OceaniŽ - Nieuw Zeeland - Rondreis Barry en Emmely - Zuidereiland

Zuidereiland
Tekst en foto's: Barry Meuleman en Emmely van Ommen
Reistijd: december - januari 2006 / 2007

Nieuw Zeeland

 

     

Introductie Nieuw Zeeland

Zuider eiland

Noorder eiland en Fiji

Dit verslag is een onderdeel van de wereldreis die op 29 oktober 2006 in AustraliŽ begon


Pinguins gespot! 21-12-06
We zijn inmiddels alweer de 5e dag in NZ.
De eerste dagen in Christchurch geweest waar we de stad bekeken hebben en in een heerlijk hostel zaten. De eigenaar heeft ons naar het Wicked depot gebracht waar we ons busje konden ophalen, erg vriendelijk!


Banks Peninsula

Ons busje valt dit keer qua schildering erg tegen. Er staat op beide zijdes een naakte vrouw en verder niets, het klinkt spannender dan het is..... Het is echter wel een wat nieuwer busje en hij bevalt uitstekend.

We zijn vanuit Christchurch naar het Banks Peninsula gereden, een schiereiland met prachtige groene en ruige heuvels. Gelijk de eerste gravelweg op en net als in Australie was dit ook nog eens een bergpas!

Heelhuids overgekomen en gekampeerd in het plaatsje Okaroa waar we een stukje op de heuvel stonden zodat we uitkeken over de baai. Het was een zeer zonnige dag en de

zon ging zelfs pas tegen 21:15 uur onder. De volgende dag richting het binnenland naar Lake Tekapo een fel blauw meer in de bergen. De route er naar toe is erg mooi. We kijken uit over lange weides met schapen met heuvels en daar achter de bergen
met sneeuwtoppen, prachtig gezicht. Je zou eigenlijk een panorama camera moeten hebben om de mooie vergezichten weer te geven. De schapen zijn er in ontelbare aantallen, ongelooflijk veel!!
Ook staan er overal prachtige geurige bloemen
(lupines) in de berm die het geheel een mooi kleurrijk plaatje maken.
We zijn eigenlijk binnen een paar dagen al

enorm onder de indruk van NZ het is echt een prachtig land! Aangekomen bij het Tekapo meer is het uitleven met de camera. We maken erg mooie plaatjes van het schitterende meer. De camping ligt ook aan het meer en s' avonds worden we nog even


de Nieuw Zeelandse Alpen


Lake Tekapo


Hemelse spotlights

getrakteerd op een mooie wolkenlucht en zonnestralen die hier en daar door het wolkendek breken wat het geheel erg mooi maakt. Ik leef me in mijn eentje dan ook weer uit met de camera en een bakje koffie langs de oever. s' Nachts is het wel erg


Strand bij Oamaru waar de Yellow eyed pinguin te zien is

koud en we slapen sinds weken weer eens met de lange broek en een thermoshirt aan!  De prachtige wolkenlucht blijkt de voorbode van de regen de volgende dag. 
Die regen heeft welgeteld 9 uur non-stop geduurd.

We hebben de plannen daarom omgegooid en zijn niet naar Mount Cook NP ( hoogste berg NZ ) maar richting de kust gegaan.
We rijden een prachtige route maar door de regen en wolken die tot op de grond hangen zien we er bijna niets van; erg jammer.

We vinden een camping in Oamaru waar we leuk contact hebben met een Nederlands stel.

De grote attractie van dit plaatsje zijn de PinguÔn kolonies. 's Avonds komen ze aan land waar ze hun nest weer opzoeken.
Wij zien vanaf een lookout de zeldzame Yellow eyed pinguÔns vanuit de wilde branding het strand op waggelen, een erg grappig gezicht.  Er komt ook nog een zeeleeuw even uitrusten op het strand!
Er staat een enorme wind ( kracht 9 schat ik ) wat het een sport maakt om een scherpe foto van de beestjes te krijgen want de camera stil houden is een onmogelijke opgave.

De tranen biggelen over onze wangen en we zijn dik ingepakt tegen de kou. Toch gaan we verkleumt maar heel tevreden weer richting de camping.

De volgende dag is er weer een klein beetje zon en rijden we richting Dunedin. Onderweg de Moeraki boulders, ronde stenen op het strand die niet zijn aangespoeld maar door erosie ontstaan zijn. We volgen verder een paar omwegen langs de kust, smalle steile weggetjes met prachtige uitzichten.


Moeraki boulders, door erosie ontstaan

De regen komt om de haverklap terug maar de zon ook.....Nu zijn we dus in Dunedin en zien wel wat we verder vandaag doen.

Natuurgeweld en beestenboel! 26-12-06
.
Na ons bezoekje aan het internet cafť in Dunedin zijn we het Otago Peninsula opgereden bij Dunedin. Een schiereiland waar je op het eindpunt een albatros kolonie kan bezoeken. We slapen op een camping halverwege de peninsula bij Portobello.


Taiaroa Head, broedplaats Albatros

Het weer is pet, we hebben al vanaf het begin erg veel regen afgewisseld door soms zo maar een goede dag. Het weer veranderd hier om de haverklap.
Soms heb je een strakblauwe lucht en kom je de volgende dag uit de camper in de stromende regen.

Ze zeggen hier dat je 4 season's in one day kunt hebben en we hebben er al wel 3 in een dag gehad. Het zicht is gelukkig wel redelijk dus we hebben zat te zien en te doen.

Maar goed; de volgende dag dus naar Taiaroa head waar de albatros kolonie zit.
Het is de enige plek ter wereld waar albatrossen op het vaste land broeden en dan ook nog zo dicht bij Dunedin een

grote stad, dit maakt het erg bijzonder! We krijgen een rondleiding van een uur en zien 5 nesten met broedende vogels. Ook worden we nog getrakteerd op 3 albatrossen in vlucht op de wind, een prachtig gezicht en niet bij elke tour gegarandeerd dus we hebben geluk! De spanwijdte van deze vogels is zo'n 3,2 meter en na de condor die we in Peru al gezien hebben is het de
grootste vogel ter wereld. Het was genieten.....

Na wat boodschappen in dunedin gaan we verder langs de kust naar Nugget point. Dit is een rots in zee met vuurtoren waar 2 soorten zeeleeuwen en ook zeehonden zitten.

Het blijkt een schitterende locatie en we zien enorm veel sea lions en seals overal op de rotsen en ook zwemmend in het heldere water zodat je ze goed kunt zien.

Een strandje iets verderop heeft een uitkijk hut waar we nog eens 2 yellow eyed pinguins zien!
Het kan niet op vandaag; albatrossen, seals, sealions en ook nog pinguins, vandaar de titel van dit verslag!


Nugget Point

Via een gravel road, die hier trouwens veel beter zijn dan in Australie, komen we aan in Pounawea. De camping blijkt een camp kitchen met open haard te hebben. We zitten er de hele avond bij en er gaat menig blokje op! Het was deze dag slechts


Alle bomen staan zo, geteisterd door de zuidwester wind 

10 graden dus een vuurtje s' avonds is wel welkom.
We staan vroeg op om de Pounawea nature walk van 45 min te doen die op de camping start.

Prachtige wandeling door een oud bos en langs wetlands. Veel vogels.... Na de wandeling rijden we verder en doen weer een wandeling naar Jack's blowhole.

Dit is een gat 200 meter van de zee waar het zeewater via een ondergrondse tunnel met veel geweld ingeperst wordt, mooi gezicht.
De wandeling gaat door prive land en we lopen tussen de schapen en koeien door die rustig toekijken.

Mooie wandeling met prachtige vergezichten langs de kust en over zee. Daarna rijden we verder naar de Purakauri falls. Mooie waterval omgeven door bemoste bomen en varens. Via Invercargill rijden we door naar Colac bay een gehuchtje aan zee.

De volgende dag rijden we landinwaarts naar Te Anau en het gelijknamige meer.
Het valt vergeleken de andere schitterende meren een beetje tegen en dus besluiten we gelijk door te rijden naar een van de hoogtepunten van NZ; de Milford sound.
Dit is een grote fjord waar we een boottocht

van 2 uur door maken dezelfde dag nog om 16:30. Er zijn incl ons slechts 8 passagiers op de boot met een capaciteit van 65 mensen!! Alle ruimte om alles goed te zien. De 2 uur zijn grandioos. Tot 3x toe zwemmen er Dusky Dolphins voor de boot uit en


Milford Sound

springen uit het water. We zien ook een sea lion en nog wat seals.....De fjord is ongelooflijk mooi.

Steile rotswanden van zo'n 200 meter hoog en overal waar je kijkt kletteren watervallen naar beneden. Er hangen wat lage wolken wat het een mysterieus plaatje maakt.

We varen ook nog een stukje de fjord uit de Tasman sea op.
De golfslag is enorm en de boot duikt op en neer over de golven; geweldig!!

Enorm onder de indruk stappen we weer aan land en brengen kerstavond door op een camping bij de Milford sound, wat wil je nog meer.
Er is een gezellige huiskamer en veel reizigers proberen nog een beetje kerstgevoel


Dusky Dolphins voor de boot

.op te wekken wat niet echt lukt....Eerste kerstdag rijden we terug naar Te Anau en onderweg in Fjordland ligt nog sneeuw dus even een foto voor een witte kerst!! Het weer is veel beter dan de heenweg gisteren dus we zien veel meer van de enorme

rotswanden en watervallen langs de weg.
De weg loopt eigenlijk als het ware ook door een fjord.
De rotswanden zijn soms tussen de 400 en 500 meter hoog, overweldigende natuur waar je je heel klein bij voelt! 
We "vieren" 1e kerstdag met een etentje bij de chinees in Te Anau; heerlijk en goedkoop!

Vandaag ( 2e kerstdag ) zijn we naar Queenstown gereden, het outdoor mecca. Raften, bungee jumpen, jet boating etc etc.

We zien wel wat we gaan doen. Het ligt aan een prachtig meer; Lake Wakatipu.

Later meer over Queenstown.......


Lord of the rings landschap 30-12-06.
We zaten dus in Queenstown. De rit op 2e kerstdag daar naartoe was erg mooi door een wisselend landschap van groene heuvels, gevolgd door ruigere bergen en over uitgestrekte vlaktes met rivieren. Onderweg nog even gestopt voor een capuccino.

Daar hadden we ook wel een quiz van kunnen maken want die zijn al heel wat naar binnen gegleden!

Aangekomen in Queenstown hebben we wat door het stadje geslenterd bij redelijk zonnig weer. Het is Boxing day en alle winkels zijn open en het is gezellig druk.

De volgende dag hebben we wat rondgereden door de omgeving en zijn we Coronet peak opgereden, een ski stadje waar we een mooi uitzicht hadden over de omgeving.

Voor ons was het vertrekpunt van de duo para gliders die we zo de berg af zagen lopen.


Lake Wakatipu

We vinden een camping aan de Shotover river net buiten Queenstown voor de afwisseling. 's Middags regent het weer eindeloos en doen we niet veel meer.
Na het ontbijt de volgende dag gaan we internetten in Queenstown om de foto's verder bij te werken. Daarna besluiten we toch


de gravelroad naar Paradise

naar Glenorchy te rijden aan de kop van het meer. Dit blijkt een hele goede keuze want de weg langs het meer is fantastisch mooi. Aan deze kant van het meer zijn veel meer sneeuwbergen.

Van Glenorchy rijden we over een gravelroad naar het plaatsje Paradise. Nou ja plaatsje er staan zo'n 3 huizen!

De weg gaat tot 5 x toe door het water dus dat is leuk rijden maar wel hopen dat je niet vast komt te zitten.

De gravelroad loopt door de Dart valley en deze vallei is gebruikt als locatie voor Isengard en Lothlorien in de Lord of the Rings films. Het landschap is geweldig.

Een brede vallei met de Dart river omringd door ruige bergen met sneeuwtoppen. We denken te herkennen waar ze Isengard digitaal ingetekend hebben maar dat zullen we thuis checken door de films weer te kijken.
Het weer is zowaar deze dag ook goed. Voor NZ begrippen; zonnig en zo'n 20 graden is al heel wat weten we inmiddels!
We genieten enorm van deze rit je waant je een beetje in de film....
Aan het eind van de middag rijden we nog door naar Wanaka via een mooie pasweg door de bergen. Dit keer kale bergen met slechts kort gras maar ook een mooi gezicht! We komen nog door een stadje met een leuk houten hotel uit 1865 met een oldtimer voor de deur. Toch nog een stukje geschiedenis.

De camping in Wanaka is geweldig want voor slechts 18,50 euro ( en dat is nog een van de duurdere die we gehad hebben ) mag je gratis gebruik maken van de spa & sauna!! Met het kille regenachtige weer is dat heerlijk! Wat een luxe voor dat geld, in Europa niet te doen......


Op weg naar Wanaka

We gaan straks richting de westkust want onze plannen hier vallen behoorlijk in het water. We hadden een mooie wandeling gepland maar de regen en de wolken tot op de grond zorgen ervoor dat je niets ziet. We hebben zo helaas al meerdere plannen overboord moeten gooien en dus ook dingen gemist maar het is niet anders. Twee dagen achter elkaar een beetje zon is hier echt de max en dan begint het weer te regenen, geen zomer dus hier.........

Op glad ijs!! 5-1-07
Aangekomen aan de westkust worden we opgewacht door de ZON!! Onderweg vanaf Wanaka rijden we langs Lake Hawea en wederom langs een andere uitloper van Lake Wanaka, ook hebben we nog een wandeling naar de Blue Lakes en naar een

waterval gedaan. Het landschap op weg naar de westkust deed een beetje denken aan Fjordland waar we reeds geweest waren.
Als we de kust bereiken schijnt dus de zon, heerlijk en hij gaat pas na 21:00 uur onder!

Als we de volgende morgen opstaan is er dan ook een strak blauwe lucht en een heerlijke temperatuur.

We rijden richting de Glaciers en om optimaal te genieten van de zon maken we onderweg nog even een capuccino.....
Rond de middag zijn we bij de Fox glacier


De westkust in de buurt van Haast

en lopen in ons t-shirtje naar de rand van de gletsjer.  Schitterend gezicht met scherpe ijspunten. Het is heel anders dan in bijv Zwitserland want hier loopt het tropische bos tot aan de gletsjer en de weg er naar toe zie je overal varens en palmboompjes!


Fox Glacier

Erg bijzonder dus op deze hoogte en zo dichtbij zee. Het is oudejaarsdag dus veel campings zijn vol dus belanden we iets buiten het stadje.
's Avonds is deel 1 van LOTR op de tv dus daar kijken we naar.

We vallen later in het busje in slaap voor 0:00 uur en worden net op tijd gewekt maar geen heftige viering dus hier. Er was ook niet veel te beleven in het gehuchtje....

We boeken een glacierwalk voor de Franz Josef glacier maar moeten een dag wachten omdat alles vol is. Deze dag brengen we door in het stadje en bij Lake Matheson waar je normaal de Mt Cook en Mt Tasman in gereflecteerd ziet maar wij zien alleen grijze wolken.

De tweede dag in het nieuwe jaar gaan

we al om 6:00 uur op voor de glacierwalk! We hebben geluk want er staat een heerlijk zonnetje aan een strak blauwe hemel!!
Het regent erg veel bij de gletsjers dus wij treffen het enorm, ook wel eens fijn na al die regen!!

We wandelen 45 min door bush en langs de smeltrivier tot de gletsjermond.


Franz Josef Glacier

 
 


tussen de ijsschotsen door gewapend met een pikhouweel

Een steile uitgehakte ijstrap brengt ons op de gletsjer.
We hebben grote schoenen met ijzers eronder voor de grip.
 


Op de gletsjer

 
  Het is een geweldige tocht.
Vele trapjes, spleten en steile ijspaden. Metershoog torent het ijs boven je uit. Sommige stukken loop je langs een afgrond en moeten we een touw vasthouden.
Op de gletsjer eten we de lunch met uitzicht op een enorme waterval! In totaal zijn we zo'n 4 tot 5 uur op het ijs geweest, indrukwekkend.......


Arthur's Pass

Na de wandeling rijden we nog een stuk verder en overnachten in Hokitika.

De volgende dag gaan we via Arthur's pass dwars door het land weer naar de oostkust. Het is een erg mooie pas en we komen door weide valleien met overal rondom sneeuwbergen. Prachtige vergezichten dus.

Ook zien we heuvels met "losse" keien waar we denken een scene van LOTR in te herkennen. Al met al een erg mooi rit en de moeite waard van het omrijden tot aan de andere kant van het land. We overnachten in Hanmer Springs waar we de thermal pools bezoeken. Heerlijke pools van 35 tot 40 graden.

We rijden de dag er na terug naar de westkust via de Lewis pass die iets minder steil en dus minder spectaculair is. Aan de westkust stoppen we nog bij de Pancake rocks bij Punakaiki. Dit zijn door erosie geslepen rotsen die lijken op opgestapelde
pannenkoeken. We overnachten in Charleston aan de kust. De kust is hier erg dicht begroeid met jungle. Varens, palmen etc dus het is erg groen en een mooi gezicht, heel anders dan de oostkust. 

Vanaf de camping boeken we telefonisch een raft tour op de Buller river.
De raft tour was dus vandaag en was erg leuk. We zijn ongeveer 3 uur op het water geweest. Vrij ruige rivier dus het was gaaf!

Het leuke aan de tour was dat we ook onderweg een stroomversnelling zwemmend mochten doen en dat we van een rotswand konden springen van zo'n 6 tot 8 meter hoog.


Pancake Rocks

Net iets voor mij dus gelijk 3 x er af, een beste klap in het water! Nu zitten we in Motueka en gaan morgen naar Abel Tasman NP

Borrelende en stomende aarde! 15-1-07
Daar zijn we weer na een beetje een stilte........ Geen tijd of internet kunnen vinden.

Na het vorige verslag dus naar Abel Tasman NP gegaan waar we eerst een middagje aan het strand zijn geweest en zowaar voor de eerste keer zwemmen in zee die overigens gigantisch koud was!

We hadden dus een mooie dag en een lekker zonnetje. Als we een kanotocht willen boeken blijkt alles al dagen vol te zitten en we hebben geen tijd om lang te wachten dus verkennen we het park te voet.

Het is mooi maar we zijn niet zo enorm enthousiast als iedereen die hier geweest is. De stranden in AustraliŽ waren veel en veel mooier en ook de waterkleur.
Wellicht kwam het omdat we bewolkt weer hadden..... Wel genoten van de wandeling hoor!


Verder naar het Noorder Eiland en Fiji


Barry en Emmely

Snelkoppelingen in volgorde van de wereldreis

AustraliŽ

Nieuw Zeeland

Fiji eilanden

ArgentiniŽ

Chili

Bolivia

Peru

Ecuador