Europa - Zwitserland - Wallis - Grächen

Grächen
Tekst en foto's: Coen en Els van Schie
Reistijd: september 2009

Zwitserland - Wallis

 

 

 

 
Start ZwitserlandStart WallisBettmeralpChampex du LacGomsdalGrächenWiler - Vercorin
 

Op zondag 6 september 2009 was het weer zover: voor de tiende keer op vakantie naar Zwitserland.

We  vertrekken vroeg in de morgen met de auto uit Leidschendam via Utrecht naar Nijmegen en rijden bij Venlo de grens over door Duitsland langs de linker-Rijnoever. Op de autobahn lopen we al gauw een uurtje vertraging op door wegwerkzaamheden


Vrolijk balkon in Kandersteg

aan de A61. Bij Basel steken we de grens over naar Zwitserland en komen laat in de middag aan bij ons hotel in het plaatsje Kandersteg van het kanton Berner Oberland voor een tussenstop.

Kandersteg

Kandersteg behoorde tot 1850 bij de gemeente Frutigen en vormde daarna met Kandergrund de gemeente


Ruedi-Haus

Kandergrund. In 1908 werd Kandersteg een zelfstandige gemeente. Met de bouw van de allereerste dorpskerk werd in 1511 begonnen. Eén van de beroemdste huizen in Kandersteg is het rijk versierde in 1753 gebouwd. De Gemmi- en de Lötschenpas


Tolhuis Schwarenbach (nu Hotel Schwarenbach)

maakten het al in de dagen van het Romeinse Rijk mogelijk om van Wallis naar het Berner Oberland te reizen.

Kandersteg wordt reeds in 1374 vermeld als overnachtingplaats op de handelsroute (kruidenhandel) vanuit Italië komende via de Lötschenpas.

Kandersteg was een arme gemeenschap en vele inwoners


Autoverlad bij Kandersteg

verdienden hun brood door rijkere personen in draagstoelen over deze passen te dragen. Het tolhuis in Schwarenbach getuigt van handelsverkeer via de Gemmi-pas. Ook wij hebben de tocht over de Gemmi-pas gelopen. De bouw van Lötschbergtunnel


Een van de grotere hotels in Kandersteg

(van 1906 tot 1913) verschafte een belangrijke noord-zuid-verbinding en vormde de basis voor de nu nog veel gebruikte Autoverlad van de Lötschberg-spoorweg.

De aansluiting op het Zwitserse spoorwegennet bevorderde het toerisme en vele van de huidige hotels en pensions werden in die periode gebouwd. Voor de Eerste Wereldoorlog beschikte


Internationale scoutcentrum in Kandersteg

Kandersteg reeds over 30 hotels en pensions met zo'n 1300 bedden. In 1923 richt het WOSM (World Organization of the Scout Movement) in Kandersteg een van de eerste permanente ontmoetingsplaatsen voor scouts op.


Boeddhistenklooster Dhammapala in Kandersteg

Tegenwoordig is het scoutscentrum  jaarlijks de ontmoetingsplaats voor ongeveer 10.000 padvinders.

In 1991 vonden ook de theravada-boeddhisten een onderkomen in  Kandersteg met de bouw van hun klooster Dhammapala.


Via de Daubensee bereiken we na ruim 3 uur de Gemmi-pass.


Onderweg naar de Gemmipass

Na twee dagen vertrekken we naar het bergdorp Grächen in Wallis. Met de auto rijden we naar het station van Kandersteg. Hier is het even wachten voor vervoer met de autotrein van Kandersteg naar Goppenstein door een 30 km lange tunnel, reistijd  is ca 15 minuten.


Station Kandersteg

Grächen

Grächen is een authentiek bergplaatsje in het hart van de Zermatt vallei. Het dorp, gebouwd op een zonnig plateau, ligt op een hoogte van 1619 meter en biedt prachtige panorama's op de omliggende bergtoppen.

Van een boerendorp is Grächen veranderd in een zonnig vakantie resort, zonder dat het
zijn charme en


Grächen - Herkenbare dorpskerk

vredigheid heeft verloren. Het dorpsplein van Grächen, met de herkenbare dorpskerk en talrijke restaurants en terrasjes laat een diepe indruk na bij iedere gast. In de 16e eeuw leefde Thomas Platter in Grächen. Hij heeft een autobiografie geschreven


Dorpsplein


Centrum met veel terrasjes

die heel goed weergeeft hoe het leven in die tijd was. Hierdoor is hij waarschijnlijk de beroemdste persoon uit Grächen.

Het dorp is gedeeltelijk autovrij. De sfeer in het oude dorpsgedeelte is zo gemoedelijk, dat het aangenaam verblijven is.

Alles is netjes en verzorgd en iedere inwoner doet z'n best om zijn of haar huisje zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen.
De donkerhouten woningen met kleurrijke bloemen op elk
balkon zijn een streling voor het

oog van elke camera. Grächen baarde een paar jaar geleden opzien vanwege bijna 300 dagen zon in één jaar.

Dit weekend is het jaarlijkse evenement Ländler-Jungmusikanten in Grächen georganiseerd.
Op het dorpplein staan
prijskoeien, kraampjes en een grote muziektent

 

Zermatt

 

Zermatt in het Mattertal is een van de meest gerenommeerde vakantieoorden van Zwitserland en aantrekkelijk voor veel internationale gasten.

Rond het dorp rijzen 38 bergtoppen van vierduizend meter en meer op.

Ondanks zijn bekendheid heeft Zermatt de charme van een Zwitsers bergdorp weten te

bewaren. In het autovrije plaatsje zijn elektromobielen en rijtuigen of arrensleeën de dominerende middelen van vervoer.

Matterhorn


Matterhorn - Meest gefotografeerde top

De Matterhorn is één van de bekendste bergen ter wereld. De berg is 4478 meter  hoog, gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland met Italië.

Van de kant van Zermatt heeft de Matterhorn een piramidevorm, het is bijna een toren. Dat maakt hem meteen moeilijk te beklimmen.

Bij de klim en de afdaling moet


Gornergratbahn

men opletten om de afgronden te omzeilen.  Met name vanuit het westen, vanuit de bergen in Wallis heeft de Matterhorn de vorm van een kathedraal, met een lange horizontale graat naar het zuiden.

Gornergrat

Vanuit Zermatt kun je met een trein de berg op naar de Gornergrat.

Het uitzicht over het dal, Zermatt en de gletsjers is heel apart. Ondanks dat het hartje zomer is, kan het er best koud zijn.

Dit is te wijten aan de 3049 meter die je boven zee niveau zit. De Gornergrat is de laatste halte van de Gornergrat

 tandradbaan. Deze trein klimt bijna 1500 meter van Zermatt via Riffelalp en Riffelberg naar de Gornergrat. De treinbaan werd geopend in 1898. Bij de eindhalte is een hotel en er staat een infrarood telescoop. Vanaf de Gornergrat heb je uitzicht over

meer dan 20 bergtoppen van meer dan 4000 meter, waaronder de Monte Rosa en de Matterhorn.


Het hoogste (3883 meter) met een kabelbaan te bereiken uitzichtspunt van Europa biedt ook een fascinerend panorama op de Matterhorn (4478 meter) en de wereld van de bergtoppen van de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen.

 

Seetalhorn

 

De Seetalhorn is een berg in de Walliser Alpen, met een hoogte van 3037 meter de hoogste punt van skipistes rond Grächen. Voor een wandeltocht nemen we de kabelbaan naar boven tot 2888 meter. Via de Heidnisch Tosse dalen we af naar de

Hanigalp op 2114 meter en nemen de kabelbaan terug naar Grächen.
Op de foto’s  is goed te zien dat het wandelpad vooral aan het begin van de afdaling behoorlijk steil is.

 

Zum-See

 

Even buiten Grächen ligt Hotel 'Zum See'. In en rond Grächen staan wegwijzers naar het meertje. Vanaf ‘Zum See’ zijn wandelingen te doen naar andere bestemmingen in de omtrek. Wij zijn vanaf het dalstation van de Hannigalp naar ‘Zum-See’ gelopen en toen naar de Hohtschuggo via Egga terug gelopen naar Grächen.

Gasenried

Vanaf het dorpsplein van Grächen lopen we naar Gasenried en weer terug. Het pad voert langs watervallen en door bossen.

Hannigalp
Om op de Hannigalp te komen zijn we met de kabelbaan naar boven gegaan. Daar hebben we een
openluchtmis bijgewoond en na afloop naar beneden gelopen. Tijdens deze wandeling van twee uur hebben we de bosrijke omgeving van het

toeristendorpje Grächen leren kennen (het Grächerwald).

Onderweg o.a. uitzicht op de Weisshorn. Vanaf Hannigalp konden we ook een klein stukje van de Matterhorn zien.

Onderweg lopen we langs de voor Wallis karakteristieke open waterleidingen (Suonen).

Tijdens de openluchtmis werd

er gezongen en muziek gemaakt. De priester maakte een dansje met een van de koorleden, heel relax allemaal.

 

Molsheim

Op de terugweg door Frankrijk hebben we de afrit genomen naar de plaats Molsheim en daar overnacht in een hotel. Leuke bijkomstigheid was dat het hotel pal staat naast de fabriek van het beroemde automerk Le Bugatti. Tijd om het museum van Le Bugatti te bezichtigen was er helaas niet omdat we de volgende dag na het ontbijt door zijn gereden naar huis.

Al met al was dit weer een leuke en afwisselende vakantie in ons favoriete Zwitserland.
 

routekaart

 

detailkaart


 


Coen en Els