OceaniŽ - Nieuw Zeeland - Rondreis Barry en Emmely - Noordereiland en Fiji

Noordereiland en Fiji
Tekst en foto's: Barry Meuleman en Emmely van Ommen
Reistijd: december - januari 2006 / 2007

Nieuw Zeeland

 

     

Introductie Nieuw Zeeland

Zuider eiland

Noorder eiland en Fiji

Dit verslag is een onderdeel van de wereldreis die op 29 oktober 2006 in AustraliŽ begon


Vervolg
Borrelende en stomende aarde! 15 - 01 - 07
Na de wandeling rijden we naar Picton waar we de ferry naar het Noorder eiland gaan nemen. Ook hier is het vol maar hoeven we slechts 1 dagje te wachten. Deze dag brengen we door in Picton, de was doen, de bus opruimen (was wel nodig ook!) en


Art Deco in Napier

gewoon een beetje rondhangen en relaxen bij droog maar bewolkt weer.

De volgende morgen om 6:00 uur op om op tijd bij de ferry te zijn; ja we zijn er regelmatig vroeger uit dan thuis voor het werk!
Het is ongeveer 3uur20min varen naar Wellington.
Daar aangekomen worden we verwelkomt met de inmiddels trouwe reisgenoot; de regen.

We besluiten de drukke stad te laten voor wat het is en rijden helemaal tot Napier, een art deco stadje aan de oost kust. In de 30-er jaren was er een heftige aardbeving die de hele stad plat dreunde en het werd dus

wederopgebouwd in de hoogtijddagen van de art deco stroming en dat was te zien ook!
In het hostel in  Napier daagt een Nieuw Zeelands stel ons uit voor een potje poolen en we brengen de hele avond door rond de
pool tafel onder het genot van een biertje; gezellig en de stand was uiteindelijk gelijk......
De volgende dag Napier verkend en een terrasje gepikt; een van onze favo hobby's!!

Vanuit Napier rijden we s' middags richting de kustweg die ons helemaal rond de east cape zal brengen. Dit is de Noord - oostelijke bovenhoek van NZ en weinig mensen komen hier. Heerlijk rustig en een prachtige camping aan zee waar we eten voor de bus met uitzicht op de golven!!


Onderweg naar East Cape, een vulkanisch strand.

De volgende dag is het heerlijk warm weer en ontbijten we in de zon.Als we echter gaan rijden zitten we binnen een uur in de stromende regen en belemmeren wolken wederom het prachtige uitzicht. Erg jammer want dit is een erg mooi stukje


Kokende modderpoel in Hell's Gate

Noordereiland. We slapen in Opotiki alweer een grappige plaatsnaam zoals zo velen hier.
Dan is het op naar Rotorua het vulkanische gebied.
We stoppen in Hell's gate en de naam zegt het al; stomende, kokende, pruttelende aarde. Modderpoelen die borrelen en modder de lucht in spuiten, dampende meertjes van 40 tot 115 graden celsius.

Door metaaldeeltjes die het meer verlaten en door de stoom extra verhit worden en weer in het water terugvallen kan het boven het kookpunt zijn. Het is een geweldig gezicht en ondanks dat we de rondwandeling van een uur in de stromende regen moeten doen en zijknat worden is het geweldig.

Het leukste kwam daarna want aansluitend hebben we een modderbad genomen en waren we van top tot teen bedekt

onder de grijze modder. Heel wat gelachen en helaas geen foto gemaakt vanwege vieze handen. Na het modderbad relaxen in een soort mineral bath. Helemaal relaxt en met een enorme zachte babyhuid stappen we weer in de bus op weg naar Rotorua.
De volgende dagen bezoeken we meerdere thermal area's en zien veel modderpools, kokend water etc.

Zelfs in het stadspark van Rotorua zijn overal thermale activiteiten en loop je door de naar rotte eieren ruikende stoom. Heel apart om overal in de stad stoom en pruttelend water te zien, zelfs bij mensen in de achtertuin!!

Ook hebben we een spuitende geiser gezien die het water en de stoom wel 10 meter hoog er uit gooide.

We zijn nu bij Lake Taupo, het grootste meer van NZ en later meer hier over................


Spuitende geiser


Te paard ipv in het busje! 24-1-07
We zijn inmiddels al een tijdje in de buurt van Lake Taupo. We hebben het wat rustiger aangedaan en vanwege ziekte zijn we wat langer op dezelfde plaats geweest. We hebben de vliegtickets en de huur van de bus ook aan laten passen omdat we


Zwemmen in een toevoerrivier van Lake Taupo

morgen de 24e anders al de bus moesten inleveren in Auckland en dat halen we niet. We blijven dus iets langer in NZ en daardoor iets korter op Fiji; 5 dagen ipv 10. We vliegen nu 1 februari ipv 26 januari en kunnen zo toch nog wat dingen zien hier.

We zijn nu in Turangi iets ten zuiden van Lake Taupo. We hebben hier een wandeling langs de Tongariro river gedaan waar men veel aan vliegvissen doet. Gisteren hebben we een wandeling om een meertje in Tongariro NP gedaan wat erg mooi was.
Het pad liep om het meer door verschillende soorten bos.
Veel oude en erg grote bomen en overal weer mos, varens en beekjes onderweg. Een deel van de wandeling ging

over het strand dus het was erg afwisselend. We hebben tijdens ons oponthoud aan Lake Taupo erg mooi weer gehad en toch wel zo'n 5 a 6 dagen zonnig en warm. Vandaag is het omgeslagen en regent het weer de hele dag.
Vanmorgen zijn we gaan paardrijden! Een fantastische ervaring en een hele mooie route door de bush en zelfs een riviertje
oversteken waar het paard tot zijn buik in het water stond.
De rit ging grotendeels heuvel op en het "pad" was zo smal dat de takken en doornstruiken je om de oren vlogen. Het was bijna moeilijker om hier heelhuids uit te komen dan het paardrijden op zich. Het was dus wel heel avontuurlijk en precies wat voor ons.
Ik had nog nooit paard gereden maar het ging erg goed.
De rit duurde 2 uur en we hebben zelfs meerdere keren gegaloppeerd! Eerst wat in draf maar toen de paarden het eindpunt roken wilden ze alleen maar harder. Voor de eerste keer op een paard en gelijk in
 


Lake Taupo met op de achtergrond Mount Doom

galop dat is niet slecht is mij verteld door de gids en Emmely die vroeger wel veel.


Paardrijden door de bush

   

 
gereden heeft. Het was geweldig en na afloop hadden we nog steeds een big smile op ons gezicht. Of dit over 2 dagen nog zo is zullen we zien want er wacht ons waarschijnlijk wel een fikse spierpijn!

Ook hebben we blauwe plekken doordat ons "velletje" van onze kuiten steeds tussen het paard en de beugelriem kwam; auw!! Maar dat nemen we wel op de koop toe want het was genieten, apart om zo'n groot dier te berijden en onder controle te hebben.
Morgen gaan we weer verder alleen weten we niet zo goed waar naartoe. We wilden eigenlijk wel heel graag de Tongariro crossing doen. Dit is een wandeling van 6 tot 8 uur door vulkanisch gebied. Het wordt beschreven als de beste 1 daags
wandeling in NZ maar het is slecht weer en je ziet nu niets en veel tijd om te wachten hebben we niet meer.


We hebben nog tot volgende week donderdag 1 feb en dan zit ons NZ avontuur er op
en gaan we naar de tropische zon voor 5 dagen!


De vulkanen in Tongariro NP

We zien wel waar we nog belanden in NZ en dan kunnen jullie het weer lezen op de site.

 


Mooie campingspots! 30-1-07 - Mooiste spot bij boer in Whananaki
We zijn inmiddels in Northland de noordelijkste state van NZ. Vanaf Turangi zijn we het Tongariro NP per auto gaan verkennen want het bleef nog 4 dagen slecht weer dus geen wandeling gedaan.
Aan de ene kant van de vulkanen scheen de zon en hebben we de prachtige dessert road gereden.
Er is hier alleen wat laag struikgewas en geen bomen. Het is zeer uitgestrekt met een prachtig uitzicht op Mt Ruapehu een nog actieve vulkaan met besneeuwde top. De overige 2 vulkanen waren verstopt tussen de wolken helaas.
We hebben een rondrit gedaan en aan de andere kant van de bergen was er geen zicht of je moest voor de regen en wolken komen! We hebben het dus gelaten bij een rondrit maar het was wel erg mooi.
Eind van de middag een erg leuke camping gevonden bij Taumarunui, lekker klein en erg leuke kitchen en een aantal katten dus Em kon het gemis van Spikey even inhalen met erg leuke katten.
Onze buurmannen op de camping die volgens ons uit Israel kwamen hadden een gitaar en een fluit dus we konden genieten van live muziek wat erg leuk was.
 


De reusachtige Kauriboom

 
 
  De volgende dag hebben we een lange dag gereden en kwamen we bovendien voor het eerst in 3 maand in de file bij Auckland en gelijk 1,5 uur!
Dat zijn we helemaal niet meer gewend! Voorbij Auckland vinden we een camping bij een soort kinderboerderij en ook deze is erg klein en knus met een erg leuke eigenaar die echter nog voor een verassing zou zorgen later......
We verkennen de omgeving rondom Warkworth waar we op de Sheepworld camping stonden.
We gaan eerst naar een Kauri forrest waar we een 
reusachtige Kauri boom bewonderen. De stam is ongelooflijk dik!! Het bijbehorende museum pikken we ook mee om een beetje cultureel verantwoord over te komen! Erg leuke spullen uit de pionierstijd.

We rijden daarna verder via gravelroads en dat blijven we leuk vinden; enorme stofwolken laten we weer achter. We lunchen bij een leuk eettentje. 's Middags rijden we langs een prachtig strand en dus stoppen we voor een duik en wat in de zon liggen. Het water is heerlijk hier en het weer de afgelopen dagen trouwens ook! Het mooist van de dag is de camping die we
aan het eind van weer een gravelroad vinden.
We kamperen op het eindeloos grote land van een boer die een heel schiereiland incl 2 stranden bezit!!
We staan op een klif en kijken uit over de Pacific oceanen de hoge golven. Het is de meest basic camping zonder kitchen en alleen een koude douche en de plee is een compost gat in de grond maar het is de mooiste spot die we gehad hebben en we genieten van het schitterende uitzicht.

's Morgens wakker om 8:00 ur bij een stralende lucht dus hobbel ik de klif af en lig 8:05 in zee wakker te worden; dat is pas een dag beginnen en het is niet eens koud!

We rijden naar de Bay of Islands en nemen een ferry en wandelen wat door Russel. s' Middags willen we richting


Onze droomplek op een klif aan zee

Cape Reinga rijden het uiterste noordpuntje waar de Pacific en de Tasman sea samen komen maar het weer is  dramatisch en hoe verder we richting de cape gaan hoe harder het regent. We laten de heerlijke zon achter ons.
Dit vinden we niks dus : keren en terug naar de zon en dan maar geen Cape Reinga! Een juiste keuze want we vinden de zon weer terug en wederom een prachtige camping bij een boer met maar plaats voor 3 vans en wat tentjes!


Uitzicht na een wandeling bij de camping

Dit keer bestaat ons uitzicht uit 180 graden zicht op heuvels met amper huizen. We zien alleen natuur, paarden en schapen.
We wandelen 's avonds naar een top waar een meetapparaat staat en zitten daar met het gevoel op een bergtop te zitten met een geweldig uitzicht.

We eindigen NZ met een zeer gelukkige keuze/gok van campings en de een is nog mooier dan de andere, vandaar de titel van het verslag.
We zijn nu terug gegaan naar Warkworth naar de sheepworld camping. De leuke eigenaar zorgde vanmorgen voor de volgende verassing; hij was de graskantjes aan het maaien en slingerde een aantal stenen in het rond die Emmely om de oren vlogen. Gelukkig bleef zij ongedeerd maar de van niet!
Hij had een steen door onze zij ruit gekatapulteerd! Twee dagen voor dat we hem inleveren toch nog schade!! Al het glas samen opgeruimd en hij heeft de Wicked verhuur gebeld en ze sturen de rekening naar hem dus rijden we nu even 2 dagen met een plastic zak voor het raam.  We blijven in Warkworth en relaxen voordat we naar Auckland terug gaan.

Ticket to the tropics! 2-2-07

De laatste daagjes in Nieuw Zeeland rustig aangedaan en de bus schoongemaakt. We zijn rechtstreeks naar de Wicked verhuur in Auckland gereden om hem af te leveren met enige weemoed!

We hebben in totaal in AustraliŽ en Nieuw Zeeland 14 weken in een busje geleefd en het is erg goed bevallen, geen lekke band gehad!! 

In AustraliŽ hadden we al zo'n 13.000 km gedaan en in Nieuw Zeeland moeten we het nog uitrekenen maar tussen de 6000 en 7000 km!

Vanaf het depot direct naar het vliegveld waar we de hele dag hebben doorgebracht en dat viel niet eens tegen! We hebben ons prima vermaakt met capu's, eten, mensen kijken etc.

Fiji islands
Om 19:10 's avonds ging onze vlucht en inmiddels zitten we dus op Viti Levu het hoofd eiland van de Fiji islands!!
We hadden niets geboekt maar op het vliegveld vonden we een telefoon waarmee we zelf gratis een resort konden bellen en


Strand op Viti Levu, hoofdeiland van Fiji Islands

ook nog eens gratis opgehaald werden en wel 10 min later al!
We zitten voor de fantastische prijs van 30 euro voor z'n 2-en in een 5 persoons villa met balkon en airco en breakfast wat vanmorgen helaas een dikke brinta achtige brei was. Morgen is ons iets anders beloofd!

Zo zie je maar dat je beter niets kunt boeken thuis! De villa resort is dichtbij het strand en heeft ook nog een zwembad.

Er liep echter al wel een andere gast rond in onze villa volgens ons maar zijn identiteit is nog onbekend......
( hij had wel meer dan 2 poten denken we....)
Wat ook geweldig en erg ongewoon was, was dat toen ik

belde vanaf het vliegveld naar het resort ze aan het eind vroeg of we een fles Jim Bean whiskey konden meenemen van de duty free shop. Eerst dachten we wat raar maar uiteraard toch gewoon gedaan en later netjes ons geld terug gekregen en de eigenaar blij gemaakt!
Dat gaat hier duidelijk anders en relaxter dan bij ons....In Nadi stad waar we nu zitten is het echter wel erg hectisch en lijkt het
vanwege de enorme hoeveelheid IndiŽrs eerder of we in Bombay zitten!
Hier gaan we zo snel weg want het is weinig idyllisch op straat tussen de uitlaatgassen. Wel een mooie Indiase tempel gezien waar mensen offers brachten in een tropisch stortbuitje.

Morgen gaan we naar een villa/hut op een van de kleine eilanden die het verwachte beeld invult van prachtige witte stranden en heldere blauwe zee en een hangmatje voor Em etc.
We zullen ons hier helemaal laten verwennen en lekker zwemmen,snorkelen etc. We blijven daar tot het eind van ons verblijf hier.
 Ook allemaal simpel voor ons geregeld door de resort


Onze villa op Malolo Island ( Fiji )

waar we nu zitten en wederom gratis opgehaald en alles voor veel  minder dan uit de boeken!! We zijn echte budget gasten nu ( of echte Nederlanders??? ).īs Ochtends opgehaald om per open bootje naar Malolo Island te worden gebracht.


Daar is hij dan; de hangmat!
 


Strand voor onze villa, tja........
 


Backpack op; bye bye Fiji,
op naar Zuid Amerika!!

Daar aangekomen worden we verwelkomt met (valse) gitaarmuziek en Fijiaans gezang. We krijgen direct al 'n heerlijke cocktail; het tropisch eiland gevoel zit er al snel in. We worden als laatste naar onze kamer (dachten wij) gebracht.


Kokosnoten splijten voor visvoer

Bleek nou dat wij als verrassing en enigen van onze boot een beachbure toegewezen kregen. Wat een verassing en dat voor de prijs van een stapelbed! We moesten het wel stil houden voor de andere gasten omdat we zo weinig betaald hadden; zo gaat dat hier dus... Het is echt zoīn Floortje Dessing villa met kamer en suite, een sofa en overal verse bloemen. We stralen van oor tot oor...

We hebben ons vooral aan het strand begeven, liggend in een hangmatje of op een strandbed met een cocktailtje in de hand en af en toe wat snorkelen.

Onze Franse buurman lukt het om een kokosnoot open te slaan op de stenen, met de kokos voeren we de tropische prachtig gekleurde vissen die uit onze handen eten!

Het eten is included; we eten onze buiken vol met de lekkerste botervis en het heerlijkste vlees gegarneerd met verse groenten en tropisch fruit.  De kiloīs die er af waren zitten er weer bij! Als we ons begeven naar het restaurant zien we telkens dezelfde mensen bij het zwembad liggen. Er zijn dus ook mensen die naar zoīn droomeiland gaan voor het zwembad!!!!!!!

We hebben leuk contact met een Duits stel (die al 11 maanden onderweg zijn) en een Nederlandse broer en zus
(die 3 maanden samen rondreizen).

We hebben echt genoten en zijn goed uitgerust voor onze rugzakreis door Zuid- Amerika....

De dag van vertrek mogen we in het hostel waar we op het vaste land zaten wachten voor het vertrek om half elf īs avonds van ons vliegtuig naar Los Angeles.
We nemen nog een laatste jump in het zwembad en trakteren onszelf nog maar een keer met lekker eten.

Beroofd door de douane. 8 - 2 - 07


Strand voor onze villa

Aangekomen bij de douane wordt ons gevraagd of we ook onverpakte toiletartikelen bij ons hebben , er wordt ons een bordje voorgehouden met plaatjes en een hele lap tekst.
Wij met onze Hollandse nuchterheid zeggen van nee en lezen de kleine lettertjes niet om dat we geen zin hebben om onze secuur ingepakte tassen weer open te trekken. bij de controle wordt mijn nieuw gekochte zonnebrand uit mijn tas (handbagage)


Fiji

gehaald en weggegooid. Ik wordt al behoorlijk heet van boosheid....
Dan moet mijn tas nog een keer door het scanapparaat, nu word mijn toilettas open getrokken en willen ze mijn dure (wel) verpakte zonnebrand uit NL weggooien. Nu word ik echt boos en pak de fles weer af en vraag om uitleg.

Blijkt dat de inhoud van de fles niet meer dan 100 ml mag zijn. Dit stond dus in de kleine lettertjes! Ik zweer erbij dat ik het echt nodig heb met mijn lichte huidje. Per gratie mag ik kleine flesjes verzamelen om het over te gieten. Hoezo krom!

Uiteindelijk vind ik een stewardess die met ons vliegt en zij mag het voor me meenemen. Zo zie je maar dat je niet zomaar moet opgeven.

Bij Bar terug gekomen blijkt hij alleen nog maar zīn scheerapparaat (die hij toch amper gebruikt) heeft mogen houden, of je daar niets mee aan kunt richten!
Denken ze daar soms in Amerika dat we een bom gaan maken van tandpasta? We hebben er wel weer wat geleerd: lees altijd de kleine lettertjes, negeer geen vragen bij het inchecken en dat Amerikanen echt PARANOIA zijn geworden!!!

Jullie horen wel weer van ons vanuit Zuid Amerika want op ons droomeilandje is geen bank, winkel, telefoon etc ; HEERLIJK!!Verder naar Zuid Amerika
 


Barry en Emmely

Snelkoppelingen in volgorde van de wereldreis

AustraliŽ

Nieuw Zeeland

Fiji eilanden

ArgentiniŽ

Chili

Bolivia

Peru

Ecuador