Homepage

Port Elisabeth - Mosselbay - Kaapstad
Tekst en foto's: Dirk Dewulf
Reistijd: 2005

      

     

Johannesburg - Soweto - Pretoria

Swaziland - Dumazulu - Hluhluwepark

Port Elisabeth - Kaapstad

     

Start Zuid Afrika

 
Port Elisabeth - Mosselbay - Tuinroute.

Het gebied waar we vandaag doorrijden wordt begrensd door de Indische Oceaan enerzijds en het Tsitsikama gebergte , het gebergte  van het heldere water. Deze bergketen maakt deel uit van het plooingsgebergte dat reikt tot Kaapstad en waarvan de Tafelberg de uitloper is.

Gans die zuidelijke , uiterst vruchtbare strook tussen berg en zee, noemt men de tuinroute. We rijden langs Jeffrey's Bay dat , omwille van zijn zeer hoge golven, bekend voor de " brandersrij " (zuidafrikaans voor surfen = rij(d)en over de branders of rollers).
Hier vonden al meerdere keren de werelkampioenschappen surfen plaats.
Een anderhalf uur verder houden we een "geriefstop " ( sanitaire stop ) nabij de brug over de Stormrivier .

Deze, korte maar zeer krachtige , rivier ontspringt in het Tsitsikama gebergte en heeft een diepe canyon uitgegraven tot aan de oceaan.
Van op de brug krijg je een indrukwekkend beeld over deze zeer diepe natuurlijke kloof in het plateau.

 

Stormrivier Canyon


Tegen de middag bereiken we de stad Knysna.
Een gezellige plek met boetiekjes, restaurants en terrasjes.

Voor het eerst zijn we weer in de beschaafde wereld. Het is dan ook genieten van de maaltijd bij Fat Suzi's, een leuk openluchtrestaurant op het dorpsplein. 

 
   
Na de middag rijden we tot Wilderness waar we een reisje zouden maken met de Outeniqua Choo-Tjoe trein doorheen het spectaculaire landschap.

Helaas is enkele maanden geleden dit historisch treintje ontspoord en is het nog steeds buiten dienst.
Men doet er alles aan om deze toeristische trekpleister zo gauw als mogelijk weer in dienst te krijgen.
Pech voor ons.
We leggen het traject per bus af en krijgen toch een mooi beeld van wat het had kunnen worden.
In de late namiddag bereiken we dan Mosselbay en het Pinnacle Point Hotel & Spa.

Outeniqua Tsjoe tsjoe trein

 


Vandaag moeten we over het Outeniqua- gebergte wat onze zuidafrikaanse gids vertaalt als " ons gaan over die  steen rij " .
Na een klein uurtje rijden bereiken we de
Robinson Pass via dewelke we de Kleine Karoo binnenrijden.

Het landschap is weer eens totaal veranderd.
De vruchtbare grond van de tuinroute heeft plaats gemaakt voor een dorre , woestijnachtige steppegrond. Je merkt het ook aan de temperatuur. De lucht is hier kurkdroog en zon brandt fel.

Dit is het gebied van de struisvogelboerderijen.
Eerst rijden we echter door tot aan de Cango Caves, een reeks kalkstenen grotten in de flanken van de Swartberg 30 km voorbij Oudtshoorn. Hoewel erg commercieel, toch nog spectaculair.
Ons grotten van Han hoeven daarbij echter niet te blozen.
 

Outeniqua gebergte nabij Oudtshoorn

Dus terug naar Oudtshoorn en de struisvogelkwekerij voor een rondleiding.
We bekijken de verschillende stadia in de kweek, leren omtrent de veren van dit merkwaardig dier en wat er industrieel mee kan aangevangen worden.

Tenslotte is ook nog een demonstratie struisvogelrijden tot zelfs een heuse race.  Na al dit interessants trekken we naar het restaurant waar we , wat dacht je, een struisvogelsteak geserveerd krijgen.

Ondertussen is het op dit middaguur snikheet geworden. Het kwik stijgt ruim over de 30 ░C in de schaduw .
 

Struisvogelrace

Toch nog een woordje over de oorspronkelijke bewoners van de Karoo, de Khoisan. Zij hadden, hoe onbegrijpelijk het ook is, verwantschap met de mongoliers. Dit blijft een van de mysteries van Zuid Afrika .
In de namiddag rijden we terug over dezelfde pass naar Mosselbay voor een kort bezoek aan het centrum. Het stelt niet zoveel voor .

Dan maar meteen terug naar het hotel voor een goed bad . 's Avonds na het diner bezoeken we even het aanpalende Casino, waar gokgekte bij de plaatselijke bevolking behoorlijk toeslaat.
Verslaving is blijkbaar universeel.
 

Deze morgen mochten we eens uitslapen tot 6u15 ! Er rest ons nog een dikke 400 km af te leggen tot Cape Town, onze eindbestemming . Omdat we echter een panoramische route volgen, zou het wel ietsje langer kunnen uitlopen.

Onderweg bezoeken we eventjes een Aloe All Care fabriek waar al de lovende eigenschappen van deze cactus-achtige plant uit de doeken wordt gedaan.

Swellendam

Tegen 11 uur bereiken we het heel mooie Swellendam.

Gesticht in 1747, is ze de derde oudste nederzetting van Zuid Afrika.
Het oude Drostdy gebouw is een prachtig voorbeeld van Kaaps Hollandse architectuur dient vandaag als cultuur-historisch museum.

Daarbuiten is Swellendam een prachtige bloemenstadje met vele toeristische accomodaties als Bed & Breakfast , restaurants en terrasjes.

Wij eten in " La Belle Alliance " een Belgisch restaurant.

 

Swellendam : Bloemenstad

Na de maaltijd vertrekken we voor de laatste trip. Via Robertson , Worcester en Paarl naderen we de Kaap en van kilometers ver zien we voor het eerst de Tafelberg opduiken . Iedereen klaarwakker meteen.

We zouden eventueel, als 't kan , vandaag nog de Tafelberg beklimmen, maar hoewel het een erg zonnige dag is, zou er teveel wind zijn en is de kabelbaan gesloten.

Dan maar  via het Grote Schuur- ziekenhuis naar de botanische tuinen van Kirstenbosch en daarna downtown Kaapstad naar het Southern Sun Cape Sun Hotel op Strandstraat , nabij het Waterfront. (voormalig Intercontinental Hotel, Holiday Inn).

Griet, onze lokale  besttoursgids, zei het nog : nu begint de vakantie . Vanavond dineren we met een fles Kaapse wijn !

Kirstenbosch: Botanische Tuin


Kaapstad - De Wijnroute -Tafelberg - Kaap de Goede hoop

Omdat het lang geleden was dat we nog eens met de bus gereden hadden keren we vandaag nog eens terug naar Paarl voor een bezoek aan een wijnhuis en een proeverij.

Eerst bezoeken we het mooie landhuis van de
oude wijnbouwers Laborie , later de  KWV of Ko÷peratieve Wijnbouwers  Vereniging.
Daar krijgen wij het ganse rijpingsproces te zien en mogen we zelfs een kijkje nemen in het heilige der heilige de Wijn Cathedraal , een imposante wijnkelder. Natuurlijk
volgt er de proeverij .
Omdat dit nogal lang uitvalt zijn we niet weinig blij met de volgende stopplaats in .

Franschhoek: kingprotea's

Franschhoek Hugenotenmonument

In dit verloren gat, tussen twee heuvelruggen ligt het Hugenotendorp en het gelijknamige monument, midden prachtige tuinen van Franschhoek, waar de Kinkprotea's weeldrig bloeien.
Heel mooie plek. Hier gaan we ook lunchen voor we terugrijden naar Kaapstad.
Van de resterende vrije uren maken we gebruik om met de hotelshutle naar Waterfront te gaan.

Deze gerestaureerde oude haven is sedert jaren the place to be in Cape Town. Volledig verkeersvrij en erg goed beveiligd.

Het gonst er dan ook van de activiteiten. Veel straatanimatie, muziek en dans en vooral heel veel terrassen en restaurants. Erg toeristisch maar toch heel gezellig. Bovendien is het uitzicht op de haven en de Tafelberg uniek.
Overbekend bij alle Belgen is Pub Restaurant " Den Anker " waar zowat alle Belgische bieren verkrijgbaar zijn en waar al de  grootste Belgen, behalve pater Damiaan,  al eens langs zijn geweest.
Na Eddy Merckx en Jean Luc Dehaene , wij nu ook. 

Place to be : Waterfront

Op zondagmorgen zijn we om 7u 30 reeds paraat voor de laatste excursie op het Kaapschiereiland. Eerst trekken we naar de Tafelberg . Prachtige dag, geen wolkje aan de lucht !
De kabellift brengt ons (70 man per cabine) in een paar minuten tot op een hoogte van 1068 meter. En dan dat uitzicht !
De stad van 7 miljoen inwoners aan je voeten. 
De haven, Clifton Bay, Robben island...het is gewoon overweldigend en nauwelijks te vatten.

Geen sprake van het tafeltapijt vandaag. We behoren tot de gegadigden die het mogen meemaken.
Hier sta ik dan met mijn nieuwe pullover boven op de berg.
Geen spierke wind en voorzeker wel 27 ░C. Maak dat aan iemand wijs ! Dit is gewoon genieten. Een paar dassies laten zich zelfs gewillig fotograferen.

Een Dassie is een knaagdier dat op de klippen leeft en genetisch heel dicht bij de olifant staat. Gek eigenlijk voor een diertje dat qua formaat amper groter is dan een konijn.

Tafelberg - Kabelbaan

Terug beneden rijden we via Houtsbaai tot Chapman's Peak . De weg slingert tussen de bergflanken en onthult adembenemende panorama's. Nabij Simon's Town ligt Boulders Beach, die een kolonie pinguins herbergt. Grandioos !

Verderop verandert het landschap weer in een desolaat reservaat , een soort fijnbos bezaaid met rotsblokken.
De kustlijnen buigen naar mekaar toe. Boven op de rots staat een vuurtoren. Daaronder een restaurant .
Dit is Cape Point waar beide oceanen, de atlantische en de indische samenvloeien.  Daar beneden : Kaap de Goede Hoop !

Het was niet alleen een mooie dag, het was het eindpunt van een fantastische reis. We nemen afscheid van de reisgenoten.
De meesten gaan morgen naar huis, een viertal koppels trekken naar Zimbabwe en wij gaan nog enkele dagen genieten van Cape Town.

Op de tafelberg


Ook al is Kaapstad niet de veiligste stad op aarde, het is een leuke plek om overdag rond te kuieren ('s Avonds neem je best de taxi, ook al is het maar tot om de hoek ). En vlakbij is er nog Clifton en Camp's Bay, goed voor een dagje strand.
 

Een ding staat vast : morgen geen wake-up call !


Meer reisverhalen van Dirk


Dirk

printversie

265.25.08.07