AziŽ - Turkije - Avsallar - Alanya

Avsallar - Alanya
Tekst en foto's: Joyce Frey
Reistijd: juni 2012

Turkije - Antalya

 

     
Laat in de avond bereikte ik hotel Aspendos Ulusoy in Avsallar. Na het uitpakken van de koffer ging ik naar het terras om iets te drinken en bij te komen van de reis. Het was daar erg gemoedelijk en nog aangenaam warm. Hier zou ik de volgende twee weken van mijn leven gaan genieten.
 
De eerste dag bracht ik door aan het strand. De temperatuur van het water was erg aangenaam en de vissen kwamen zo dicht bij het zandstrand, dat je samen met hen kon gaan zwemmen. Het lange strand is ook fijn om een eind te gaan wandelen. In de avond liep ik naar het centrum van Avsallar. Om daar te komen moest je via een hoge brug de snelweg oversteken. Ik vond het griezelig om de auto's onder me door te zien razen. Dezelfde avond nog ontdekte ik een stuk verder een tunnel. Ik liep liever onder de weg door dan er over heen. En het is minder vermoeiend dan al die trappen op en af te gaan.
 

Avsallar
   


 

 


 

In Avsallar kom je eerst een hoop winkels tegen waar vanalles verkocht wordt. Natuurlijk ook veel valse merkartikelen die in Zwitserland, waar ik vandaan kom, niet ingevoerd mogen worden. Doch ik waagde het er op een paar leuke t-shirts te kopen met het risico dat ze bij de douane in beslag worden genomen. De eigenlijke stad begint er achter. Hier staan prachtige villa's en gewone huizen tegen een bergwand. Er is ook een moskee. Daarnaast een speelplaats in een parkje, waar de vrouwen hun kinderen laten spelen. Dagelijks flaneerde ik daar door de straten om de mensen te bekijken.
 


Strand van TŁrkler

 


Zondagse markt


Zondags is er markt in TŁrkler, het volgende plaatsje. Tegen de avond wandelde ik daar heen. Intussen was het erg warm geworden. Het water droop van mijn gezicht. Daar aangekomen slenterde ik langs de kraampjes. Hier is hetzelfde te koop als in Avsallar. Ik vond er wel een slotje voor mijn koffer, want de oude deed het niet meer.
 
Weer bracht ik een paar dagen door aan het strand. Daarna besloot ik met de dolmus naar Alanya te rijden en ging naar de bushalte. Er kwam nog een jong paartje dat daar ook heen wilde gaan. Al snel kwam de kleine bus. Hij zat al vol met passagiers, maar wij moesten er ook nog in. De jongeman vreesde ingeklemd te worden tussen de deur. Het was erg oncomfortabel. Mijn ene voet stond op de ene tree en de andere er onder. Ik kon me niet bewegen en niets zien. Ik voelde me als een sardientje in een blikje. Zo reden we 18 kilometer. In Alanya aangekomen opende de chauffeur alleen de voordeur. Op die manier moest iedereen langs hem heen om te betalen. Ik had die twee euro die de rit kostte al in de hand. Buiten gekomen haalde ik diep adem, maar dat hielp niet veel. Het was al behoorlijk warm geworden.
 
 

 

     

 

Alanya

 

   
     
Ik wist niet waar de highlights van de stad te vinden waren, dus ging ik mijn neus achterna en probeerde de zee te vinden die nergens te zien was. Na een hoop winkelstraten kon ik de horizon van de zee zien en ging die richting uit. Eerst vond ik een klein parkje met een hoop vijvers en spuitende fonteinen. Daarna volgde een straat waar ik de bezienswaardigheden vond. In de baai staan villa's tegen de berg. Onder staat een toren en een oude muur. Bovenop de berg staan de ruines van een kasteel. Natuurlijk kon ik het niet laten om over de gezellige promenade een stuk te wandelen en kwam langs de kleine haven waar alleen maar piratenboten en andere toeristenbootjes lagen. Daar tegenover een vuurtoren. Hoewel het bewolkt was, was het erg warm. Gelukkig had ik een fles water meegenomen en dronk dat op een bankje om het vochtverlies weer aan te vullen. 's Middags reed ik terug naar Avsallar om aan het strand te relaxen.
 

Uitzicht vanaf het balkon van de hotelkamer
 
Genieten van het goede leven

Hier genoot ik nog een paar dagen van het goede leven. Toen werd het tijd om de koffer te pakken en afscheid te nemen.


 
Joyce