Homepage

Tanzania - Zanzibar
Tekst en foto's: Dirk Dewulf
Reistijd: 2007

 

 
Precision Air,  een van de betrouwbare en snelstgroeiende luchtvaartmaatschappijen van Oost Afrika brengt je binnnen het uur van Kilimanjaro naar Kisauni Aiport op het eiland Zanzibar (Unguja). Van zodra je er voet aan de grond zet merk je het verschil.

De temperatuur is hier een pak hoger en de lucht vochtiger dan op het Tanzaniaanse vasteland.
Hier zou Mr. Mafydh ons staan opwachten. Een uur later staan we in de brandende zon te wachten op vervoer.
Dan maar een gedienstig iemand van de dienst toerisme ingeschakeld om Menno in Arusha te kontakteren .
Wat over en weer gepraat en een halfuur later staan we goed en wel aan het Tembo House Hotel in Stone Town.
Wat er precies misliep zullen we allicht nooit

Zanzibar

Moslim Hotel Tembo House

weten. Schoonheidsfoutje ? Het Tembo House Hotel , waar ooit het Amerikaans consulaat was ondergebracht heeft een rijk verleden, zowel op commercieel als op diplomatiek vlak. Het is volledig opgetrokken in de Zanzibar stijl, met veel glasramen,

antieke stijlmeubelen en natuurlijk met de typische deuren van Stone Town.

Knap gerestaureerd zoals het nu is, getuigt het van oosterse pracht en verfijndheid. Qua comfort blijft het natuurlijk een oud concept met hoge verdiepingen en dito kamers, hoge bedden met hemel enz.


Sunset terrace

 

De airco staat op het maximum wat net nog iets te weinig blijkt om de hitte buiten te houden. Dan verdampen we maar vannacht !
Tembo is direct aan het strand gelegen en ideaal om van hieruit de schatten van deze oude stad te gaan verkennen.

   


Oude Fort

De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Als is dit relatief want rondjes draaien gaat hier vanzelf. Via kleine straatjes bereiken we de Forodhani markt waar ís avonds de barbecues aangemaakt worden. We zien het House of Wonders , zo genaamd omdat het de eerste woning was op Zanzibar welke over water en electriciteit beschikte.  
Het werd gebouwd door de Sultan van Oman en heet eigenlijk het Beit El Ajaib paleis. Via een doorgang aan het Oude Fort geraken we verstrikt in smalle steegjes en straatjes waar je echt niet anders kan dan verloren te lopen. Wel de enige echte manier om Stone Town te zien zoals het hoort.


Verdwalen in Stone town

Telkens anders en verrassend, soms zielig, dan weer mysterieus , maar in ieder geval uniek ! Neem nu maar de portieken en specifieke deuren, volledig met de hand gesculpteerd.

De bevolking is een smeltkroes. Door de handel in kruiden, specerijen, maar ook in slaven, hebben oost en west elkaar gevonden aan deze haven. IndiŽrs, chinezen, arabieren en westerlingen .

De moslims vormen de meerderheid en daar kan je niet naast kijken.


Gesculpte deuren

Zelfs aan het strand is de burka niet weg te denken. Op de vroegere slavenmarkt staat nu een kathedraal en een memorial voor het duistere verleden van het eiland, destijds draaischijf van de slavenhandel

Het is weekend en dan verzamelen de lokalen massaal aan de stranden rond de haven. Van op het sunset terras van ons hotel is het heerlijk dit defilť gade te slaan. De zonsondergangen van Stone Town zijn beroemd en die willen we uiteraard niet
missen. En of het de moeite loont !
 


Koloniaal verleden


Naar Freddie Mercury's geboortehuis

 
Spijtig dat het Tembo House Hotel, onder moslimbeheer, volledig alcoholvrij is. Dan maar een Bavaria zonder !     (alsof een gewone al niet erg genoeg  is voor ons belgen ) Eenmaal de duisternis ingetreden gonst het van de activiteiten op
 
   Forodhani waar je voor weinig geld allerhande lekkers uit de zee kan proeven. Toch verkiezen we een etentje in The Venice, een gezellige italiaan , vlak aan zee. Op zondag is het eerder rustig . Geen massaís toeristen. Winkeltjes en boetiekjes zijn uiteraard open . Wij kuieren wat rond, postkaarten kopen en zo. Dan doen we een poging om het geboortehuis van hun beroemde telg Freddie Mercury te vinden. Dit lukt ons niet want weer geraken we vast in het labyrint .
Stone Town, met zijn balkons en koloniale woningen, heeft soms iets van New Orleans, alhoewel. Na de middag zoek je best de schaduw op want het kan verdomd heet worden. Temperaturen ver boven de dertig zijn er niet uitzonderlijk . Het strandterras van


jeugd hokt samen

Livingstone biedt de oplossing voor een fijne namiddag en een lekker etentje bij kaarslicht na de sunset. Dit is Stone Town op zijn gezelligst
We moeten nog een kleine verplaatsing maken van een vijftigtal kilometer tot de oostkust waar we de rest van onze vakantie gaan doorbrengen. Deze keer is
Mr Mafydh, onze taxichauffeur, zelfs iets te vroeg op de afspraak. Compensatie ?


Stone Town sunset

De rit door het binnenland is aangenaam en afwisselend. Ons valt het op hoe groen het kruideneiland wel is. Eenmaal uit de stad nog slechts enkele kleine gehuchtjes . Hier en daar een paar eenvoudige hutjes en vooral veel kleine schooltjes. tussen de plantages Erg mooi.Ongeveer een twintigtal kilometer voor de oostkust komen we voorbij Jozani Forest.


nabij Jozani forest

 Het enige tropische woud dat
overgebleven is op Zanzibar. Vroeger leefde hier wild, zelfs een soort luipaard maar die schijnt volledig te zijn uitgestorven.
Jozani is wel het habitat van de
Red Colobus aapjes. Je vindt ze nergens anders ter wereld. Kima Punju in het kiswahili betekent  giftige apen. Het bijgeloof wil dat ze zouden giftig zijn. Feit is dat ze een felle geur hebben en hierdoor nooit als huisdier werden gehouden.  Deze rode franjeapen zijn


Red Colobus

dus zeldzame primaten. Merkwaardig is dat ze geen duimen hebben . Mensenschuw zijn ze niet. Graag willen ze op de foto, maar je moet wel rap zijn. Zij zijn het ook .

Middenin tussen Pajť en Jambiani ligt de Hakuna Majiwe Lodge
( wil zeggen geen stenen, alleen maar zand ) . Het uitzicht over de oceaan is ronduit verbluffend. Zelden hebben we mooiere kleurschakeringen gezien als hier. Ieder uur weer anders .
Een palet van groen, blauw, turkoois en al wat er bij past. Voeg daarbij een sneeuwwit strand , fijn als poeder , wat vruchten en palmbomen. En dan weet je het ! This is paradise !

Gewoon genieten en tot rust komen.
Hele dagen lang !


Naar het begin van de reis: Tanzania


Dirk

Meer info op de website van Dirk "Travelblues"
 

printversie

335.03.04.08