Europa - Polen - Poznan - Warschau - Krakau

Poznan - Warschau - Krakau
Tekst en foto's: Roel en José Moberts
Reistijd: juni 2011

Polen

 

     

Inleiding
 

In de afgelopen jaren zijn we al een paar keer door Polen heen gereisd op weg naar een andere bestemming. Tot nu toe is het er echter nog niet echt van gekomen Polen zélf eens te bekijken, daar willen we nu verandering in brengen. Samen met onze vrienden Dieles en Willie maken we plannen om enkele steden in voormalig Oost-Duitsland te combineren met het midden en zuiden van Polen: via Berlijn naar Poznan en Warschau, daarna naar het zuiden (Krakau) en uiteindelijk via Leipzig en Dresden weer terug naar huis.


Potsdam en Berlijn

 

Woensdag 1 juni koppelen we in de middag de caravan achter de auto en vertrekken richting Berlijn.
 


Park Sanssouci

Het is druk onderweg, we zijn blij als we aan het einde van de dag de camping bij Dortmund op rijden. De vakantie is begonnen.

De volgende dag schieten we lekker op, rond half vijf in de middag komen we aan op camping Kleinmachnow bij Berlijn. Dieles en Willie zijn daar al een paar dagen. Het is erg warm, we zijn blij dat we een plekje hebben onder een dikke boom.

Op de vouwfiets gaan we de volgende ochtend naar Potsdam. In Park Sanssouci is het gezellig druk en heerlijk vertoeven met dit warme weer. Je kunt er lekker wandelen en fietsen, onze dag is zó voorbij. Terug pakken we de trein tot aan de Wannsee om van daar uit verder te fietsen naar de camping.
 
Natuurlijk bezoeken we ook Berlijn zelf. Met de bus en de trein gaan we vanaf de camping naar het centrum van de stad, hier maken we eerst een 2 uur durende city tour met de hop on - hop off bus. Dat is een makkelijke manier om in korte tijd veel bezienswaardigheden te zien. Wat is Berlijn groot, 17 km van Oost naar West!

Te voet bekijken we daarna de Reichstag, het DDR-museum, Checkpoint Charlie en de restanten van de Muur. Op veel plaatsen in de stad is nog goed te zien waar de Muur gestaan heeft. Erg indrukwekkend om dit in het echt te zien.

In Berlijn is genoeg te zien en te beleven voor een hele week. Wij zijn echter geen echte “stadsmensen”, dus onze laatste dag hier gebruiken we voor een rustig fietstochtje naar de Wannsee.


Restanten van de muur


Poznan en Warschau
 

Tijd om “door te stoten” naar Polen. Het is nog steeds erg warm, dus we vertrekken al vroeg vanaf de camping bij Berlijn. Eenmaal de grens over staan we versteld van de goede kwaliteit van de wegen. Overal nieuw asfalt, bijna geen kuilen en gaten. Een genot om te rijden, wat een verschil met 5 jaar geleden toen we hier voor het laatst op doorreis waren! Voor de camping in Poznan geldt hetzelfde: luxe, schoon, goed verzorgd, maar dan ook met een Westers prijsniveau. Zodra we op ons plekje staan worden we met verse abrikozen welkom geheten door onze Oekraďense buren. Zij maken een rondreis van 2 weken door Polen en Duitsland en hebben nog een goede tip voor ons voor een camping bij Warschau.
 


Centrum Poznan

Op de fiets gaan we naar het centrum van Poznan, een ritje van een half uur. Het eerste stuk daarvan loopt langs het sportcentrum met roeibaan, skihellingen en zwembad.

In Poznan is het erg gezellig vanwege de jaarmarkt die aan de gang is. Het marktplein is omzoomd met kleurrijke goed gerestaureerde herenhuizen. Ook het stadhuis is erg bijzonder: klokslag 12 uur komen hier twee bokken tevoorschijn. De twee bokken hebben volgens een legende het stadhuis voor een brand behoed en zijn sindsdien het symbool van de stad.

Op een intiem binnenplaatsje genieten we daarna in de schaduw van een lekkere kop soep. Hier in Poznan valt ons ook meteen op dat Polen erg katholiek is: er staan bijna nog meer kerken dan in Italië, en overal kom je afbeeldingen en standbeelden tegen van Paus Johannes Paulus II.
 
We rijden nu verder naar Warschau, zo'n 300 km. Het laatste stukje daarvan gaat door het drukke centrum, dat schiet niet echt op. De camping is vlak bij een bushalte, de stad bekijken we dus met openbaar vervoer, dat gaat hier prima. Om te fietsen vinden we de afstanden hier net wat te groot. We beginnen met een bezoek aan het Wilanow slot, de vroegere zomerresidentie van koning Jan III Sobieski. Het paleis is zowel van buiten als van binnen erg mooi, de barokke tuin er om heen kunnen we maar voor een deel bekijken omdat die helemaal gerestaureerd wordt. Jammer, een volgende keer beter!

In het centrum van Warschau beginnen we met een wandeling door “de oude stad”. Dat is de in originele staat herbouwde historische stadskern die in 1945 volledig in puin is geschoten. Nu staat die kern er weer in volle glorie en het is er erg gezellig. We drinken heerlijke cappuccino in het café van het koninklijk paleis.


Wilanow paleis


Vanuit het centrum gaan we met de stadsbus naar het Lazienkipark, een enorm groot landschapspark. Het is vooral bekend vanwege het Chopin monument. De inwoners van Warschau komen hier elke zondagmorgen naar toe om naar zijn muziek te luisteren.
 


Ornament in het centrum van Warschau


Bloemenzaakje


Chopin monument in het Lazienkipark


Via Czestochowa naar Krakau
 


Klooster Jasna Góra

Vanuit Warschau reizen we naar het zuiden. Oorspronkelijk waren we van plan om in één dag door te rijden naar Krakau, met een tussenstop bij het Klooster Jasna Góra, ook wel bekend als het “Klooster van de de Zwarte Madonna” in Czestochowa. We besluiten echter om dat anders te doen, omdat dit toch wel wat veel van het goede wordt voor één dag. Het is per slot van rekening vakantie. Pal naast het klooster is een camping, daar rijden we in de ochtend naar toe en nemen in de middag rustig de tijd om het klooster te bezoeken. Morgen rijden we dan pas verder naar Krakau.

Het is vandaag zondag, bij het klooster is het erg druk. Hier wordt duidelijk welke invloed de RK kerk in Polen nog heeft. We beklimmen de klokkentoren, bekijken de kloosterkerk, de kapel van Maria's Geboorte en wandelen om een deel van het kloostercomplex. Terug op de camping genieten we nog even lekker van de zon.

Via het nationaal park Ojcowski rijden we nu door naar Krakau. Meteen na aankomst op de camping daar heeft onze vriend Dieles enorme pech. Hij maakt een misstap en moet met Roel naar de EHBO. Midden in de nacht komen ze terug, Dieles heeft gips om zijn been en mag de komende 3 dagen niet lopen!

We wilden bij Krakau de zoutmijnen van Wielicka bezoeken, maar dat lijkt lastig te worden nu Dieles zijn been in het gips heeft. Gelukkig krijgen we het toch geregeld: in de mijn hebben ze een rolstoel beschikbaar, en 's avonds krijgen we een speciale rondleiding met privé gids. Dat is een geluk bij een ongeluk. De mijn is erg bijzonder, en dat geldt zeker voor de onderaardse kerk die in één van de ruimten gemaakt is. Letterlijk alles is hier van zout, prachtig!
 

Diep onder de grond in de zoutmijn


Kapel in de zoutmijn


Folklore in Krakau


Met z'n tweetjes gaan we daags daarna met de bus naar het centrum van Krakau. We beginnen op de Wawelheuvel (het vroegere versterkte stadsgedeelte) en daarna lopen we naar het oude centrum. We boffen, want op het grote Glownyplein met zijn markthallen is er juist een folkloristische optocht, leuk om te zien.

Met Dieles gaat het minder goed: hij wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege een bloeduitstorting, hij en Willie moeten terug naar huis. Wij zetten onze reis dus zonder hen voort.


Neder-Silezië
 

We blijven nog een paar dagen in Zuid-Polen, in het keteldal van Klodzko. Dit gebied is lange tijd in Duitse handen geweest. Dat is goed te merken: bijna alles is er nog tweetalig. Het weer is intussen veranderd: het is nat en grijs.
 


Kuuroord Ladek Zdrój

We maken een rondrit met de auto. In Klodzko drinken we koffie en bekijken de stenen brug met heiligenbeelden. Dat is net het kleine broertje van de Karelsbrug in Praag. In Ladek Zdrój bewonderen we het kuuroord.

Via de uitlopers van het Sudeten gebergte rijden we langs de Tsjechische grens weer terug naar onze camping in Woliborz.


Nationaal park Stolowe Góry

De dag erna bezoeken we de kristalfabriek in Szczytna. In de fabriek kun je vrij rondlopen. Leuk om te zien hoe alles gemaakt wordt, maar niet onze smaak. In de winkel zijn we dus snel klaar. Gelukkig schijnt de zon weer een beetje.

In het Nationaal park Stolowe Góry maken we een wandeling door het tafelgebergte. Soms lijkt het net een doolhof. Van onderaf rijzen de rotsen steil omhoog, maar bovenop zijn ze geheel vlak. Boven op de rots staat een leuke berghut. Daar lessen we onze dorst en genieten van het uitzicht.


Dresden
 

Onze tijd in Polen zit er al weer bijna op, we moeten weer bijna naar huis. Via Jelenia Gora rijden we naar Duitsland, voor een bezoek aan Dresden.
 


Frauenkirche Dresden

Vanaf de camping in Pirna is het zo'n 25 kilometer fietsen naar het centrum van Dresden. Dat is een flink eindje, maar het is wel een prachtige route langs de Elbe. Ondanks dreigende onweerswolken wagen we het er op. Halverwege de rit moeten we onze regenpakken aan, maar eenmaal in Dresden begint de zon weer te schijnen.

We genieten van het centrum met zijn vele barokke gebouwen en kijken onze ogen uit in de fraai gerestaureerde Frauenkirche. Wat een leuke stad is dit!
Ook de omgeving van Dresden heeft genoeg te bieden. We stappen opnieuw op de fiets, en rijden nu langs de Elbe oostwaarts. We bezoeken de vesting Königstein, gelegen boven op een tafelberg. Vanuit het centrum van het dorp kun je naar boven lopen, maar wij kiezen nu even voor gemak en nemen de bus. De vesting is mooi gerestaureerd, en van hier uit heb je een mooi uitzicht op de Elbe.


Uitzicht over de Elbe vanaf vesting Königstein


Een ding weten we zeker, hier komen we nog een keer terug, Dresden en omgeving is meer dan de moeite waard!


 
Roel en José