek gespeeld in de kroegjes waar de inwoners gezellig bij elkaar zitten.


Camara de Lobos


Op de dakpannen van de huisjes zie je vaak een kinderkopje en dit kopje moet de boze geesten uit huis houden. We ontdekken dat we helemaal langs de kust terug kunnen lopen naar Funchal. Helemaal leuk. Op Madeira zijn niet veel dieren te vinden. Alleen de salamander kom je overal tegen. Deze diertjes leven tussen de warme rotsen en spleten.
 


Uitzicht op Camacha

27/06/2011 - Vandaag dan eindelijk onze eerste levada wandeling samen met een gids. We worden al om acht uur opgehaald door een busje van Nature Meetings. Onze vrouwelijke gids heet Maria en komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika dus erg makkelijk voor de taal. Zuid Afrikaans lijkt veel op Nederlands en dat spreekt zij heel goed.

De wandeling heet Peaceful Panoramas en heeft maar 1 ster. Heel gemakkelijk dus. We hebben er zin in.

De wandeling begint in Camacha en we lopen langs de zogenaamde terrassen. Een smal pad langs de levada tegen de heuvels aan. In een schuurtje woont een koe en deze koe komt nooit buiten. Iedere dag loopt de boerin naar boven om de koe te melken. Alleen als het heel erg warm is mag de koe even naar buiten.

Ook zien we veel honden bij de huisjes. Deze honden hoor je echt de hele dag blaffen. Soms ook in de nacht. De eerste dagen vonden wij dit heel vervelend. Gek genoeg wen je eraan en hoor je het blaffen op laatst niet meer.
 
 

 

Levada wandeling "Peaceful Panoramas"

   

Het was een erg leuke dag en we hebben veel geleerd over de natuur op Madeira. Een wandeling langs een levada is heel bijzonder.

28/06/2011 - Vandaag gaan we naar een van de mooie parken in Funchal, het Santa Catarina park, waar we een schitterend uitzicht hebben over de haven. We lopen ook nog door de Jardim Municipal met een klein amfitheater. In het park staan behalve prachtige planten en bloemen ook het PresidentiŽle Paleis van Madeira. We lopen verder over de boulevard en genieten steeds weer van het uitzicht op de Atlantische Oceaan. Je hebt hier echt het eiland gevoel.
 

Santa Catarina park
 
Uitzicht op Funchal

We zijn op zoek naar een gezellig tentje om iets te gaan eten. Dit hebben we al snel gevonden. Je kunt hier echt overal lekker en goedkoop eten. Ik houd eigenlijk niet echt van vis, maar nu heb ik heerlijke tonijn salade gegeten met een lekker glas appelsap erbij. Het is een topdag vandaag. We genieten met volle teugen.

29/06/2011 - Langs de boulevard spreekt een Belgische dame ons aan en vraagt ons of wij interesse hebben in een rondleiding door het nieuwe hotel van hotelketen Pestana. Wij luisteren naar de Belgische dame en besluiten om dit te doen. Spijt hebben we daar zeker niet van gehad. De rondleiding wordt door een Nederlander gegeven en deze blijkt een hele aardige meneer te zijn. Het klikt tussen ons en uiteindelijk zijn we de hele ochtend in gesprek en worden in de watten gelegd met tosti's, koffie en thee. Het hotel dat wij bezichtigen heet het Carlton hotel. Het is een prachtig hotel met mooie appartementen en uitzicht op de oceaan. We hebben ineens een goed plan. Zullen we hier met ons tienen naar toe gaan voor ons 40 jarig huwelijk?

Ja... dat gaan we doen. We nemen alles goed door en besluiten om dit te doen. We gaan met ons allen naar Madeira. Wat een verrassing voor de kinders.
 

 


Het VOC schip Santa Maria de Colombo


 

Als dank voor onze interesse krijgen we een gratis boottocht aangeboden met een identiek nagebouwd VOC schip. Dit schip hebben we al eerder zien varen. Zal ik dit dan ook maar doen? Tenslotte heb ik ook al op de catamaran gevaren. Het schip schommelt enorm. Ik houd mij aan een paal vast en durf deze niet los te laten. Je zou gelijk over het hele dek rollen. Het is wel een hele ervaring om op dit schip mee te varen. Ook krijgen we nog een lekker glaasje Madeira en een stukje koek. Het lijkt wel een soort ontbijtkoek. Wel lekker.

30/06/2011 - Vandaag gaan we een mooie levada tocht maken. We worden al vroeg opgehaald om naar Santana te rijden. Daar begint onze wandeling. We hebben er erg veel zin in en zijn heel benieuwd hoe deze wandeling zal zijn. Onze gids is een lange man en als ik naar zijn benen kijk denk ik dat hij snel kan lopen. Ik zal maar meteen vragen of hij niet te snel wil lopen. Er loopt ook nog een zus van hem mee die voor een paar dagen bij hem op bezoek is en nog twee dames uit Schotland. Leuk klein groepje zo. Eerst nog wat fotoís maken en dan op pad.
 
 

 

     


Levada do Caldeirao

   
     
We lopen door vochtige tunnels en hier moet je wel goed op je hoofd letten. De tunnels zijn laag en heel erg vochtig. Een zaklantaarn is geen luxe. Mijn iPhone doet hier goed zijn werk en schijnt heel mooi de tunnel in. Eenmaal weer door de tunnel heen zien we weer fantastische uitzichten en het lijkt of we steeds dieper de natuur in gaan. Het is hier heerlijke fris en heel zuurstof rijk. Ons doel is een mooie waterval en daar pauzeren we voor onze lunch. We zijn al een paar uurtjes onderweg en genieten. Het is een mooie ervaring om hier te wandelen en onze gids weet veel te vertellen over vegetatie. We drinken gezellig nog een drankje met ons groepje en kletsen nog even na over de wandeling.

01/07/2011 - Vroeg op... we gaan weer naar huis. Vliegen is heerlijk. En als je dan ook nog je eigen filmpjes op de iPad kan bekijken is het helemaal perfect. Al heel snel zie je dan Amsterdam weer liggen. Einde van een mooie vakantie in Madeira...
 


 
Coen en Els